DETALJI UHIĆENJA U BIH

HRVATICA S TJERALICE INTERPOLA Za mafiju je dilala drogu vrijednu milijune eura

Dio narkotika prevozili su iz Nizozemske i potom ih pakirali u kutije Whiskas hrane za mačke

Mirelu Hasanović, (32) hrvatsku državljanku čije je ime talijanska policija stavila na tjeralicu Interpola zbog pripadnosti narkobandi koja je prilikom uhićenja imala kod sebe tri milijuna eura vrijednu drogu, uhitili su granični policajci u BiH kada je preko prijelaza Gradina kao putnica u Crysleru pokušala iz te zemlje ući u Hrvatsku.

Talijani je smatraju koordinatoricom kurira u velikoj narkobandi, a 2011. bila je uhićena u akciji kodnog imena Adriatico zajedno sa svojim dečkom, narkobosom Fabiom Coronnom te još petoricom.

Nakon izlaska iz talijanskog pritvora skrivala se u zemljama bivše Jugoslavije navodno koristeći lažne identitete.

Svjetska bjegunka

Graničnim policajcima na gradini upalio se alarm i shvatili su da pred sobom imaju svjetsku bjegunku i mafijašicu. Naime, 2011. talijanske je Financijska policija prikupila dokaze i odlučila finiširati dvoipolgodišnju operaciju po čijem su nalogu talijanski i nizozemski policajci pratili i prisluškivali šaroliku narkobandu koja je na mjesečnoj razini zarađivala milijune eura. Rezultati akcije su razveselili Talijane jer je razbijena banda od 19 članova koja je švercala razne vrste droge u kutijama hrane za mačke Whiskas iz Sjeverne Europe, prvenstveno Nizozemske, u talijansku regiju Abruzzo i koja je predstavljala ozbiljnu prijetnju 'Ndranghetti koja u toj istoj regiji ima ekskluzivno pravo za trgovinu kokainom.

Kako je sve počelo? Prije katastrofalnog potresa koji je 6. travnja 2009. gotovo sravnio sa zemljom L'Aquilu dio osumnjičenih stekao je poznanstva po Nizozemskoj i Njemačkoj. Dogodio se potres, a na području poharanom katastrofom mnogi su u L’Aquili ostali bez članova obitelji i krova nad glavom. Među očajnim stanovnicima, narkodileri su pronašli desetak osoba koje su pristale postati dijelom njihova švercerskog lanca.

- Dobit ćeš 10000 eura ako odglumiš turista. Odvezi kamper za Nizozemsku. Javi se mom čovjeku, preuzmi robu i vrati se u Abruzzo. I usput, ako imaš nekog tko bi postao dio tima, angažiraj ga. Što nas je više, to bolje, a i više je love - govorio je jedan od osumnjičenih žrtvama potresa.

Financijer narkobiznisa

Svaki cent je bio dobrodošao, a tada 28-godišnji Umberto Martire bio je prokazan kao financijer narkobiznisa. Droga i novac slijevali su se u Abruzzo te u sjeverni Lazio, samo što se banda u pojedinim, ljetnim trenucima i previše opuštala. Istraga je pokazala da su u u samo pet mjeseci uspjeli prošvercati više od 200 kilograma droge. Mirela se angažirala maksimalno i postala dobrostojeća djevojka narkobosa koji, pak, u svome vlasništvu, kako doznajemo, ima desetak nekretnina i vozila.

Tisuće minuta snimljenih šifriranih razgovora, dokumentacija, korespodnencija preko društvenih mreža i snimke kamera tijekom provođenja mjera praćenja dali su samo dodatnu težinu podnesenoj kaznenoj prijavi koja ekipu sumnjiči za dilanje veće količine heroina, hašiša i marihuane.

Preveliko bogatstvo

Stotinjak financijskih policajaca sudjelovalo je akciji. U pretresima niza kuća, automobila, vikendica i poslovnih prostora istražitelji su osim dokumentacije pronašli i oduzeli tri milijuna eura vrijednu drogu: 115 kilograma hašiša i 107 kilograma marihuane. Krijumčari narkotika ostali su i bez četiri džipa i kampera za koje se sumnja da su kupljeni novcem od preprodaje droge, a oduzetih 13 mobitela i 19 SIM kartica bili su prepuni dokaza. Kod njih je u gotovini pronađeno i 6838 eura. Ono što je dodatno bolo u oko je nepodudaranje prijavljenih prihoda s nekretninama i pokretninama u posjedu. Upravo to je postalo, pak, dio druge istrage koja je povezana s upravo uhićenom Mirelom Hasanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 20:38