TREĆI POKUŠAJ

Hrvatska zatražila izručenje braće Mamić i zbog podmićivanja osječkih sudaca

Ako sud u Sarajevu i odluči da postoje uvjeti za izručenje, konačnu riječ imat će ministar pravosuđa BiH Grubeša
Zdravko i Zoran Mamić
 Vlado Kos/Cropix

Ministar pravosuđa i uprave od svojih kolega u BiH, kao što je to najavio i početkom srpnja, traži izručenje Zdravka i Zorana Mamića, ali sada kao okrivljenike u postupku koji je protiv njih pokrenuo USKOK zbog podmićivanja osječkih sudaca.

U petak smo dobili i službeni odgovor Ministarstva pravosuđa u kojem na upit Jutarnjeg lista odgovaraju:

"Ministarstvo pravosuđa i uprave zaprimilo je potrebnu dokumentaciju te je početkom srpnja sastavilo i podnijelo molbu za izručenje Zdravka Mamića u svrhu vođenja kaznenog postupak pred USKOK-om te je podnesena dopunska molba za izručenje Zorana Mamića u svrhu vođenja kaznenog postupka pred USKOK-om.

Kaznu neće služiti u BiH

Podsjećamo, Ministarstvo pravosuđa i uprave, temeljem raspisane tjeralice za Zoranom Mamićem, podnijelo je već u svibnju molbu za izručenje", navodi se u odgovoru Ministarstva pravosuđa.

Što se tiče izdržavanja kazne po pravomoćnoj presudi, situacija je tu poznata. Naime usprkos traženju braće Mamić da im se omogući da kaznu na koju su osuđeni pred osječkim Županijskim sudom služe u BiH, hrvatski sudovi su njihov zahtjev odbili.

"Vezano za Vaš upit za izdržavanje kazne zatvora, ističemo da je Ministarstvo pravosuđa i uprave obaviješteno od strane nadležnog suda da nisu ispunjene zakonske pretpostavke za upućivanje zamolbe nadležnom tijelu Bosne i Hercegovine za preuzimanjem izvršenja kaznene presude.", odgovorili su iz Ministartsva. Podsjećamo, Zdravko Mamić je u ekskluzivnom intervjuu za Jutarnji list izjavio kako neće odslužiti ni dana zatvorske kazne u BiH.

A hoće li Zdravko i Zoran Mamić ipak biti izručeni, odlučit će sud u BiH te u konačnici ministar pravde BiH Josip Grubeša iz redova HDZ-a BiH. Nakon što je USKOK 10. lipnja otvorio istragu protiv Zdravka i Zorana Mamića u postupku za podmićivanje osječkih sudaca, 21. lipnja sudac Krešimir Devčić odredio je i istražni zatvor braći Mamić, pa je to bio i put Hrvatskoj da od BiH traži izručenje jer je te kvalifikacije "pokrivao" sporazum dviju država prema kojem je moguće izručenje vlastitih državljana s obzirom na to da se radilo o kaznenim djelima vezanim uz korupciju i organizirani kriminal.

Tražiti će azil

Sada su na potezu nadležna tijela u Bosni i Hercegovini koja moraju odlučiti o hrvatskom zahtjevu. Međutim, konačnu odluku o tome hoće li izručiti Zdravka i Zorana Mamića Hrvatskoj radi vođenja postupka zbog podmićivanja osječkih sudaca donijet će ministar pravde Josip Grubeša.

Zdravko Mamić najavio je da će, bude li to bio jedini način da izbjegne povratak u Hrvatsku, zatražiti i politički azil u BiH., a nedavno je njegova supruga uplatila 45 milijuna kuna koliko mu je presuđeno da mora platiti u državni proračun, No, uplata novca ništa ne mijenja po pitanju kazne..I Zdravko i Zoran Mamić su protiv presudu kojom su osuđeni podnijeli i ustavne tužbe koje Ustavni sud tek treba riješiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. kolovoz 2022 16:04