PRAVOMOĆNA ODLUKA

Hrvatske vlasti Osmanija će uskoro predati Španjolskoj

Bashkim Osmani (56), uhićen nedavno u Poreču, do kraja sljedećega tjedna trebao bi "otputovati" u Palma de Mallorcu, gdje je za njim raspisan EUN

Bashkim Osmani odbacuje sve optužbe za trgovinu drogom i pranje novca

 Goran Mehkek/CROPIX

Najkasnije do kraja sljedećeg tjedna Bashkim Osmani (56) bit će predan španjolskim vlastima. Odluka o njegovoj predaji po europskom uhidbenom nalogu postala je pravomoćna u utorak, potvrdili su nam i Edvina Draguzet Suevich, glasnogovornica pulskog Županijskog suda, i njegov branitelj, pulski odvjetnik Matija Miloš.

Bashkima Osmanija, jednog od četvero braće bogate albanske obitelji s Kosova koja je sredinom 70-ih emigrirala u Hamburg, sumnjiči se da je putem više tvrtki prao novac stečen drogom, kako se, među ostalim, navodi u dokumentaciji koja je predočena hrvatskom pravosuđu uz europski uhidbeni nalog.

Široka akcija

On je na zahtjev španjolskih vlasti uhićen prošlog utorka, kada je u njegovu vilu u Palma de Mallorci u Španjolskoj, gdje ima i poznate restorane, upala španjolska policija. Osim u Španjolskoj, akcija je izvedena u nizu europskih država, a u njoj je sudjelovao i američki FBI. Bashkim Osmani u vlasnik je porečkog hotela Palazzo i u njemu je prošlog utorka, na vrhu objekta, rano ujutro i uhićen. Iako se spekuliralo da mu je uhićena i supruga, to se pokazalo netočnim. U Zagrebu su uhićeni supružnici koji su s njim u rodbinskim odnosima.

Nakon što je uhićen i pritvoren u Puli, Osmani se nije protivio da ga se preda španjolskim vlastima i negirao je sve optužbe za koje ga terete te je angažirao odvjetnika i u Španjolskoj. Sada kada je rješenje o predaji postalo pravomoćno, njegova predaja Španjolcima stvar je operativnog dogovora hrvatske i španjolske policije, a da je ona obavljena, i hrvatsko pravosuđe i mediji najvjerojatnije će se iz sigurnosnih razloga izvijestiti kad ono bude i provedeno.

Hrvatsko državljanstvo

Njemački Bild objavio je da se "narkobos" suočava u Španjolskoj sa zatvorom maksimalne sigurnosti. B. Osmani ima i hrvatsko državljanstvo, ali u ovom slučaju ono nije bilo zapreka za njegovu predaju španjolskom pravosuđu. Kako smo doznali, iako se u priopćenju Europola navodilo da je novac od droge koja je krijumčarena iz Južne Amerike i distribuirana po Europi prao i u tvrtkama osnovanim u Hrvatskoj, takvo se nešto u dokumentima koji su stigli iz Španjolske nigdje konkretno ne navodi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:02