PRAVAC REMETINEC

Hrvat povezan s Clanom del Golfo: ‘Ne smijete me izručiti, prekinut ćete mi postupak za silovanje‘

Milana M. i Radivoja Sašu V. se sumnjiči da su bili dio mreže koja je u Europu prokrijumčarila 4,3 tone kokaina

Privođenje Milana M. i Radivoja Saše V.

 Marin Dešković

Protiv obojice muškarca koje Italija putem Europskog uhidbenoga naloga traži zbog povezanosti s kolumbijskim "Zaljevskim klanom" (Clan Del Golfo) te ih sumnjiči da su bili dio mreže koja je u Europu prokrijumčarila 4,3 tone kokaina, sudac istrage zagrebačkoga Županijskoga suda odredio je ekstradicijski pritvor te se oni nalaze u Remetincu.

Riječ je o hrvatskome državljaninu Milanu M. (37) te državljaninu Hrvatske i Srbije Radivoju Saši V. (33). Premda se prema prvim, neprovjerenim informacijama mislio kako je Milan M. u stvari M.M. (44) zvani Miljac iz zagrebačke Dubrave, te informacije su se pokazale pogrešnim te se, premda ima isto ime i gotovo identično prezime kao i osumnjičenik, radi o posve drugoj osobi.

U Europu dopremili 4,3 tone kokaina

Obojica osumnjičenika prije pritvaranja su ispitana pred zagrebačkim Županijskim državnim odvjetništvom, a postale su poznate i konkretne optužbe koje im Talijani stavljaju na teret. Naime, Talijani su objavili šture optužbe o dovršetku svoje kriminalističke akcije, navodeći da ukupno 38 osumnjičenika u pet europskih zemalja terete za pripadanje kriminalnoj grupi koja je od kolumbijskoga "Zaljevskoga klana" kupila ukupno 4,3 tone kokaina te ih u 19 zasebnih isporuka dopremila u Europu.

Međutim, što se točno dvojici uhićenih "Hrvata" stavljalo na teret do sada nije poznato. Radivoju Saši V. se na teret tako stavlja da je prije nekoga remena zaprimio pošiljku od 20 kilograma kokaina, te je tu drogu ukrcao u svoj automobila i predao drugim članovima organizacije. Također, stavlja mu se na teret da je s drugim članovima organizacije dogovarao isporuku nove pošiljke od 300 kilograma kokaina.

image

Prizori snimljeni tijekom akcije talijanske policije protiv članova kolumbijskog narkokartela u Trstu i s njima povezanim kriminalcima

Screenshot: Youtube/Guardia Di Finanza E Dda Di Trieste/

Radivoje Saša V. je, pak, u svojem iskazu naveo da automobil koji su talijanski istražitelji naveli u svojim podacima, doista jeste njegov, no da je taj automobil često znao posuđivati svojim prijateljima koji bi ga onda vozili. Protivio se izručenju rekavši kako već godinama živi u Hrvatskoj te da više nema nikakve veze sa Srbijom niti posjeduje tamošnje dokumente.

Kao jedan od razloga da ne treba biti izručen Italiji naveo je da se protiv njega u Hrvatskoj trenutno vodi kazneni postupak zbog silovanja, koji bi onda izručenjem bio prekinut. Milanu M.(37), Talijani na teret stavljaju kako je od nekoliko osoba u Italiji primio 5 kilograma kokaina koje je prevezao do jednoga kamiona te ih tamo ostavio.

Porekli optužbe

Talijani njegovu ulogu navodno temelje na snimkama tajnoga praćenja koje je provela tamošnja policija. Također, čini se da su osobe s kojima je Milan M. snimljen iste one koje je talijanska policija uhitila krajem ožujka u mjestu Bagnaria Arsa kod Udina, kada je zaplijenjeno 93 kilograma kokaina koje su dvojica Zagrepčana Franjo A. (62) i Danijel G. (41) iz kombija sakrivali u žbunje u obližnjoj šumi.

To bi značilo da Milan S. i Radivoje Saša V. nisu jedini hrvatski državljani koji su pali u ovoj akciji već se u talijanskim zatvorima od ranije nalaze još najmanje dvojica koju policija povezuje s "Clanom Del Golfo".

Kao i Radivoje Saša V. i Milan M. je na ispitivanju također porekao optužbe navevši kako je iz novina saznao prije više od mjesec dana da se protiv njega vodi postupak u Italiji te mu je u toj zemlji i postavljena odvjetnica po službenoj dužnosti s kojom je kontaktirao.

Rekao je da je bio spreman odazvati se pozivu talijanskoga suda ukoliko bi dobio poziv, no da je umjesto toga bespotrebno uhićen. Izjavio kako se protivi izručenju jer u Hrvatskoj živi s obitelji te je upitno bi li u Italiji imao pošteno suđenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2024 08:35