NOVA PRIJEVARA

Hrvatima stižu lažni mailovi od ‘ravnatelja policije‘, jedan muškarac je nasjeo i ostao bez 28.200 kuna

Prevaranti su u poruci 44-godišnjaku rekli da je optužen za kibernetički kriminal, ali da se sudski proces može okončati ako plati kaznu

Primjer ”phishing” emaila

 MUP RH

U zamku internetskih prijevara upao je i 44-godišnjak koji je nakon maila "policije" isplatio prevarantima veliku svotu novaca, priopćila je PU primorsko-goranska.

U ovom slučaju, radilo se o još jednoj "phishing" kampanji, a mail je stigao s uvjerljive adrese - Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

U poruci je navedeno kako je 44-godišnjak optužen da se protiv njega vodi postupak zbog kibernetičkog kriminala, ali ako uplati kaznu, sudski postupak u Zagrebu će biti okončan.

Cifra koju su odredili kao kaznu za ovaj "zločin" bila je 28.200 kuna, što je muškarac na kraju i uplatio. Kasnije je shvatio da je prevaren i sve prijavio policiji.

image

Primjer "phishing" emaila

MUP RH
image

Primjer "phishing" emaila

MUP RH
image

Primjer "phishing" emaila

MUP RH

Tijekom "phishing" prijevara najčešće se šalju lažni dopisi, s gramatičkim greškama i porukama koje bi trebale zastrašiti primatelja. Lažan zločin za koji se najčešće okrivljava osobe je povezan s posjedovanjem slika dječje pornografije, a cijeli slučaj se navodno razotkrije nakon "cyber-infiltracije".

Dopis najčešće završava s nekom vrstom prijeteće poruke poput "Sada ste upozoreni", a kako bi dokument izgledao što stvarnije, na njega su stavljeni lažni žig, potpis, grb policije i zastava Republike Hrvatske.

Policija obavještava građane kako je ovakvu vrstu poruke dovoljno obrisati i ne odgovarati, ali i da se u posljednje vrijeme zaprima sve više različitih lažnih poruka, pa pozivaju građane na oprez.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2024 17:13