IDE U ZATVOR

HRVAT OSUĐEN U ITALIJI Nakon nekoliko čašica žestice gađao policiju crijepovima i prijetio dječjim mitraljezom

Svaka druga rečenica sadržavala je povik 'Italia kaputt', a građani Udina sve su promatrali u čudu
POTENZA, PZ - MARCH 30: Forensic police return to carry out searches at the Santa Trinita Church (Saint Trinity Church) in the Elisa Claps murder investigation, on March 30, 2010 in Potenza, Italy. The body of 16-year-old Elisa Claps was found hidden in the roof of the church on March 18, 2010 following her disappearance nearly 17 years ago. (Photo by Getty Images/Getty Images)
 Getty Images / 2010 Getty Images

UDINE - Zbog izvikivanja „Italija kaputt“ sa krova obiteljske kuće koju je prethodno napustio za vrijeme izdržavanja kućnog pritvora kako bi popio nekoliko čašica štoka u lokalnoj birtiji, 46-godišnji je Hrvat na sudu u talijanskim Udinama osuđen na godinu i devet mjeseci zatvora!

Taj hrvatski recidivist je u utorak skrušeno odslušao presudu svjestan dvostrukog kršenja zakona pritom davši naslutiti da mu je javno izricanje stava o „slomljenoj Italiji“ ujedno i prisjelo.

Što je zapravo učinio? Kobnog 16. studenog 2012. godine nalazio se u kućnom pritvoru zbog (ne)djela imovinske prirode. Nemogućnost napuštanja četiri zida od ljeta te godine „natjerala“ ga je da samoinicijativno otključa vrata stana i odšeta u lokalnu gostionicu mjestašca San Leonardo u predjelu Valli del Natisone.

Sa sobom je ponio dječju igračku, točnije mitraljez privezan za potkoljenicu.

Ispijao je čašicu za čašicom štoka pri čemu se sa gostima kafića dotakao i razgovora oko krize, fašizma i nacizma. Vidjevši da mu polemiziranje praćeno prevelikom količinom promila u krvi ne ide, vratio se svojoj kući i u njoj se zabarikadirao. Ne bi li, ipak, njegov ispad prošao nekako zamijećen, otvorio je prozor i počeo vrijeđati Italiju, talijanske vlasti te policiju. Svaka druga rečenica sadržavala je povik: „Italia kaputt“. Ubrzo se u ulicu sjatila policija, a Hrvat je zauzeo novu poziciju - popeo se na krov kuće odakle je na ulicu i na ljude koji su s nevjericom promatrali predstavu, bacao crjepove.

Tko zna koliko bi još u ulici bila drama koju nisu uspijevali svladati nekoliko sati ni policajci iz mjesta Cividale, da 46-godišnjak nije u jednom trenutku izgubio ravnotežu i pao sa šest metara visine na tlo. Završio je u bolnici u teškom stanju i sav slomljen, a po izlasku iz nje, nakon gotovo pola godine, dočekala ga je policija, pa onda i kaznena prijava, optužnica, suđenje, a sada i presuda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 17:11