TIJEK OPERACIJE

Hrvatsku putovnicu podigao i crnogorski narkobos, objavljujemo snimke razgovora i SMS-ove mafijaša

‘Šta je tebi, ti si lud čovek, pa ti ne znaš ukucat Bosanski Novi. Vrati se, glupane, za Zagreb!‘
Organizatori zločinačkog udruženja: Nusret Seferović, predsjednik romskih udruga, vodio je jednu skupinu, u kojoj je bila i Senka Staroveški, sada već bivša glasnogovornica PU karlovačke, dok Nikola Vein čeka izručenje Hrvatskoj
 CROPIX, Jutarnji

Malo sam ja u k...u s tim, organizacijom, jer svi su u p...i svoje matere, ne mogu da se snađu, a ja ne nosim ove telefone i onda oni ne znaju šta da pričaju, razumeš, i onda se gube, nikako ih ne možeš hvatati, kao da pričam ruski jezik ili neki drugi da ne mogu kopčati".

Sadržaj je to jednog od tajno snimljenih razgovora "organizatora" zločinačkog udruženja kojem je na čelu bio hrvatskoj policiji i USKOK-u dobro znani, ali trenutačno nedostupan Nikola Vein, 47-godišnjak rođen u Kninu, s hrvatskim i srpskim državljanstvom, koji čeka izručenje Hrvatskoj. Čini se da su upravo ta nesnalaženja, šumovi u komunikaciji i niz drugih šeprtljavih poteza razotkrili još jednu veliku grupu koja je sređivala hrvatske osobne iskaznice i putovnice koje su koristili i šefovi mafije u regiji. Samo ovaj dio velike grupe koja je "pala" u studenome prošle godine "zaradio" je na ovom biznisu oko četiri milijuna kuna. Nedjeljni Jutarnji ekskluzivno donosi dio dokaznog materijala na kojem se temelji optužnica protiv Veina i još 10 optuženih, koja ima 460 stranica, a sudski spis već nekoliko tisuća stranica.

Prema opisu USKOK-a, "modus operandi" bio je jednostavan. Vein je kupovao od osoba koje su imale dvojna državljanstva, hrvatsko i srpsko, njihov identitet, i to koristio za nabavu hrvatskih osobnih isprava. I sve je to funkcioniralo, na taj način pribavljeni su hrvatski dokumenti za više od 75 osoba. Ali, policija ih je dugo nadzirala, tajno snimala, locirala mobitele, slušala Veina kako zove matične urede po Hrvatskoj, lažno se predstavljajući i raspitujući se kod matičara o mogućnosti podizanja hrvatskih osobnih isprava.

Osim što stotine snimljenih razgovora svjedoče o tome kako funkcionira kriminalna skupina, snimljeni su i oni u kojima se vidi da ne ide sve glatko i kako "kriminalna mreža" polako, ali sigurno upada u zamku istražitelja. O tome svjedoči, primjerice, i ovaj razgovor koji je snimljen 4. rujna prošle godine, kada je sniman mobitel jednog od optuženih, četvrtookrivljenog Velimira L. (53) iz Čačka koji je već bio "pod mjerama". Velimir razgovara sa sada petookrivljenim Marinom M. (55).

"Od nekih pedeset, šezdeset što ja znam da je urađeno samo je jedan pao u Karlovcu, sad ću ti reći kako. Dan pre toga čovjek izvadio dokumenta, ličnu kartu na njega, on došao i mu kaže u policiji. Pa gospodine, gde vam je lična karta, jučer ste izvadili. Sad umesto da kaže u autu mi je, on se zbunio i ona zaključa tamo vrata i ćao, vidi. Ovaj moj drugar 30 hiljada eura je dao da on izađe, 15 hiljada eura advokatu i sto hiljada kuna kaucije da ga puste da izađe i dečko je izišao za dva dana, ali je dao pare, a njega su zajebali, razumeš, ti koji su mu prodali, prodali su još nekom drugom."

Nikola Vein žali se 24. rujna 2019. u 14:40:36 sati Velimiru L. na Marina M. što priča osobama kojima ishođuje dokumente. Policija sluša.

"Nema on šta s njima da priča, on može da priča s tobom, on njima govori to je na foru, šta je na foru, zemo, šta je na foru, kupim ja papire, uložim pare i onda čekam ja pare njihove, razumeš, kakva je to fora."

Velimir L: "To nije fora kad prođe sve, kakva fora, bokte, tolke pare!" Osim što su se previše raspričali, članovi grupe imali su problema i s krivotvorenim srpskim ispravama, o čemu najbolje svjedoči jedan od razgovora drugookrivljenog Milorada B. (65) i desetookrivljene Tatijane A. (51). Radi se o srpskoj krivotvorenoj putovnici na ime Aleksandra Eremije.

Milorad: "Hiljadu puta smo govorili ne može bit da nema ulice, da nema broja, sad ste stavili da nema ulice i da nema broja. Ovi neće da rade, kaki je to način, hiljadu puta je rečeno - mora bit ime ulice i broj!"

Tatijana: "Gde nema?" Milorad: "Nema u pasošu i adresa tamo gdje taj čovjek stanuje, nema ni adresa ni ulica, znači nema ulica nema broja, to nije jedanput, deset puta se ponavlja ista stvar, šaljete ga ovako grlom u jagode."

​Na Veina se i Milorad B. žali i svojoj izvanbračnoj supruzi, a i to je snimila policija: "Jebo im ja mater, pošalju dokumenta, pola fali!" I nisu to bili jedini problemi. Milorad B. 9. listopada u 12:21:06 sati govori Veinu: "Pa sranje, njega je netko pratio, a nema veze što je to pratio nego, ovaj, on ne može dobiti papire nikak, on je mogao dobiti da su roditelji djelovali do 14. godine, odnosno do punoljetstva kad su roditelji mogli, sad ne može više nikak, sad može napraviti zamolbu, ali to traje četiri, pet, šest godina?"

image
Arhiva
Ivan Marinković/Cropix

Vein: "Ko ga je pratio?" Milorad: "Pa neki, jedno tri grupe, zagrebačke tablice!" Vein: "Murija!" Milorad: "Al bili su u civilu, mi smo prvo otišli u općinu kod matičara, matičar na osnovu onog papira kaže da ne, mora ići u policiju, mi odemo u policiju... kod one su se obratili, kod one smo se obratili naše i odemo kod jednog čovjeka, taj čovjek kaže isto što sam ti reko, ne može dobiti nikako...?" Vein: "Kad ste primetili da vas prate?" Milorad: "Kad smo se vraćali, ustvari kad smo došli u policiju vidio sam ja te ljude, al ja mislio i oni čekaju, kad mi tamo do policije, oni ispred policije na ulasku, ispod hotela, a drugi tamo u dvorištu, isti ti ljudi. Znaš, ovo nešto nije u redu i onda se nas dvojica razdvojimo, on ode po ovog čovjeka sa kojim je došao, a ja odem desno, ja ih odvučem, međutim, k...c, nema, to su neke, i levo, desno kroz neke holove i ja dođem do jednog parkirališta, vidim taksi i ja taksi da me odveze do Popovače." Vein: "Koga su pratili, njega su pratili, nisu tebe pratili." Milorad: "Nisu mene pratili. A kak su oni znali da će on doći tamo?" Vein: "Otkud ja znam, ne znam, ajde, vidjet ćemo se mi večeras ili ujutro!"

Koliko su pak neki od optuženika znali ražestiti organizatora Veina svjedoči razgovor od 1. listopada prošle godine sa šestookrivljenim Milom R. (60), kada je on umjesto u Bosanski Novi zabunom otišao izvaditi rodni list, koji mu je trebao za hrvatske dokumente, u Bosansku Gradišku. Vein: "Pa šta je tebi, ti si lud čovek, pa ti ne znaš ukucat Bosanski Novi, ti si lud čovek, vrati se glupane za Zagreb!"

No, "organizator" Vein, kako ga titulira USKOK, i njegova ekipa uspjeli su srediti više od sedamdeset hrvatskih isprava "licima s tjeralica" iz regije, od kojih su neki i osobno po hrvatske dokumente dolazili u Zagreb. Tako je 28-godišnji državljanin Srbije, Hamza Tsvetanov koji je odsjeo u apartmanu u središtu Zagreba, što je ustanovljeno u e-visitoru, i imao nekoliko lažnih identiteta, na njemačkoj tjeralici. Njemu je na ime Marko Mikulić 30. kolovoza u područnom uredu u Novom Zagrebu izdana domovnica, a isti dan podnio je zahtjev za osobnu iskaznicu i putovnicu u žurnom postupku, a pritom je priložio i srpsku putovnicu na ime Marko Mikulić. Ali, putovnica istog serijskog broja koju je nosila njegova nije izdana njemu, već sasvim drugoj osobi - državljanki Srbije.

Hamza Tsvetanov s hrvatskom je putovnicom i otputovao iz zagrebačke zračne luke, što je ustanovljeno provjerom u MUP-ovu informacijskom sustavu. Istražujući ovu kriminalnu skupinu, policija je bilježila njihove prelaske granice, locirala im mobitele, pratila ih po lokalima nedaleko od sjedišta policije u Petrinjskoj gdje se sređuju putovnice, ali i po kafićima u Prečkom, gdje su se sastajali i obavljali primopredaje.

Primjerice, crnogorski diler kokaina Boris Laban (44) iz Berana također je istog dana u uredu u Novom Zagrebu ishodio domovnicu na ime Radomir Perenčević sa srpskom putovnicom. Međutim, i on je imao krivotvorenu srpsku putovnicu jer je ta putovnica istog serijskog broja bila izdana državljanki Srbije. MUP Srbije izvijestio je hrvatske kolege da Radomir Perenčević nikad nije ishodio putnu ispravu. Laban, kojeg traži talijanski Interpol zbog dilanja kokaina na području Milana i Brescie, ali i argentinski, u Zagrebu je bio nakon što je 17. lipnja 2019. pušten s izdržavanja kazne u poznatoj crnogorskoj kaznionici Spuž na uvjetni otpust.

Jedan od onih dana kada se činilo da sve ide po planu bio je 13. rujna. Rano ujutro Mile R. i Milan S. (43) krenuli su u policijsku postaju Kutjevo ishoditi još jedne "lažnjake". Nikola Vein s njima je bio od ranog jutra i davao im upute. Sve su već bili obavili, a onda odjednom Nikoli Veinu zazvoni mobitel. Zove ga "Zemo", kako je u Veinovu imeniku mobitelu zaveden Milan S.: "Jebem ti sunce u p...u, došli smo do samog vrhunca, ne valja slika!". Vein: "Što ne valja slika?" Milan S: "Ne valja, tamna pozadina, mora svijetla pozadina, kaže idite se slikajte, pa dođite, neće da primi kompjuter. Što da radimo sad?" Vein: "Ništa sklanjaj se, moramo slike, budite tamo, sjedite malo da vidimo kad će slike, donijet ćemo slike, sjedite u centru i pijte kavicu!"

Uskoro Veina zove Milin suputnik i govori: "Zovni tog majmuna da se uslika s bijelom pozadinom i pošalje na mail, fotoradnju, pa će mi ova gospođa to fino.... Znaš da slika mora biti kao ona iz pasoša Republike Srbije!" Ali, kad je stigla fotografija - šok. Veina zove Mile R.: "Pa to nije taj čovjek... kosa duga, halo, kosa mu duga, alo dečko, mi smo predali dolje već fotokopiju putovnice. Sad je pustio kosurinu, ono vamo nema kose, ođe sveza rep, zalizan, ajoj." Problemi u policijskoj postaji Kutjevo se nastavljaju. Milan S. zove Veina i govori mu da ih je službenica na šalteru "provalila".

"U početku ona nije gledala ni sliku ni ništa, ona je žena radila jer je bila gužva, e međutim, kad smo mi došli gužve nije bilo, niđe nikog, nas dvojica sami, pa kad dođođe do ove žene, ona kaže, pa to niste vi, gospodine, vi ste se sad slikali, drž - nedaj... Kad pokupi one papire, ode tamo u kancelariju, stani tu, pa kad mene uvedoše unutra, kaže: Dajte mi putovnicu na koju ste htjeli da ovo. Reko nije kod mene, u autu je, idem je donijeti začas.

Onaj jedan kaže: Dobro! Idi donesi, sve ovo moramo da ispitamo i ja se kad se dočepa vrata, evo bježimo!" prepričava Stjepanović, a Vein ga upućuje da spale sve papire. Daje mu i upute da se po povratku ne zaustavlja na odmorištu kod Slavonskog Broda jer ima presretača, da pazi da ne prekrši brzinu i da se veže. Propali posao dovodi i do nezadovoljstva Mile Rađenovića koji Veinu, kad ga nazove, kaže: "Meni su aorte popucale zbog ovakvih poslova i takvih poslodavaca kao ti, aorte su mi naduvene, jel znaš."

Ali, to nisu bile sve nevolje za "kurira" Milu. Prilikom ulaska u Hrvatsku na prijelazu Bajakovo 26. rujna 2019. hrvatski su mu policajci oduzeli tri putne isprave Republike Srbije. Centar za vještačenje MUP-a "Ivan Vučetić" ustanovio je da su sve tri krivotvorene, ali tek kasnije. O tome što misli o Mili, Tatijana Aćimović, jedna od članica skupine, piše u SMS-u Veinu 2. listopada prošle godine: "Mile je teška stoka, ali teška."

Jedan od balkanskih narkobosova koji je na šalteru u Petrinjskoj ostavio svoj otisak prsta kad je tražio hrvatske isprave je i Crnogorac Darko Giljača (42) iz Budve, protiv kojeg se u Crnoj Gori vodi postupak zbog krijumčarenja 840 kg kokaina zaplijenjenog 2018. godine u Portugalu. U Hrvatsku je ušao 4. studenoga prošle godine, dan kasnije predao je zahtjev za hrvatske isprave i pritom predočio lažnu srpsku putovnicu na ime Duška Jovića, a dan kasnije je napustio Hrvatsku. S Giljačom, alias Jovićem, u Petrinjskoj je bio drugookrivljeni Milorad B. koji je o svemu što su obavljali u Petrinjskoj obavještavao Veina SMS-om. "Ide dobro, samo znaš, moram baš nekog nać gore u Petrinjskoj, zato što traže dlaku u jajetu, znaš, prijavu, odjavu, jebancije, zašto si odjavio, ono, ovo i tako, što je najgore izletiš iz reda, moraš ponovno broj uzet i čekat red." Pritom Milorad Veinu hvali "mušteriju" u jednoj poruci:

image
Nusret Seferović
Željko Puhovski/Cropix

"Dobar je momak, dobar, sabran, nije neki zec, vidi se da je borac!" I u jednom trenutku diler iz Crne Gore odveden je na ispitivanje u I. PP Centar, ali se izvukao. Milorad je o svemu izvještavao Veina, koji razmišlja što bi moglo biti: "Da nisu, da nisu sliku negdje vidjeli, samo to može biti, ništa drugo... ajd se ti polako sad gore vrati, pa ću ja pitat..." U 13.20 Milorad javlja Veinu da je sve u redu: "Rekao sam ti da je diplomata, jednostavno ona fanfulja na šalter gdje je došao, njoj je bilo, međutim, ovaj policajac što je došo, pametan čovjek, kaže mani se Srba i Hrvata i četnika i ustaša, tjeraj trbuhom za krugom!" Sve što su tog dana razgovarali sada je navedeno u optužnici. Dok su podizali hrvatske isprave u policijskim postajama, ovjeravali punomoći kod javnih bilježnika, razgovarali sa službenicama na šalterima matičnih ureda, u policijskim upravama, sve provjere identiteta koje su bile rađene evidentirali su policijski istražitelji.

Hrvatska policija dobila je i brojne odgovore od kolega iz Srbije o njihovim lažnim ispravama koje su korištene za ishođivanje hrvatskih isprava.

Policijska mreža koja se plela oko Nikole Veina i njegove grupe rezultirala je spektakularnim uhićenjima u studenome prošle godine i padom dviju skupina koje su na izradi hrvatskih isprava zgrnule milijune, i USKOK predlaže oduzimanje imovine. Osim Veinove skupine, u istoj je akciji pala još jedna grupa koju je predvodio Nusret Seferović, predsjednik romskih udruga, a u kojoj je bila i Senka Staroveški, sada već bivša glasnogovornica PU karlovačke, bračni par Romeo i Ankica Demirović, pjevačica. Među najzvučnijim imenima balkanske kriminalne scene kojem su ove grupe sredile hrvatske dokumente su Igor Dedović, nedavno likvidirani vođa škaljarskog klana, i još jedan od top pripadnika te kriminalne skupine - Jovica Vukotić.

I nepunu godinu dana nakon što su pale ove dvije skupine, 13. studenoga je pala još jedna grupa koja je po istom "modusu" sređivala hrvatske papire. U ovoj posljednjoj, bila su i dvojica slavonskobrodskih policajaca. Ovo je samo nastavak niza kriminala s hrvatskim dokumentima, kojih su se na domogli i ratni zločinac Radovan Karadžić, atentatori na Zorana Đinđića, srpskog premijera, Milorad Ulemek Legija i Sretko Kalinić Zver, "zemunac" Luka Bojović, njegovi suradnici Vladimir Milisavljević zvani Vlada Budala, narkobos Darko Šarić...

I dok u ovom slučaju suđenje tek predstoji, a Nikola Vein čeka izručenje Hrvatskoj, spis is 2007. u kojem je također za sređivanje hrvatskih dokumenata okrivljena grupa na čelu sa Zvonkom Šendulovićem još nije okončan. Među desecima tisuća stranica zanimljiv je podatak da je Sretko Kalinić Zver hrvatsku putovnicu pribavio premda u zahtjevu za izdavanje nije priložio fotografiju! Iako ima najveću zaštitu od krivotvorenja, svi ovi slučajevi pokazuju da kod kriminalaca iz regije hrvatska putovnica ima cijenu koju su oni spremni platiti, a kad jedna grupa padne, brzo se snađu, pa i iz policijskog sustava koji će im u tome pomoći. Na njihovu nesreću, često ne znaju da su pod paskom svojih kolega, o čemu svjedoče i dokazi koje su USKOK i policija prikupljali protiv "organizatora" Veina i njegove skupine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:47