HOROR KRAJ VENECIJE

Hrvatica (24) stradala na medenom mjesecu, svjedok: ‘Tresao sam se od prizora‘

Partner 24-godišnje Splićanke operiran je u jednoj tamošnjoj bolnici i bori se za život na intenzivnoj njezi

Nesreća autobusa kraj Venecije

 Italian Firefighters/Vigili De/Anadolu Agency Via AFP

Apokalipsa je riječ kojom svi opisuju stravičnu prometnu nesreću koju je u utorak oko 20 sati, pod nerazjašnjenim okolnostima, u venecijanskim Mestrima skrivio profesionalni vozač Alberto Rizzotto (40) iz okolice Trevisa, a u kojoj je život, uz njega, izgubilo još 20 putnika, među kojima je i jedna, prema pisanju lokalnih medija, hrvatska državljanka koja je bila trudna.

image

Nesreća autobusa kraj Venecije

Italian Firefighters/Vigili De/Anadolu Agency Via AFP

Osim poginulih, u užasu prilikom izlijetanja autobusa s nadvožnjaka, još je 15 osoba ozlijeđeno, od kojih je šest u životnoj opasnosti, a među ozlijeđenima je i jedan muškarac iz Hrvatske, navodno partner tragično preminule djevojke s kojom se, iz jednog dalmatinskog mjesta, zaputio na medeni mjesec.

Prvi je na mjesto horora, kad je ugledao autobus koji je s nadvožnjaka sletio u provaliju, pristigao 27-godišnji Boubakar Toure iz Gambije. Usput je zvao Hitnu pomoć i policiju.

Smrskani lim

- Tresao sam se od onoga što sam vidio. Nisam im mogao okrenuti leđa. Ušao sam djelomično u smrskani lim. S jedne strane autobusa, koji je bio manje oštećen u tom prevrtanju na krov, čuo sam plač i zapomaganje dok je druga strana, iz koje je tinjalo, bila tiha, bez zvukova. Plakao sam i u šoku trgao stvari da oslobodim ljude. Brzo su stigli i drugi, kao i dežurne službe. Pomagao mi je i prijatelj. Kad smo vidjeli da su nam dlanovi postali prevrući jer se vatra širila, odustali smo. Spasili smo jednu majku s djevojčicom i jednog muškarca - ispričao je za talijanske medije Gambijac Toure.

image

Vozač autobusa smrti bio je Alberto Rizzotto, 40-godišnjak iz Trevisa

FACEBOOK

A ono što su vidjeli svjedoci i što se vidi na uličnom videonadzoru jest da je autobus udario u sigurnosnu ogradu i sletio u provaliju kod željezničke pruge. Tragovi kočenja nisu nađeni tijekom očevida.

Kako se zahuktala istraga te je identitet više od pola ozlijeđenih još nepoznat jer su bili bez dokumenata ili su im izgorjeli, ubrzo se otkrilo da je u navedenom električnom autobusu, koji je vlasništvo tvrtke Martini Bus u kojoj je bio zaposlen i poginuli vozač, a koji je, pak, bio iznajmljen tvrtki La Linea za prijevoz turista, u vrijeme tragedije bilo i "padobranaca".

Kako je izjavio Massimo Fiorese, direktor La Linee, vozač Rizzotto je u 18 sati počeo sa smjenom te oko 19 preuzeo turiste na Piazzale Roma u Veneciji. Trebao ih je prevesti do obližnje Marghere, gdje su odsjeli u kampu Hu, poznatijem kao bivši Jolly.

- Za 16 osoba bila je zatražena naručena vožnja. Neki su se, nažalost, ukrcali u autobus bez rezervacije jer su vidjeli da je velik i ima mnogo praznih mjesta. Stoga ih je na kraju bilo 36. Trebat će utvrditi što se dogodilo jer ih je u isto vrijeme četvero ostalo neukrcano.

Stradali vozač bio je čisti profesionalac i dobra osoba. Kao vozač je radio od 2014., s jednom kraćom pauzom, a zadnjih sedam godina u kontinuitetu. Obavio je sve redovne pretrage koje zahtijevamo kao tvrtka jer nam je to važno radi putnika. Vjerujem da mu je pozlilo i ne vidim drugo objašnjenje jer je doista bio vrijedan i požrtvovan radnik. Obiteljima poginulih izražavam najdublju sućut - zaključio je Fiorese.

image

Nesreća autobusa kraj Venecije

Andrea Buoso/Zuma Press/Profimedia/Andrea Buoso/zuma Press/profimedia

Dok je čekao turiste na ukrcaj u Veneciji, Rizzotto je kratio vrijeme na Facebooku te je u 18.30 sati napisao posljednju objavu s fotografijom sebe ispred otvorenog autobusa - "Shuttle to Venice" - i ne sluteći da će za samo sat i pol to postati autobus smrti čije će fotografije užasnuti svijet.

S odmakom od 20 sati, utvrđeno je da je među 21 poginulim u autobusu smrti bilo pet Ukrajinaca te po jedan Nijemac, Hrvat, Francuz i Talijan.

Obdukcija tijela vozača

Najmlađi je dječak od godinu i pol, a ostalo su žene. A među 15 ozlijeđenih je četvero Ukrajinaca, po jedan Nijemac i Hrvat, bračni par iz Španjolske te dva brata austrijskog državljanstva čija je mama, njemačka državljanka, poginula.

Od svih preminulih, jedino će tijelo vjerojatnog krivca nesreće biti podvrgnuto obdukciji kako bi se utvrdilo je li mu pozlilo tijekom vožnje i je li u krvi imao nedopuštenih supstanci. Ostala tijela identificiraju se analizom DNK jer su članovi njihovih obitelji, od trenutka kad su doznali za tragediju, odmah krenuli put bolnica.

Istražitelji sve nade polažu u crnu kutiju, koja je neoštećena izvađena iz autobusa poslanog na vještačenje. Gradonačelnik Venecije proglasio je dan žalosti, a zastave su spuštene na pola koplja.

image

Nesreća autobusa kraj Venecije

Italian Firefighters/Vigili De/Anadolu Agency Via AFP

Kamp u kojem su bili putnici zatrpali pozivi zabrinutih obitelji

Kamping Hu, iz grupacije Human Company, od utorka u 20 sati ne prestaje zaprimati pozive zabrinutih članova obitelji i medija. Dvorište i prostor pred kampom također su im "okupirani" jer je interes javnosti velik.

- Ostali smo vrlo zatečeni informacijom kad su nam javili da su neki od naših gostiju, na putu prema našoj lokaciji, poginuli. Jedan gost, koji nije išao na izlet u Veneciju, došao nas je pitati za taj autobus, kad stiže u kamp, jer da mu se supruga ne javlja, a nama je tu već bila panika. Nismo znali što mu reći.
Vi ste već valjda tisućita osoba kojoj se javljamo na telefon i nažalost, ne možemo vam dati nikakve preciznije informacije o našim gostima. Primili smo i bezbroj mailova s upitima i trudimo se svima odgovoriti jer razumijemo situaciju. Naši nadređeni su u kontaktu sa svim bolnicama u okolici gdje su naši gosti hospitalizirani.

I svima smo podrška i na usluzi što god treba. Neki su se danas trebali odjaviti. Policija je još sinoć od nas odmah tražila i dobila popis svih evidentiranih gostiju jer su imali problema s identifikacijom nekih od preminulih.

U našoj strukturi trenutno boravi nekoliko hrvatskih državljana i to je sve što mogu potvrditi - rekli su kratko za Jutarnji list iz venetskog kampinga Hu. Upravo njihovi dostavljeni podaci o gostima uvelike će pomoći policiji i patolozima da identificiraju tijela preminulih osoba koje kod sebe nisu imale dokumente ili su im izgorjeli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 21:02