AKCIJA IZ 2017.

Hrvatska policija u potpunoj tajnosti u Rijeci oduzela 478 kg kokaina okrutnoj ‘Ndrangheti

Javnost nikada nije doznala o toj zaplijeni koja nije bila uvrštena ni u javne podatke o ukupnim količinama zaplijenjene droge
Luka Rijeka, kontejnerski terminal Brajdica.
 
 Srđan Vrančić/Cropix

Čak 478 kilograma kokaina, vrijednoga oko 70 milijuna eura, najvjerojatnije "vlasništvo" kalabrijske 'Ndranghete, zaplijenjeno je u luci Rijeka još u siječnju 2017. godine, pod potpunim velom tajnosti.

Javnost nikada nije doznala o toj zaplijeni koja nije bila uvrštena ni u javne podatke o ukupnim količinama zaplijenjene droge.

Sve kako bi se zaštitila konspirativnost akcije koju je talijanska policija u suradnji s hrvatskom i slovenskom provodila više od 4 godine.

Akcija pod kodnim imenom "Makina" (stroj) sada je završena u Italiji uhićenjem ukupno 12 osoba, od kojih je nekoliko vodećih iz područja Kalabrije, te se upravo zbog toga sumnja da je sve organizirala tamošnja kriminalna skupina poznata po trgovini kokainom.

Kako se pak neslužbeno doznaje, od jedne zemlje članice Europola 2016. došla je informacija kako jednim teretnim brodom na riječki terminal treba stići kontejner iz Perua s velikom količinom kokaina. Napravljen je plan tzv. kontrolirane isporuke, odnosno praćenja pošiljke do krajnjega kupca, pri čemu je hrvatska policija odigrala važnu ulogu.

Naime, policajci iz riječkoga PNUSKOK-a u siječnju 2017. locirali su kontejner s drogom, otvorili ga te iz njega izvadili 478 od ukupno 480 kilograma kokaina pronađenog zavarenog u veliki stroj za plastificiranje (po čemu je akcija dobila ime). Stroj je zatim ponovno zavaren i prebojan, ovaj put sa samo 2 kg kokaina, a kontejner, kako nitko ne bi posumnjao da ga je netko otvarao, pravilno zapečaćen te je policija nastavila pratiti njegov put do krajnjega kupca.

Kontejner sa strojem zatim je iz riječke luke ukrcan na kamion te je preko Slovenije nastavio put prema Italiji. U grad Schi pored Vicenze stroj je ubrzo preuzeo izvjesni Luigi Carollo (68), kojega je policija tada i uhitila s navedena dva kilograma kokaina. Carollo je osuđen na osam godina zatvora, no tajna istraga, po svemu sudeći, nastavila se još pune 4 godine te je tek sada rezultirala novim uhićenjima

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2023 14:35