PRAVOMOĆNO OSUĐEN

HORVATINČIĆU SUDAC ODREDIO DATUM KADA SE TREBA JAVITI U REMETINEC Najavio da će se žaliti: 'Imam karcinom želuca, prebolio sam i rak kostiju...'

 
 Dušan Miljuš / Jutarnji list

Tomislav Horvatinčić stigao je u pratnji odvjetnika Velimira Došena k sucu izvršenja zagrebačkog Županijskog suda koji mu je odredio da se 30. ožujka javi na izvršenje zatvorske kazne u zatvoru Remetinec, točnije u dijagnostički centar.

Međutim, Tomislav Horvatinčić zatražit će odgodu izvršenja zatvorske kazne u roku od tri dana, odnosno najkasnije do četvrtka kako je rekao njegov odvjetnik Došen. Predat će molbu za odgodu izvršenja zatvorske kazne zbog teško narušenog zdravlja Tomislava Horvatinčića.

Zagreb, 090320.
Zupanijskli sud na Zrinjevcu.
Tomislav Horvatinci u drustvu odvjetnika Velimira Dosena ulazi na sud iz Petrinjske ulice.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadic / CROPIX

- Rana mu je procurila, on se svakih nekoliko dana mora javiti liječniku, a prema nekim procjenama tijekom narednih šest mjeseci trebao bi se znati kakvo će biti njegovo zdravstveno stanje.

Sasvim je izvjesno da on sada nije u mogućnosti otići na izvršenje zatvorske kazne, ali smo svu dokumentaciju preveli i priložit ćemo je molbi za odgodu izvršenja zatvorske kazne, a zatvorska bolnica procijenit će može li Tomislav Horvatinčić izdržavati zatvorsku kaznu, odnosno imati odgovarajuću zdravstvenu skrb u zatvorskoj bolnici.

Ukoliko se njemu njegova molba odbije on će se javiti na izdržavanje zatvorske kazne - rekao nam je odvjetnik Došen.

Zagreb, 090320.
Zupanijskli sud na Zrinjevcu.
Tomislav Horvatinci u drustvu odvjetnika Velimira Dosena ulazi na sud iz Petrinjske ulice.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadic / CROPIX

Nakon što je izišao od suca izvršenja Zagrebačkog županijskog suda Petra Šakića u Petrinjskoj ulici, izjavu novinarima dao je i Tomislav Horvatinčić.

- Ja sam tri puta operiran, jednom u Zagrebu, a dva puta u Heidelbergu zbog karcinoma želuca, a prebolio sam i rak kostiju 1990. godine. Želim reći kako ja još jednom izražavam sućut zbog tragičnog događaja obitelji nastradalih. Sada ću vam reći da je uplaćeno 400 tisuća eura ukupno sinu i kćeri stradalih. Nakon što sam uplatio prvih 100 tisuća, sin stradalih je dao i pismenu izjavu kako se neće žaliti ako presuda bude i oslobađajuća - kazao je Horvatinčić.

Na pitanje je li iznos od 400 tisuća eura platio ono osobno ili osiguravajuće društvo, rekao je kako je 200 tisuća eura obitelji stradalih platilo osiguravajuće društvo, a 200 tisuća je on osobno zbog toga što je nažalost sudjelovao u tom tragičnom događaju, ali da to nije bilo zbog toga što bi on time na sebe preuzeo neku krivnju.

Zagreb, 090320.
Zupanijskli sud na Zrinjevcu.
Tomislav Horvatinci u drustvu odvjetnika Velimira Dosena ulazi na sud iz Petrinjske ulice.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadic / CROPIX

Tomislav Horvatinčić rekao je kako je njegovo zdravstveno stanje vrlo ozbiljno, a na pitanje zašto je sada prijavljen na adresi u Zagrebu, a ne u Samoboru, jer to mijenja i nadležnost suca izvršenja jer da je ostao prijavljen u Samoboru nadležan bi bio sud u Velikoj Gorici, a ovako je nadležan Županijski sud u Zagrebu, odgovorio je da on ima urede i u Zagrebu i da živi i na jednoj i drugoj adresi.

-To je sasvim nebitno jer da je i određen sud u Velikoj Gorici ja bih se isto tamo pojavio kao što sam se pojavio i ovdje- kazao je

Sasvim je izvjesno da najvjerojatnije Tomislav Horvatinčić 30. ožujka neće ići na izdržavanje zatvorske kazne.

Podsjetimo, Hrovatinčić je pravomoćno osuđen na četiri godine i 10 mjeseci zatvora zbog izazivanje pomorske nesreće u kojoj je 2011. godine poginuo talijanski bračni par Salpietro.

Prije pet godina, sutkinja Maja Šupe osudila ga je na uvjetnu kaznu, ali presuda je bila srušena.

Dvije godine kasnije ga je oslobodila zbog sinkope, no i ta presuda bila je ukinuta. Treći put Horvatinčić je osuđen pred novim sudskim vijećem što je na kraju i potvrđeno.

Dušan Miljuš / Jutarnji list

Jutarnji je prije nešto manje od mjesec dana razgovarao s Horvatinčićem nakon što je završio u Sveučilišnoj bolnici u Njemačkoj gdje je operiran.

Operativni zahvat u Njemačkoj kojem je podvrgnut 30. siječnja nakon što je došlo do recidivirajućih aspiracija što se reflektiralo u evidentnom pogoršanju refluksa, trajalo je nekoliko sati.

Dušan Miljuš / Jutarnji list

Nakon operacije, koja je bila komplicirana, potom je proveo par dana u šok sobi. Dobio je temperaturu i osjećao se jako loše, a sve su to posljedice teškog zdravstvenog stanja raka želuca koji je dobio tijekom zadnjeg sudskog postupka.

Horvatinčićevim zdravstvenim mukama obzirom na teško stanje tu nije kraj jer će svake godine, pa i kad završi na odsluženju kazne, morati operirati bedrenu kost kao što je to bio slučaj i proteklih godina.

Horvatinčić će liječničku dokumentaciju iz Sveučilišne klinike u Njemačkoj gdje je boravio dva tjedna morati prevesti i dostaviti na Županijski sud u Zagrebu u Centar za izvršavanje kazne zatvora kako bi opravdao prethodnu odgodu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:14