AKCIJA ‘CONVERSUS‘

Hrvatska policija sudjelovala u velikoj akciji Europola u kojoj su uhićena 22 trgovca oružjem

Zaplijenjene su velike količine oružja, eksploziva i streljiva, a tijekom akcije obavljeni su pretresi na 143 lokacije

Oružje zaplijenjeno u akciji

 Ravnateljstvo policije RH

U operaciji pod vodstvom Rumunjske i Bugarske, na meti službi za provedbu zakona iz ukupno 31 zemlje našle su se osobe osumnjičene za kupovinu oružja od trgovaca oružjem. S obzirom na to da je ilegalno oružje sve teže nabaviti i da postaje sve skuplje, pojedinci i organizirane kriminalne skupine često pribjegavaju preinačenom oružju za uzbunjivanje i signalizaciju. Takvi pištolji koji ispaljuju lažne metke postali su omiljeno oružje kriminalaca jer se pojedini modeli mogu lako mogu prepraviti u oružje koje ispaljuje pravo streljivo.

Većina zaplijenjenog oružja za uzbunjivanje i signalizaciju proizvedena je u Turskoj prije izmjena u nacionalnom zakonodavstvu vezanih za njihovu proizvodnju. Navedeno oružje uvezeno je u EU i legalno stavljeno na tržište u Bugarskoj i drugim državama članicama. Međutim, nakon prodaje često je krijumčareno preko granica i prepravljano u smrtonosno oružje u drugim zemljama unutar ili izvan EU-a. Takav postupak prepravljanja uključuje preinaku oružja kako bi se iz njega moglo ispaljivati pravo streljivo, što je protuzakonito. Nakon preinake, oružje se distribuira nezakonitim kanalima potičući time širenje nezakonitog oružja.

Rezultati operacije su pretražene 143 kuće, 22 uhićenja, zaplijenjeno 129 komada oružja, 1,492 komada nepreinačenog i preinačenog oružja za uzbunjivanje i signalizaciju, 24,735 komada nepreinačenog, preinačenog i bojevog streljiva, 6 ručnih bombi, 276 kilograma dinamita, 299 detonatora i preko 21 kilogram baruta

Operaciju, pod nazivom Conversus, vodila je rumunjska nacionalna policija (Poliția Română) u okviru Europske multidisciplinarne platforme za borbu protiv kaznenih djela (EMPACT). Operacija je završila akcijskim tjednom u koordinaciju Europola od 20. do 24. veljače 2023. godine, a u nju su bile uključene snage za provedbu zakona iz 31 zemlje, zajedno s Eurojustom i Europskom komisijom.

Cilj EMPACT aktivnosti vezane za nezakonito oružje je izgradnja obavještajne slike stanja preinačenog oružja u EU-u. Navedeno omogućuje državama članicama da poduzmu operativne mjere protiv osoba koje nezakonito kupuju, prepravljaju ili trguju oružjem za uzbunjivanje i signalizaciju.

Rumunjska nacionalna policija, zajedno s ostalim zemljama sudionicama, prikupila je podatke o osumnjičenim trgovcima oružjem. Istovremeno su aktivnosti prikupljanja podataka provedene u određenim državama članicama u kojima se takvo oružje može legalno kupiti bez prethodnog odobrenja.

Europol je analizirao prikupljene podatke i sastavio za zemlje obavještajne informacije o krajnjem cilju i prodaji oružja. Takve informacije služile su kao osnova za koordinirane akcijske dane u veljači ove godine.

U ovoj koordiniranoj akciji sudjelovale su sljedeće zemlje: Austrija, Belgija, Bugarska, Hrvatska, Cipar, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Latvija, Luksemburg, Nizozemska, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovenija, Španjolska, Švedska, Albanija, Kosovo*, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Norveška, Srbija, Švicarska, Ukrajina, Ujedinjena Kraljevina

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. studeni 2023 05:51