FIKTIVNI POSLOVI

HRVATSKO-KINESKA GRUPA UTAJILA 13 MILIJUNA KUNA Otkrivamo tko je Gorki Grubišić, vođa lanca poreznih prijevara

Privođenje osumnjičenog
 Željko Puhovski / HANZA MEDIA

Zahvaljujući istraživanju koje su proveli Samostalni sektor za otkrivanje poreznih prevara Ministarstva financija i policijski USKOK, razbijen je još jedan veliki lanac poreznih prevara u Hrvatskoj.

Na temelju njihovih kaznenih prijava USKOK je jučer otvorio istragu protiv ukupno 107 fizičkih i pravnih osoba koje su, priopćio je USKOK, u protekle tri i pol godine kroz fiktivno poslovanje “okrenule” čak 43,3 milijuna kuna. Cilj im je bio izbjeći plaćanje PDV-a i poreza na dobit, pa je, prema optužbi, državni proračun oštećen za 12,950.000 kuna.

Osmišljen plan

Zanimljivo je da je istragom obuhvaćeno 45 tvrtki koje su u vlasništvu kineskih državljana, a koje su kroz sporno fiktivno poslovanje izbjegavale plaćanje davanja državi. Privedeno je i 53 kineskih državljana koji su povezani s tim tvrtkama. No, listu okrivljenih osoba predvode hrvatski državljani, njih devetero, među kojima je dvoje Kineza s hrvatskom putovnicom. Oni su, predvođeni prvookrivljenim Gorkim Grubišićem (46), koji je navodno nedostupan, osmislili plan i preko 12 daljnjih tvrtki organizirali fingirane poslove s kineskim poduzetnicima.

USKOK tereti Grubišića kao šefa zločinačkog udruženja u koje je povezao još pet suokrivljenika.

“Plan zločinačkog udruženja realiziran je posredstvom 12 trgovačkih društava čiji je stvarni osnivač i voditelj poslova bio I. okr., a koja su osnovana isključivo radi izdavanja računa za robu koja ta trgovačka društva nisu isporučila okrivljenim trgovačkim društvima”, stoji u priopćenju USKOK-a u kojemu se navodi da je ova skupina djelovala od 13. veljače 2013. do sredine ovog mjeseca.

Nakon što bi ispostavili fiktivne račune, “kineske tvrtke” bi im uredno platile. Grubišić i njegova ekipa su potom podizali novac u gotovini i vraćali ga Kinezima, pri čemu bi za sebe zadržavali dogovorenu proviziju od osam posto. Tako su hrvatski “pružatelji usluga” na provizijama ilegalno zaradili ukupno 3,157.000 kuna, dok su Kinezi na stolu imali poslovnu dokumentaciju koju su evidentirali u poslovnim knjigama kao stvarne poslove te tako umanjivali osnovice za obračun PDV-a i poreza na dobit.

Preko računa tvrtki koje je Grubišić kontrolirao tako je na temelju fiktivnih faktura prošlo ukupno 49,338.000,00 kuna. Taj iznos, umanjen za proviziju, vraćen je Kinezima na ruke. No, tako im je omogućeno da plate gotovo 13 milijuna manje poreza u državnu blagajnu.

Istovremeno se Gorki Grubišić, tvrdi USKOK, potrudio prikriti svoju ulogu u tvrtkama koje su radile s Kinezima. Sam i preko suokrivljenih članova zločinačkog udruženja, pronalazio je osobe koje je postavljao kao formalne voditelje poslovanja njegovih tvrtki, te su im pronalazili smještaj u Zagrebu i osiguravali im otvaranje računa u poslovnim bankama za tvrtke koje su formalno vodili.

Zamagljene transakcije

Također su pronalazili direktore i stvarne voditelje poslovanja drugih tvrtki, koji su bili zainteresirani za pružanje usluga izdavanja nevjerodostojnih računa, odnosno za fiktivno poslovanje s tvrtkama pod Grubišićevim nadzorom, s ciljem zamagljivanja ranije provedenih novčanih transakcija.

Jučer ujutro policija je po nalogu USKOK-a krenula na više desetaka adresa kako bi privela okrivljene osobe i pretresla njihove objekte, izuzela dokumentaciju i druge moguće dokaze. Većina okrivljenika zatečena je u svojim kućama i uhićena. No, ne svi. Glavni okrivljenik, Gorki Grubišić, nije pronađen.

Kako nam je jučer u telefonskom razgovoru rekao njegov odvjetnik Ljubo Pavasović Visković, Grubišić je trenutno poslovno odsutan iz Hrvatske. Na pitanje hoće li se i kada vratiti, nije mogao dati izravan odgovor.

Grubišić je inače prije osam godina bio uhićen zbog preprodaje manje količine kokaina. Tada su kod njega i njegovih kompanjona pronađena i dva revolvera te tri kilograma smjese za miješanje s kokainom.

Sada ga USKOK zajedno s ostalim okrivljenicima tereti za kaznena djela zločinačkog udruživanja, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju te pomaganja u utaji poreza i carine.

Dok je on ostao nedostupan, njegovi “partneri” jučer poslijepodne privedeni su na ispitivanje u USKOK, a većina kineskih državljana ispitana je na drugim lokacijama. Zanimljivo je da je za ovu priliku tužiteljstvo moralo organizirati više prevoditelja, a unaprijed su ključni dokumenti, poput pouke o pravima okrivljenika, morali biti prevedeni na kineski jezik te su uručeni okrivljenicima koji ne govore hrvatski.

Blokirani računi

Po svemu sudeći, okrivljeni Kinezi će nakon ispitivanja biti pušteni da se brane sa slobode, dok će USKOK protiv glavnih organizatora ovog ilegalnog posla vjerojatno predložiti sudu određivanja istražnog zatvora.

Već ranije je Ured za suzbijanje pranja novca na prijedlog USKOK-a privremeno blokirao račune 45 okrivljenih tvrtki kineskih državljana radi osiguranja blokade imovine privremenim sudskim rješenjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:31