MONSTRUOZAN ZLOČIN

Hrvat sina (2) palio čikovima pa ga ubio: ‘Kriv je hašiš, plakao je i mislio sam da je uklet‘

Alija H. porijeklom iz sjeverozapadne Hrvatske u Milanu je osuđen na doživotni zatvor uz devet mjeseci samice
Alija H. osuđen je na doživotni zatvor
 Privatni album

Zbog ubojstva dvogodišnjeg sinčića koji je neumorno plakao cijelu noć pa ga je tukao i mučio dok mu je čikovima palio kožu tijela sve do stopala, na doživotni zatvor uz devet mjeseci samice osuđen je 27-godišnji Alija H. porijeklom iz sjeverozapadne Hrvatske.

Tu, još uvijek nepravomoćnu sankciju izreklo mu je sudsko vijeće prvostupanjskog suda u Milanu uvaživši visinu predložene kazne tužiteljstva, a ujedno će po odluci suda biti i protjeran iz zemlje kada se za to, u dogovoru s Hrvatskom jer je naš državljanin, steknu svi uvjeti. S obzirom na mučenje, riječ je o prvom takvom slučaju u Italiji iz domene obiteljskoj nasilja, a na visinu kazne, prema pisanju talijanskih medija, nije ni trepnuo.

Inače, tužiteljstvo ga je optužnicom teretilo i za zlostavljanje ostalih maloljetnih kćerkica no to mu nije dokazano, ali zato jest iživljavanje nad suprugom s kojom ima ukupno petero djece i koja je u vrijeme krvavog zločina, kad je ugasio život dvogodišnjeg dječaka, bila trudna s petim. Zbog svega je njegova partnerica pokrenula parnični postupak, a prema dostupnim informacijama, njoj i mališanima moglo bi pripasti i do 300 tisuća eura odštete.

Uložit će žalbu

Do sredine kolovoza sudsko vijeće mora mu dostaviti i pisani otpravak presude s obrazloženjem, a njegov odvjetnik Giuseppe de Lalla je već najavio da će uložiti žalbu. Nije očekivao osudu za mučenje jer smatra da je ista rekonstruirana, ali niti doživotnu nego se nadao kazni od 30 godina zatvora smatrajući je relevantnijom.

Okrutan zločin zbog kojeg su talijanska, ali i hrvatska javnost ostali zgroženi zbio se 22. svibnja 2019. godine u prizemnom stanu u Ulici Ricciarelli u milanskoj zoni San Siro. Kobne večeri Alija H. je bio sa suprugom S. Z. i njihovo troje od četvero djece u stanu. Oko tri sata poslije ponoći ustao se iz kreveta i hodao po sobi. U njemu je nemir sve više rastao nakon što je konzumirao hašiš da mu je dječji plač u susjednoj sobi postao nepodnošljiv. Prišao je krevetiću i umjesto da sinčića uzme u naručje i zagrli te pokuša utješiti, on ga je počeo udarati rukama po cijelom tijelu. Plač mališana postajao je sve glasniji pa je Alija H. zapalio cigaretu te se čikom počeo iživljavati na tijelu dječaka koji je u jednom trenutku totalne nemoći i boli zauvijek utonuo u san.

Pobjegao kod poznanika

Tri sata nakon toga, Alija H. okrenuo je broj 112 i zavapio: 'Pomozite, moj sin ne diše'. No prije dolaska djelatnika Hitne pomoći, dao se u bijeg s ostalim kćerkicama. Sakrio se u kući jednog poznanika, ali je nekoliko sati kasnije ipak lociran i uhićen. U međuvremenu je, pak, njegova trudna partnerica pred djelatnicima Hitne neutješno držala i grlila beživotno tijelo dječaka.

Tijekom sudskog postupka, Alija H. je pokušavao svaliti krivnju na ženu.

- Ja ga jesam udario, ali ne jako. Zapravo, ja sam ga ugrizao, ali ne jako. A ona ga je udarila u oko i gasila mu cigarete po tijelu – branio se u sudnici, međutim neuspješno jer u njegovu verziju događaja sudsko vijeće nije povjerovalo. Ujedno je ispričao i da je, "kad je pušio hašiš, imao zle nasrtaje jer si je utuvio u glavu da mu je najmlađi sin uklet jer da mu je to njegova mama rekla".

- Zbog toga sam imao paranoje. Budio sam se noću, pušio i budio njega. I tukao ga - otkrio je Alija H. koji bi kaznu, po pravomoćnosti presude, mogao nastaviti služiti u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 00:34