STIGAO NOVI ZAHTJEV

Hrvatska ne odustaje od izručenja Zorana Mamića, zakazano je novo ročište: ‘Ovdje je sve jasno‘

Prošle je godine Sud BiH utvrdio da nema pretpostavki da se Zorana Mamića izruči Hrvatskoj

Zoran Mamić

 Cropix

Hrvatska ne odustaje od izručenja bivšeg trenera i sportskog direktora Dinama Zorana Mamića, saznaje Dnevni Avaz.

Novo ročište po zahtjevu Hrvatske za izručenjem Mamića zakazano je za ponedjeljak u 13 sati, potvrđeno je iz odvjetničkog tima koji zastupa braću Mamić.

Prošle je godine Sud BiH utvrdio da nema pretpostavki da se Zorana Mamića izruči Hrvatskoj. Kako je rečeno Avazu, Sud BiH je prije dvije godine po istom slučaju odlučio u predmetu Zdravka Mamića te odbio zahtjev Hrvatske.

Hrvatska Mamića mlađeg traži zbog pravosnažnosti presude kojom je pravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od četiri godine i osam mjeseci.

'Ovdje je sve jasno. Nema uvjeta za izručenja, ali Hrvatska i dalje ne odustaje', rekli su Mamićevi odvjetnici. Braća Mamić koji su osuđeni u Hrvatskoj, ranije su tražili da kaznu služe u BiH, a molbu su uputili i institucijama te države.

Hrvatsko pravosuđe Mamićevo izručenje traži po tri osnove: zbog ponovljenog sudskog postupka po odluci Vrhovnog suda koji je ukinuo dio presude osječkog Županijskog suda i naložio ponovno suđenje, zbog izdržavanja kazne od četiri godine i osam mjeseci zatvora na koliko je pravomoćno osuđen u potvrđenom dijelu prvostupanjske presude kao i zbog istrage o podmićivanju trojice osječkih sudaca.

U sklopu istrage o osječkim sucima određen je pritvor i Zoranu i Zdravku Mamiću. Zoran Mamić je u Međugorje stigao prije godinu dana i tri mjeseca dok je njegov brat Zdravko tamo od 2018. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2022 16:58