STRAVA U ZAGREBU

Htjela ga je napustiti i odvesti djecu, zato je ubio i nju i sebe. U stanu su bile i dvije kćeri

Policajac (43) je ubio 37-godišnju suprugu, a zatim je presudio i sebi. ‘Razvod hoćeš, razvod?‘, urlao je
 Davor Pongračić/Cropix

- Spakirajte stvari djeco, odlazimo - jedna je od posljednjih rečenica koju je izrekla 37-godišnja žena svojim kćerkicama u srijedu predvečer u stanu u zagrebačkom Susedgradu. Nije tada niti slutila da će njezin prijedlog o razvodu, koji je tog dana više puta odlučno ponovila 43-godišnjem suprugu, inače zagrebačkom policajcu, dovesti do stravičnog zločina.

Naime, žestoka svađa supružnika koji su bili u braku 17 godina rezultirala je potezanjem oružja. Policajac je s više hitaca iz službenog pištolja prvo usmrtio partnericu, da bi potom iz istog pištolja ubio sebe.

Policijski očevid na mjestu užasa trajao je sve do četiri sata ujutro.

Neopisiva količina tuge preplavila je zgradu u kojoj su živjeli, kao i susjede koji su ih poznavali jer vijest da je čovjek ispred dvije kćerkice ubio im majku, a potom i sebe nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

- Mi još ne možemo vjerovati da se ovo dogodilo. Čuli smo negdje oko 20 sati, kad smo se vratili kući, da muški glas viče: 'Razvod hoćeš, razvod?' Nakon toga je uslijedilo pet, šest hitaca te krici i plač. Niti minutu kasnije čuo se još jedan prigušeni hitac. Nikad prije toga nismo čuli nikakvu pucnjavu uživo pa smo ostali zatečeni. Ubrzo su ispred zgrade došle policija i Hitna - rekla je za Jutarnji jedna susjeda. Drugi susjed s velikom tugom otkriva da policija nije uspijevala ući u stan jer su vrata bila zaključana, a djevojčice, u šoku, nisu uspijevale pronaći ključ.

Brižni roditelji

- Vijest nas je sve zatekla. Prvo nisam bila svjesna da je to što čujem pucnjava. Čuli su se neki čudni udarci, jedan za drugim. U našoj zgradi živjeli su više od deset godina. Bili su tihi, mirni, suzdržani. Svaku nedjelju svi zajedno odlazili su u crkvu. U prolazu su uvijek svi pozdravljali, djeca su im prekrasno odgojena. Bili su vrlo vrijedni i brižni prema djeci. On je radio u policiji, a ona čak dva posla, od kojih je jedan bio u trgovini odjećom.

Iako su živjeli u 50-ak kvadrata, nabavili su si nedavno i psa s kojim je jedna od kćeri u vrijeme užasa bila vani. Sve me strah pomisliti kako će cijela situacija utjecati na njih dalje i nadam se da će bake uspjeti, unatoč boli, djevojčice izvesti na pravi put - dodao je drugi susjed. Jedan, pak, od susjeda u ulici rekao nam je tijekom očevida da se nekoliko sati prije jezive tragedije iz stana čula buka, vika i predbacivanje.

Obdukcija

- Susjed je trebao stoički podnijeti da mu se brak raspada. Ako ne ide, ne ide. A ne ovako, iz sebičnih razloga zaviti dvije obitelji u crno i unesrećiti djecu koja još praktični nisu niti počela živjeti - ogorčen je susjed.

Beživotna tijela supružnika prevezena su na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku te će nakon obdukcije biti poznato je li užasu kumovalo još nešto.

Počinitelji su najčešće bliski članovi obitelji

Najnoviji slučaj nažalost nije i jedini gdje je policajac počinitelj ubojstva partnerice, koji je nakon toga presudio i sebi, ali su još češći bili slučajevi kad su policajci bili ubojice svojih partnerica.

Najpoznatiji je slučaj zločina koji je 22. rujna 1999. počinio policajac Mato Oraškić, koji je u sudnici ubio svoju suprugu tijekom brakorazvodne parnice, sutkinju i odvjetnicu, a teško ranio zapisničarku. Taj se datum kad je počinio ubojstvo u zagrebačkog Palači pravde obilježava i kao dan suzbijanja nasilja nad ženama.

Samo od 2016. do 2018. ubijeno je 46 žena, a 39 su ih ubili bliski članovi obitelji.

Primjerice, u travnju 2006. šef smjene u slavonskobrodskoj prometnoj policiji Goran Beraković ubio je svoju partnericu Ines Garić nakon što mu je najavila prekid veze, a potom je ubio i sebe.

Posljednji slučaj ubojstva i samoubojstva partnera dogodio se 14. rujna na Malom Lošinju, kad je talijanski državljanin starije životne dobi nožem izbo svoju suprugu, a zatim se ubio skokom kroz prozor.

U Cetingradu je 16. siječnja ove godine Dragan M., koji je imao zabranu približavanja, ubio svoju suprugu Marinu, a potom presudio i sebi. (D. Miljuš)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 06:18