DETALJI KAOSA NA A1

I Torcida i BBB-i imali spremne ‘rekvizite‘, policija objavila kako je spriječila dogovorenu tučnjavu

Nije samo Torcida imala spremne palice, već su svoj arsenal pripremili i navijači Dinama
 PU ličko-senjska

Policija je u nedjelju nešto poslije 15 sati na autocesti A-1 kod Gospića spriječila navijački sukob većih razmjera, koji je po svemu sudeći bio unaprijed dogovoren s obje strane. No, nije samo navijačka skupina Torcida imala spremne palice uz prometnicu, već su svoj arsenal pripremili i navijači Dinama, koji su putovali u smjeru juga, a koji je policija također pronašla jučer u popodnevnim satima.

Igrom slučaja, nisu stali jedni nasuprot drugima, već dva do tri kilometra dalje jedni od drugih, zagrebački navijači odmah poslije table "Perušić", a splitski poslije izlaza "Gospić". Time su policiji dali vremena za reakciju i sprječavanje kontakta. Uz policijsku pratnju, navijači Hajduka nastavili su putovanje u Osijek, gdje je njihov klub igrao utakmicu, a navijači Dinama "skinuti" su s autoceste u Gospiću, pa na tu prometnicu vraćeni na čvoru Sveti Rok, a potom su nastavili također pod policijskom pratnjom sve do Šibenika, gdje je utakmicu igrao njihov klub.

Ukupno je u dvjema kolonama na autocesti stajalo 120 navijačkih vozila, što kombija, što osobnih, od čega 80 zagrebačkih i 40-ak splitskih.

Tijek akcije su opisali u opširnom priopćenju.

Kažu da je utakmicu u Osijeku, kamo su putovali navijači Hajduka pratilo 7.820 gledatelja, od čega je oko 650 njih bilo gostujućih. Ta je sportska priredba bila proglašena utakmicom visokog rizika. Ravnateljstvo policije je, kažu, kroz uspostavljeni Stožer za osiguranje utakmica visokog rizika poduzelo sve mjere i radnje predviđene Protokolom o sigurnosti na utakmicama visokog rizika te koordiniralo svim sigurnosnim pripremama oko osiguranja i postupanjima policije na području više policijskih uprava.

U suradnji s drugim policijskim upravama, Policijska uprava osječko-baranjska je organizirano provela prihvat ukupno 73 osobna vozila te 17 kombi vozila s gostujućim navijačima.

- Kolonu od oko 40 osobnih i kombi vozila s gostujućim navijačima, koji su autocestom A-1 putovali iz Splita prema Osijeku, pratile su interventne jedinice policije te se kolona oko 15 sati samoinicijativno zaustavila kod mosta Jadova u smjeru Zagreba. Na taj su način pripadnici gostujuće navijačke skupine zaustavili promet svih vozila koja su se kretala autocestom te iz vozila izašli maskirani kacigama, maskama i dijelovima odjeće. Zbog namjernog zaustavljanja, kao i činjenice da se iz suprotnog smjera – u smjeru juga – kreću pripadnici navijačke skupine koji putuju na utakmicu na Šubićevcu-Šibenik ranije te večeri, koordiniranom akcijom policijskih snaga na terenu izmijenjena je trasa kretanja za oko 80 osobnih i kombi vozila te navijačke skupine i to njihovim isključenjem s autoceste - kažu u policiji.

image

Neredi na autocesti

MUP
image
PU ličko-senjska

Na opisani je način pravovremenom reakcijom policije spriječen sukob navijačkih skupina te su navijači oko 16 sati nastavili svoj put prema Osijeku, odnosno prema jugu, navode.

- Pregledima mjesta zaustavljanja obje navijačke skupine policija je pronašla velike količine raznih, većinom drvenih predmeta pogodnih za nanošenje tjelesnih ozljeda. Navedeno govori u prilog sumnji da je sukob bio ranije planiran. Na mjestima događaja policija je obavila očevid i izuzela pronađene predmete. Tijekom zaustavljanja policija nije imala uporabe sredstava prisile prema navijačima. Zbog opisanog događaja na autocesti A1 u smjeru Zagreba došlo je do zastoja u prometu koji je normaliziran oko 16 sati, dok je u smjeru Splita došlo do kraćih povremenih zastoja, a policija je na mjestu događaja poduzimala mjere u cilju otklanjanja opasnosti za sudionike u prometu, navodi se u policijskom priopćenju.

Kriminalističko istraživanje se nastavlja u cilju utvrđivanja počinitelja protupravnih ponašanja. Kažu da su, uzimajući u obzir istovremeno održavanje dviju nogometnih utakmica suprotstavljenih navijačkih skupina, vrlo vjerojatnim ocijenila mogućnost pokušaja organiziranja njihovog sukoba tijekom trasa kretanja.

image
PU ličko-senjska
image
PU ličko-senjska
image
PU ličko-senjska
image
PU ličko-senjska
image
PU ličko-senjska

Iz navedenog razloga u suradnji s Hrvatskim nogometnim savezom ranije je izmijenjeno vrijeme održavanja tih dviju nogometnih utakmica na suprotnim stranama Hrvatske, a koja se odluka pokazala ispravnom. Istovremeno sva mjesta kretanja navijača u smjeru juga bila su pokrivena dovoljnim policijskim snagama, dok su se navijači u smjeru sjevera kretali u potpunosti pod pratnjom policije.

Policija je namjerno zaustavljanje prometa foto i video dokumentirala te je u tijeku kriminalističko istraživanje s ciljem utvrđivanja identiteta osoba, a zbog poduzimanja daljnjih mjera i radnji iz svoje nadležnosti.

- Do kraja prvog poluvremena odigravanja utakmice u Gradskom vrtu priveden je jedan gostujući navijač zbog počinjenja prekršaja iz Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima tj. pokušaja unosa pirotehnike na stadion. Tijekom utakmice domaći i gostujući navijači neprimjereno su skandirali i uporabili pirotehnička sredstva. Policija provodi kriminalističko istraživanje u cilju utvrđivanja i sankcioniranja počinitelja prekršaja. Nakon utakmice još su dva maloljetna navijača domaćeg kluba dovedena u službene prostorije policije zbog posjedovanja i bacanja pirotehničkih sredstava. Potpuna preprata navijača završila je jutros u 8 sati njihovim dolaskom u Split te tijekom povratka nije bilo postupanja policije - opisuje policija.

U provedbi mjera osiguranja sudjelovali su, uz veći angažman, svi rodovi policije - posebice intervencijske postrojbe interventne i specijalne policije te temeljne i prometne policije policijskih uprava diljem Republike Hrvatske.

- Policija je uoči odigravanja utakmice pozvala sve posjetitelje i navijače klubova na odgovorno navijanje te da osude neprihvatljiva ponašanja u sportu, što je podržao Hrvatski nogometni savez. Putnicima koji su se u vrijeme zaustavljenog prometa nalazili na autocesti A1 zahvaljujemo na strpljenju i razumijevanju - navode u policiji.

Posebne pozdrave upućuju djevojčici Jani. Jana zbog zdravstvenog stanja koristi respirator, a tada je s obitelji u automobilu zastala u gužvi. Iz kolone u zastoju izdvojio ih je policijski motorist i osigurao im žurni koridor prolaska kroz kolonu vozila.

image
Ivana Nobilo i Damir Zurub/Cropix/Cropx
image
Ivana Nobilo i Damir Zurub/Cropix/Cropx
image
Ivana Nobilo i Damir Zurub/Cropix/Cropx
image
Ivana Nobilo i Damir Zurub/Cropix/Cropx
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. kolovoz 2022 12:30