KONAČNO UHIĆEN

HRVATSKI STALKER Zidar Zubak bivšu ženu zatočio u Alpama, mlatio je i uzeo joj lijekove: 'Ubit ću te, kurvo!'

Zidar Zubak pritvoren je zbog proganjanja i maltretiranja rumunjske njegovateljice

Hrvatski zidar Mate Zubak (51) već tri godine u talijanskoj Vicenzi neumorno maltretira bivšu suprugu, rumunjsku njegovateljicu Rozaliju (40).

Završila kod psihijatra

Uhodi je, prijeti smrću, mlati, cipelari, otima joj lijekove... Dio je to Zubakove osvete jer mu nije sjela činjenica da ga markantna Rozalia više ne želi. Neprekidno opsjedanje u ženi je izazvalo tjeskobu i napade panike. Zbog njega je počela odlaziti i psihijatru, a nakon bračnog kraha preselila se redovnicama u samostan.

Pijan i ljubomoran

Zubak je uhićen prošlog petka nakon posljednjeg ispada. Karabinjeri su ga, nakon Rozalijina opetovanog poziva upomoć, zaustavili u Alfa Romeu 146 u Ulici Verona u Vicenzi. U ruci je držao nož na sklapanje i imao 2,11 promila alkohola u krvi. Nije se libio ni njima zaprijetiti. Osim bez žene, zidar je ostao i bez vozačke dozvole, kao i automobila koji mu je zaplijenjen do okončanja postupka. Susreo se, međutim, s ozbiljnim optužbama za više kaznenih djela od prijetnje smrću, protupravnog oduzimanja slobode, uhođenja i nametljivog ponašanja do vožnje u pijanom stanju. Sljedeće mjesece hrvatski “stalker”, kako su ga prozvali karabinjeri, provest će u ćeliji zatvora u Vicenzi.

Rumunjka je inače majka maloljetne djevojčice koja živi s bakom. U Italiju je došla prije 15 godina i zarađuje skrbeći o starijim osobama. U Matu se zaljubila na prvi pogled, ali sreća se ubrzo pretvorila u agoniju. Tek se u kolovozu ohrabrila pozvati policiju. No, to Zubaka nije zaustavilo. Pratio ju je od jutra do mraka. Vidjevši da je ljubomorni bivši muž kadar svašta učiniti, otišla je prošlog petka u policijsku postaju, podnijela prijavu i krenula na posao. No, Mate joj se približio autom i otvorio prozor.

- Ubit ću te, kurvo! Jel’ čuješ što ti govorim, Rozi? Gledaj u mene! Ne bježi! - iz petnih žila urlao je Mate. Rozalia je nazvala karabinjere. Prema svemu sudeći, spasili su je u zadnji čas jer je Mate izašao iz auta i nasrnuo na nju. Vidjevši naoružane karabinjere kako dolaze, Mate je počeo bježati, ali je uhićen.

Spasili je prijatelji

I ranije je bilo situacija da ju je Zubak presretao i na silu uguravao u auto. Jednom ju je prilikom tako odveo u planinsku kućicu u Alpama i držao je zatočenu, tukao i onemogućio da iz torbice uzme lijekove koje redovito pije i koje uvijek nosi sa sobom.

Od višednevnog zatočeništva prije mjesec dana spasili su je prijatelji koje je prestravljena Rozalia kriomice nazvala mobitelom.

‘Stalking’ je u Italiji kazneno djelo od 2009.

Od 2009. godine u talijanski kazneni zakon uvedeno je i djelo prozvano “stalking”. Žrtve su pretežžo ženska populacija, a počinitelji u većini slučajeva bivši partneri koji kontinuirano maltretiraju, uznemiruju, uhode, prijete... Kazna je od šest mjeseci do pet godina zatvora i ovisi u kojoj mjeri je tzv. stalkanje utjecalo na žrtvu. ( H. K. J.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. lipanj 2024 20:20