INTENZIVNA POTRAGA

I DALJE NEMA NI TRAGA NESTALOM 16-GODIŠNJAKU Tuga je zamjetna na svakom koraku u Skradinu: Čamac koji se prevrnuo mladići su našli skrivenog u trski

 
 Nikolina Vukovic Stipanicev / HANZA MEDIA

Unatoč intenzivnoj potrazi pedesetak pripadnika relevantnih službi, a koju koordinira PU šibensko-kninska, ni u ponedjeljak do poslijepodnevnih sati, trećeg dana od nesretnog prevrtanja omalenog čamca na rijeci Krki kod otočića Visovac u Nacionalnom parku 'Krka', nije pronađen 16-godišnji F.S. iz Laškovice.

Trojica njegovih prijatelja i vršnjaka, P.U. i M.Ž. iz Skradina, te Š.Š. iz Dubravica koji su bili u čamcu dugom dva i pol metra, uspjeli su doplivati do otočića Visovca. Nakon što su zbog pothlađenosti hospitalizirani u šibenskoj bolnici, gdje im je zbog pretrpljenog šoka pružena i psihološka pomoć, pušteni su kućama tijekom nedjelje.

U ponedjeljak su, inače, u velikoj potrazi sudjelovali policijski službenici kriminalističke i temeljne policije, brod Pomorske policije, ronioci Specijalne policije Split, ronioci HGSS-a i njihovi terenski djelatnici, potom pripadnici DVD-a Dubravice i Skradin te rendžeri Nacionalnog parka Krka sa svojim brodom. Tijekom dana priključili su im se sa sonarom za podvodno snimanje pripadnici Hrvatske vojske te sa sonarom i djelatnici specijalizirane privatne tvrtke iz Splita.

Inače, mjesto gdje je došlo do prevrtanja čamca, tzv. kepole, dubina je oko 11 metara, a roniocima, doznajemo od sudionika potrage, veliki problem predstavlja činjenica da je vidljivost ispod vode manja od pola metra.

- Sveobuhvatna potraga za nastalim maloljetnikom i dalje je bez rezultata. Intenzivno se pretražuje akvatorij oko otočića Visovca i rijeka Krka nizvodno od Visovca, kao i obje strane obale - kazala je Marica Kosor, glasnogovornica PU šibensko-kninske.

Visovacko jezero, 250318.
I dalje je u tijeku intetezivna potraga za jednim od cetvorice maloljetnika kojima se u jucerasnjim vecernjim satima potopio brod na Visovackom jezeru. 
Na fotografiji: Brodic u kojem su bili maloljetnici.
Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX
Nikolina Vukovic Stipanicev / HANZA MEDIA
Brodić u kojem su bili maloljetnici

Premda se u službenoj policijskoj istrazi i potrazi nesretni mladić vodi nestalom osobom, nažalost, sve dosad poznate okolnosti oko i nakon prevrtanja čamca u subotu navečer dvadesetak metara od otočića Visovca upućuju na tužnu činjenicu da se maloljetnik utopio i da još uvijek traje bezuspješna potraga za njegovim beživotnim tijelom.

Kako je priopćila PU šibensko-kninska, dosadašnjom istragom je utvrđeno da se prilikom vožnje čamcem jedan od maloljetnika ustao, a što je narušilo ravnotežu čamca uslijed čega su sva četiri mladića s čamca upala u vodu. S obzirom na stanje šoka od pada u hladnu vodu i činjenicu da jedan od njih nije bio vješt u plivanju, nakon pokušaja ostale trojice da mu pomognu, ostao je u vodi u blizini prevrnuta čamca, dok su ostali otplivali po pomoć u franjevački samostan na otok Visovac. Dolaskom brodice s Visovca u pomoć, maloljetnik nije zatečen na površini vode u blizini mjesta nesreće, utvrdila je policija.

Velika tuga za nestalim mladićem iz Laškovice zamjetna je na svakom koraku u Skradinu. Kako doznajemo od nekolicine Skradinjana, sva četvorica mladića su generacijski prijatelji, a iz mladenačke zaigranosti u ovu kobnu avanturu krenuli su ploveći na malom plastičnim čamcu od 2,5 metra, tzv. kepolom, koji su pronašli skrivenog u trski na kupalištu Pisak na obali rijeke Krke kod Dubravica, nasuprot otočića Visovac.

Nisu imali ni vesla, nego su umjesto njih veslali s granama i letvama, pričaju Skradinjani. Omaleni čamac nije bio ni registriran, jer brodice do 2,5 metra dužine prema zakonu ne podliježu registracijama. Kepol na kojemu su nastradali mladići, prema pričama Skradinjana, navodno su koristili krivolovci koji su s njime kretali u protuzakoniti ribolov u Nacionalnom parku Krka.

Po riječima Marice Kosor, policijske glasnogovornice, predmet istrage je i ovaj brodić, odnosno utvrđivanje njegova vlasnika, odnosno identiteta osoba koje su kepol ostavile na obali Krke kod Dubravica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:00