UPUĆENA PRIJAVA

Hrvatska traga za hrvatskim i srpskim državljaninom zbog ubojstva hrvatskih civila 1991.

Hrvatskom pravosuđu nedostupne osumnjičenike tereti se da su u studenom 1991. propustili spriječiti ubijanje civilnog stanovništva
Ilustracija
 Robert Fajt/Cropix

Zbog ubojstva hrvatskih civila 1991. raspisana je potraga za 78-godišnjim hrvatskim državljaninom Draganom Beširom i 79-godišnjim državljaninom Srbije Slobodanom Đorđevićem, kojega se sumnjiči i za raketiranje izbjegličkog kampa u Grabovcu pri čemu je poginula i tromjesečna beba.

Obojica su kazneno prijavljeni zbog progona i ubojstva civila po zapovjednoj odgovornosti, no nijedan nije dostupan hrvatskom pravosuđu te su za njima raspisane pottage.

- Sumnja se da su u razdoblju od 8. listopada do 10. studenog 1991. godine, 78-godišnjak kao zapovjednik Općinskog štaba teritorijalne obrane Korenica i 79-godišnjak kao zapovjednik „Isturenog komandnog mesta“ 13. korpusa JNA u Mukinjama, u mjestima Vaganac, Smoljanac, Sertić Poljana, Rastovača, Korana, Drežnik Grad, Lipovača Drežnička, Grabovac, Drežničko Selište, Irinovac, Oštarski Stanovi, Čatrnja, Brajdić Selo, Lipovac i Rakovica, kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme oružanog sukoba, propustili spriječiti ubijanje civilnog stanovništva, iako su to bili dužni. Na taj način su dopustili da njihovi podređeni ubiju 35 osoba-civila i teže rane njih pet. Tada je pričinjena i velika materijalna šteta kroz uništavanje imovine u velikim razmjerima i to obiteljskih kuća, gospodarskih objekata, poslovnih zgrada, ustanova i vjerskih objekata - priopćili su iz PU ličko-senjske.

Osim toga, 79-godišnjaka sumnjiče da je 26. rujna 1991. godine kao zapovjednik sa zapovjednom ovlasti nad svim postrojbama JNA na tada okupiranom području općine Korenica propustio spriječiti napad višecjevnim raketnim bacačima na kamp „Grabovac“ u Grabovcu u kojem su bile smještene izbjeglice s područja Općine Korenica te je dopustio da njegovi podređeni ubiju tri osobe - civila među kojima je i dijete starosti tri mjeseca te ozlijede pet civila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. prosinac 2022 01:18