AFERA HYPO

HRVATSKI TAJKUN NA OPTUŽENIČKOJ KLUPI U AUSTRIJI Štrok na sudu: 'Upozorio sam banku na moguće probleme sa zemljištem'

 Srđan Vrančić / Hanza Media

Poznati hrvatski tajkun, nekadašnji vlasnik Jadranskih luksuznih hotela Goran Štrok, sjeo je prošloga tjedna na optuženičku klupu na Zemaljskom sudu u Klagenfurtu u jednom od krakova afere Hypo banke.

Tamošnje tužiteljstvo optužilo je Štroka da je sredinom 2000-ih godina potaknuo tadašnjeg člana uprave Hypo banke Güntera Striedingera da mu bez valjanih jamstava i provjere boniteta omogući financiranje kupnje zemljišta na otoku Jakljanu.

Pretrpljena šteta

Prema optužbi, Striedinger je Štroku najprije izdao garanciju Hypo banke na 300.000 eura, a zatim i na 5,7 milijuna eura te je time zaobišao nadležna tijela banke. Te su garancije kasnije pretvorene u kredit, tako da je Štrok cijelu kupoprodajnu cijenu platio sredstvima banke, a da povrat zapravo ničim nije garantirao. Budući da je zemljište na kojem je Štrok želio izgraditi veliki turistički kompleks kupljeno od Srbije, a uknjiženo je kao vlasništvo RH, taj projekt nikada nije zaživio. Hypo banka nije se imala od čega naplatiti pa je pretrpjela štetu, prema optužbi, veću od 6 milijuna eura.

Günter Striedinger već je ranije u zasebnom postupku kao izravni počinitelj pravomoćno osuđen po ovoj optužbi na 16 mjeseci zatvora, a sada se sudi i Štroku kao poticatelju.

Nadležni tužitelj Norbert Ladinig na početku suđenja istaknuo je kako je Štrok dobro znao da Striedinger nije smio odobriti sporne milijunske garancije “na svoju ruku” te da ga je unatoč tome poticao da mu iziđe u susret.

Štrok je u sudnici porekao krivnju, a njegov branitelj, odvjetnik Roland Grilc, u uvodnom je govoru naglasio kako je njegov klijent pravodobno izvijestio banku o svim mogućim problemima. Dodao je da je banka u svakom trenutku mogla odbiti financiranje projekta te da nikakvog poticanja na bilo kakvu zloporabu nije bilo.

Partneri

I sam Štrok u svojoj je obrani istaknuo da je od početka informirao Striedingera o prijeporima Srbije i Hrvatske vezano uz sporno zemljište. Rekao je kako Hypo banka nije samo financirala njegove projekte, imao je kreditni okvir od čak 77 milijuna eura, nego mu je bila i poslovni partner s 33 posto udjela. Pritom je iznio nekoliko podataka.

- U ovom projektu nisam koristio vlastiti kapital. Svi su bili uvjereni da će projekt Jakljan dati 300 posto zarade, tako da me nitko nije ni pitao za vlastiti kapital. Striedingera sam upozoravao na spor između Srbije i Hrvatske, no on je smatrao da ima odlične odnose sa srpskom vladom i da se taj problem može riješiti. Također je smatrao da se rješenje može pronaći i s hrvatskom stranom jer je tadašnji šef Hypo banke Wolfgang Kulterer bio u odličnim odnosima s tadašnjim hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom - ispričao je Štrok. Pritom je potvrdio da mu je Striedinger spominjao, ne ulazeći u detalje, da postoje problemi oko financiranja u samoj banci, ali mu je dodao da će on to već riješiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 00:27