BIVŠI MINISTAR POD ISTRAGOM

I dok je bio u Vladi, Lovro Kuščević je radio na tome da štala postane kućica

Lovro Kuščević
 Damjan Tadic / CROPIX

Zbog sumnje DORH-a da je počinio dva kaznena djela protiv službene dužnosti - zloupotrijebio svoj položaj i ovlasti - donedavnom ministru uprave i HDZ-ovom zastupniku Lovri Kuščeviću jučer je saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo jednoglasno, ali uz žučnu raspravu, skinulo zastupnički imunitet.

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala Kuščevića tereti da je falsificiranom dokumentacijom svoju vlastitu štalu za uzgoj kunića i peradi prenamijenio u stambeni objekt, da se tom operacijom bavio od prosinca 2015. pa do veljače 2016. kada je već postao ministar graditeljstva i prostornog uređenja, te da je svome šogoru Ivici Žuviću kao načelnik općine Nerežišće i predsjednik Povjerenstva za odobravanje kupnje stana iz Programa društveno poticane stanogradnje omogućio kupnju stana po povoljnijim uvjetima od tržišnih, iako šogor na to uopće nije imao pravo jer ima riješeno stambeno pitanje.

USKOK sumnja da je u prvom slučaju Kuščević sebi “pribavio nezakonitu imovinsku korist povećavajući vrijednost vlastite nekretnine u za sada neutvrđenom iznosu”, ali “svakako većem od 60.000 kuna”. U drugom slučaju, onom nezakonitom povećanju stambenog fonda svoga šogora, osiguravši mu kredit povoljniji od tržišnog i po kamatama i po rokovima otplate, omogućio je šogoru profit od najmanje 17.369 eura.

Iako je HDZ-ov predsjednik MIP-a Žarko Tušek molio članove da se klone političkih kvalifikacija, oporba je taj apel ignorirala. SDP-ov Gordan Maras naglasio je kako ozbiljne optužbe za korupciju protiv Kuščevića, donedavnog političkog tajnika HDZ-a i najbližeg suradnika premijera Andreja Plenkovića, povlače za sobom i odgovornost premijera Andreja Plenkovića.

Iz USKOK-ovog zahtjeva za skidanje imuniteta može se iščitati birokratska metoda prevare koje se bivši ministar domislio ne bi li povećao vrijednost svoje imovine.

Iz provedenih izvida “proizlazi postojanje osnovane sumnje da je Kuščević kao načelnik Općine Nerežišća inicirao donošenje rješenja o ispravci greške u Odluci o donošenju izmjena i dopuna Prostornog plana Općine neistinito pritom obrazlažući kako samo omaškom u provedenom postupku izmjena i dopuna PPU-a nije uvršten prijedlog Kluba vijećnika HDZ-HSS-a”.

Tom se ispravkom tražilo da se doda odredba te navodne i izmišljene greške “kojom se omogućava prenamjena postojećih građevina za uzgoj životinja u poslovnu ili stambenu namjenu”.

Problem je, međutim, što istražitelji nisu našli nikakav dokaz da je taj ispravak stvarno postojao i da je zatražen, niti da su vijećnici HDZ-HSS-a o njemu imali pojma. Drugim riječima - Kuščević ga je izmislio. Kuščević je nakon tako nezakonito provedene izmjene PPU-a u veljači 2016. - a tada je već bio ministar graditeljstva - ishodio dozvolu da štala postane vrijedan stambeni objekt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 17:28