AKCIJA SIGURNA ZEMLJA

HRVATICE OSUĐENE U ITALIJI Pobjegle iz kućnog pritvora pa ponovo išle u krađe

Patricija Vasić (25) i Valentina Jovanović (23) dobile su ukupno 39 mjeseci zatvora

Hrvatske državljanke Patricija Vasić (25) i Valentina Jovanović (23) osuđene su na ukupno 39 mjeseci zatvora zbog ponovljenih krađa u Italiji.

Nepopravljive kradljivice i provalnice unijele su posljednjih tjedana nemir u pitoreskno talijansko mjestašce Osimo u okolici Ancone. Policajci i karabinjeri digli su se na noge jer su njih dvije proteklih mjeseci bile glavne akterice serije upada u domove vremešnih Talijana, a zapravo su trebale biti u kućnom pritvoru u romskom naselju u Rimu.

Te okorjele prijestupnice koristile su desetke različitih identiteta. Još kao maloljetnice provaljivale su u domove, krale, napadale ljude na ulicama i uništavale tuđe stvari jer im je to bio stil života i način preživljavanja.

Pokušale pobjeći

Posljednjih su godina vrebale prikrajka starije ljude kako izlaze iz svojih domova, a mete su im bili i stanovi u kojima se više dana ne bi palilo svjetlo. Pamtile su i bilježile navike građana te na taj način sebi olakšale provalničke i lopovske akcije.

Tko zna koliko bi još za vrijeme bijega terorizirale građane u okolici Ancone da ih prošli četvrtak navečer karabinjeri nisu zatekli na djelu.

Spazivši te večeri uniformirane muškarce kako im prilaze i govore da stanu, djevojke su se dale u bijeg, svaka na svoju stranu zone Sacra Famiglia. Ipak, karabinjeri su ih sustigli i uhitili. Prilikom legitimiranja lažno su se predstavljale odbijajući dati točne podatke. Usprkos svemu, putem otisaka prstiju i temeljem fotografija, karabinjeri su ubrzo utvrdili da je riječ o nepopravljivim damama s tjeralice.

Akcija Sigurna zemlja

U kućnom su pritvoru završile nakon posljednjeg uhićenja 18. ožujka ove godine kad su provalile u jedan rimski stan i kada su sankcionirane sa osam mjeseci zatvora i 400 eura novčane kazne. Kaznu nisu platile niti su je odslužile.

Posljednje sankcije su nešto strože jer je u njih uključena i ranija kazna - Patricija Vasić u ekspresnom je postupku osuđena na godinu i četiri mjeseca koje će 'odguliti' u romskom naselju odakle je i pobjegla prije gotovo pet mjeseci, dok će Valentina Jovanović svojih godinu i 11 mjeseci zatvora provesti u pritvoru Ville Fastiggi u mjestu Pesaro.

Operativnu akciju talijanski su policajci prozvali Sigurna zemlja obzirom da je stanje sigurnosti u regiji Marche bilo uvelike poljuljano.

Ono što je zaprepastilo istražitelje je podatak da su stanove čiji su vlasnici bili odsutni duže vrijeme te dvije kradljivice ispraznile doslovce do temelja. Izdana im je i zabrana približavanja Osimu u iduće tri godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 16:36