NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

HUP mora Jakeliću, kojeg je više žena optužilo za seksualno uznemiravanje, isplatiti više od 1,5 milijuna kuna

Bivši zamjenik direktora, koji je sporazumno otišao nakon optužbi za seksualno uznemiravanje, tužio je bivše poslodavce

Bernard Jakelić

 Srdjan Vrancic/Cropix

Bernard Jakelić, bivši zamjenik direktora Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), koji je raskinuo ugovor s tom Udrugom nakon što ga je više zaposlenica optužilo za seksualno uznemiravanje, nepravomoćno je na Općinskom sudu u Osijeku dobio parnicu. Prema nepravomoćnoj presudi, HUP mu mora isplatiti ostatak ugovorene otpremine i plaće u iznosu od nešto više od 1,5 mlijuna kuna, uvećano za dvogodišnji iznos kamata.

Potvrdio nam je to njegov zastupnik, osječki odvjetnik Zoran Šarić, napomenuvši kako nema dozvolu svog klijenta govoriti o pojedinostima sudske odluke na koju je već njegov osječki kolega, odvjetnik Hrvoje Grubeša koji je zastupao HUP, najavio žalbu.

Bernard Jakelić ranije je za Jutarnji list demantirao informaciju da je u HUP-u dobio otkaz, rekavši kako je riječ o sporazumnom raskidu ugovora. Više od toga nije nam želio reći o neugodnom slučaju.

Jakelić je radio u HUP-u od 1996. godine na raznim pozicijama, a titulu zamjenika glavnog direktora držao je od 2010. godine. Bio je zamjenik direktora u mandatima Đure Popijača. Kratko je vrijeme bio i predsjednik HUP-a kada je Popijač otišao u Vladu, a u vrijeme skandala, kad se 15 djelatnica HUP-a obratilo Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova s pritužbama za seksualno uznemiravanje, na čelu Udruge bio je Davor Majetić. Kad je izbio cijeli skandal i Ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić potvrdio je da je ona zaprimila pritužbe više od deset zaposlenica Hrvatske udruge poslodavaca, a vezano za seksualno uznemiravanje na radnom mjestu od strane osobe na rukovodećoj poziciji. Pravobraniteljica je provela ispitni postupak.

Protiv Jakelića bile su podnesene i kaznene prijave, a zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo naložilo je policiji provođenje izvida. Nakon što su provedeni izvidi, 27. studenog 2020. odbačene su prijave za spolno uznemiravanje koje je protiv Bernarda Jakelića, bivšeg zamjenika glavnog direktora HUP-a, podnijelo 17 zaposlenica HUP-a, među kojima su bile i neke bivše djelatnice.

Razlog odbacivanja prijave bilo je formalne naravi. U rješenju o odbacivanju kaznene prijave navodilo se kako postoje okolnosti koje isključuju kazneni progon, a to je da niti jedna od žrtava nije podnijela prijedlog za kazneni progon u zakonskom roku od tri mjeseca od dana saznanja za kazneno djelo i počinitelja. Laički rečeno, tužiteljstvo nije tvrdilo da tog zlostavljanja nije bilo, dapače, čak je navelo da iz iskaza žena proizlazi da ima elemenata kaznenog djela. Međutim, navelo je dalje tužiteljstvo, sve žene, a riječ je o zaposlenicama HUP-a kojima je Jakelić bio neposredno nadređen ili nekad nadređen, zakasnile su s prijavom.

Rješenje o odbačaju kaznene prijave, na pet stranica, među ostalim navelo je da je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova uz kaznenu prijavu dostavila anonimni podnesak koji su potpisale "zaposlenice HUP-a" bez prijamnog pečata Ureda pravobraniteljice, u kojem je navedeno da je Jakelić prema zaposlenicama HUP-a bio verbalno nasilan, prijetio im te ih ponižavao i seksualno uznemiravao.

Zaposlenice su navele da su dulji niz godina bile izložene nasilju koje se sastojalo od posprdnih komentara o načinu njihova ponašanja, odijevanja i fizičkog izgleda, čestog vikanja i ponižavanja te komentara da "nisu kraljičine pomoćnice", da su "mile Gere", "da nisu tu da misle", kao i to da se urlanje i ponižavanje zaposlenica događalo i pred članovima. Nadalje, opisivalo se da su jednu zaposlenicu tjerali da pjeva pred članovima, a druga je bila izložena urlanju, vrijeđanju i prijetnjama otkazom jer nije učinila nešto što je Jakelić smatrao da treba učiniti.

U toj su prijavi, među ostalim, navele kako ih je Jakelić pozivao na intimna druženja, zajednička službena putovanja". Sve potpisnice ove anonimne prijave tražile su od pravobraniteljice za ravnopravnost spolova da to zaustavi i sankcionira.

Prvo se prijavom pravobraniteljice bavilo tužiteljstvo u Osijeku, koje je zatražilo od HUP-a svu relevantnu dokumentaciju. Stoga su tužiteljstvu dostavljene izjave svih djelatnica, ugovori o raskidu radnog odnosa s Jakelićem, ali i dvije fotografije te korespondencija e-mailom Jakelića s jednom od prijaviteljica. HUP je tužiteljstvu dostavio i zapisnik o sastanku koji su sve žene koje su prijavile Jakelića 21. veljače 2020. godine održale u HUP-u, u uredu glavnog direktora Davora Majetića. Sve su one, prema zapisniku sa sastanka, navele kako ih je Jakelić verbalno, a neke i spolno uznemiravao na poslu, ali nisu navele točno vrijeme i mjesto kad se to događalo. Sa svima njima je policija obavila razgovore i samo dvije zaposlenice nisu potvrdile ranije navode da ih je Jakelić spolno uznemiravao.

Odlučujući o kaznenoj prijavi, tužiteljstvo je ustanovilo da je rok od tri mjeseca za kazneni progon prošao još 12. ožujka 2020. godine kad je DORH-u i podnesena kaznena prijava pravobraniteljice, a zapisnik od 21. veljače 2020. iz HUP-a, prema ocjeni tužiteljstva, ne može se smatrati prijedlogom za kazneni progon, kao ni anonimni podnesak upućen pravobraniteljici.

Tužiteljstvo je, s obzirom na to da su zaposlenice spominjale i mobbing, razmatralo ima li elemenata za pokretanje postupka zbog zlostavljanja na radu, ali je zaključilo da ni za to kazneno djelo nije u zakonskom roku podnesen prijedlog za progon. Stoga je iz formalnih razloga odbacilo prijavu, a žrtve uputilo da same nastave progon.

U ovom postupku Jakelić nije bio ispitan, a u rijetkim istupima u medijima tvrdio je da je žrtva namještaljke i borbe za vlast u HUP-u.

Slučaj spolnog uznemiravanja u pozornost javnosti došao je u ožujku 2020. godine kada je javnost doznala za prijave. Nakon toga je s Bernardom Jakelićem raskinut radni odnos i bila mu je isplaćena samo jedna rata otpremine, a on je smatrao da mu pripada sav ugovoreni iznos prema ugovoru o radu koji, tvrdio je to u tužbi njegov odvjetnik, HUP nije ispoštivao. Sud mu je dao za pravo te nepravomoćno presudio da mu se treba isplatiti sva otpremina. Ova odluka, kako doznajemo, iako nepravomoćna, šokirala je HUP koji je najavio da će se na nju žaliti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. listopad 2022 14:24