PARAGLIDER NIJE KRIV

I ŠTO SAD? JEDNA BOMBA EKSPLODIRALA JE KAD JE NA NJU NALETIO VLAK U SUSEDGRADU, DRUGA NA STANICI U ALEJI BOLOGNE Optužili su krivog čovjeka...

 
Autobusna stanica u Aleji Bologne gdje je detonirala eksplozivna naprava/Vojislav Blažević
 HANZA MEDIA

Tko je u siječnju 2013. najprije na željezničkoj pruzi u Susedgradu, a zatim i na autobusnoj stanici u Aleji Bologne postavio i detonirao dvije eksplozivne naprave, počinivši de facto neku vrstu terorističkoga napada, otprije nekoliko dana i službeno je - nepoznato.

Naime, oslobađajuća presuda za ove događaje, za koje su policija i Državno odvjetništvo optužili paraglidera Vojislava Blaževića (57), nedavno je postala pravomoćna, a nakon što je zagrebački Županijski sud skoro dvije i pol godine nakon nepravomoćne oslobađajuće presude odbacio žalbu tužiteljstva. Prva od postavljenih bombi eksplodirala je 9. siječnja 2013. kada je na nju naletio teretni vlak na pruzi Zagreb - Varaždin. Druga je, pak, eksplodirala sljedeći dan na autobusnom kolodvoru u Stenjevcu i pritom je bio ozlijeđen i sam Blažević.

Upravo okolnosti pod kojima je Blažević ranjen navele su policiju da posumnja na njega kao počinitelja, a što će se tijekom postupka pokazati krivo. Naime, prema izjavama nekih od svjedoka koji su se te večeri slučajno zatekli na stajalištu, ispalo je da je Blažević bio osoba koja je postavila napravu, a zatim je u eksploziji sam ozlijeđen. Prema drugim svjedocima, Blažević je uočio napravu te ih počeo tjerati sa stanice vičući “ovo je bomba” kako bi ih spasio.

Otkriveno je da je Blažević zvao i Područni ured za zaštitu i spašavanje kako bi upozorio na bombu, a snimka njegova poziva dežurnom centru na raspravi je preslušana kao dokaz. Na kraju sud nije povjerovao svjedocima tužiteljstva, a prije svega vozaču autobusa D. D. koji je tvrdio da je vidio kako Blažević stavlja bombu pokraj koša za smeće jer prema mišljenju suda to sa svoga mjesta nije mogao vidjeti. Blažević, kojega su branili Veljko Miljević i Davor Cahun, cijelo je vrijeme postupka tvrdio da nije kriv, a u zatvoru je jedno vrijeme štrajkao glađu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 15:37