NOVA OPTUŽNICA

Ico Mateković vozio luksuzne automobile ukradene u Europi, tužiteljstvo traži 4 godine zatvora

Koristio je pet automobila s lažnim švicarskim tablicama, među njima BMW X6 ‘maznut‘ u Njemačkoj i Land Rover Sport ukraden u Italiji
Ivan Ico Mateković
 Ranko Suvar/CROPIX

Pronalasci nekoliko luksuznih automobila prije tri i pol godine na kojima su bile nepripadajuće tablice doveli su nakon troipolgodišnje kriminalističke istrage do podizanja nove optužnice protiv Ivana Ice Matekovića (48), poznatoga kao jednoga od organizatora otmice sina Vladimira Zagorca 2004. godine. Riječ je o slučaju o kojemu je Jutarnji list već izvještavao, a koji je počeo u srpnju 2017., kad je zagrebačka policija Matekovića hapsila zbog jednoga potpuno drugoga slučaja.

Naime, Mateković je tad bio uhićen zbog sumnji da je s jednoga mobitela prijetio svjedocima jednoga prepoznavanja u slučaju prevare teške 4 milijuna kuna. Taj postupak protiv Matekovića rezultirao je optužnicom i zbog njega mu se sudi pred zagrebačkim Općinskim kaznenim sudom. Međutim, ono što je važnije, prilikom toga uhićenja policija je na Matekovićevim adresama našla nekoliko vozila za koja su provjerama utvrdili da imaju lažne registarske tablice. U Matekovićevoj vikendici u Zadru policija je pronašla i zaplijenila VW Tiguan i Land Rover Sport sa švicarskim tablicama.

Snimljen

Četiri mjeseca kasnije, kad je Mateković bio pušten iz istražnoga zatvora, pokraj njegove kuće na Medveščaku pronađen je napušteni BMW X6 također sa švicarskim tablicama, za koji je policija također sumnjala da ga vozi Mateković, a što je on poslije i priznao. No osim ova tri vozila, Državno odvjetništvo je Matekoviću na teret stavilo i još dva slučaja krivotvorenja tablica, ali za vozila koja nisu pronađena. Riječ je o vozilima u kojima je Mateković 2016. ili snimljen kamerama da ih vozi ili ga je pak zaustavila policija. Najprije se radi o slučaju iz travnja 2016. kad su ga na Bajakovu snimili kako iz Srbije ulazi u Hrvatsku preko graničnoga prijelaza u Opelu Mokka, sa švicarskim registarskim oznakama, a u listopadu i prosincu 2016. policija ga je u nekoliko navrata zaustavljala za volanom Renaulta Megan, švicarskih registracija.

Naknadnim provjerama preko Interpola utvrđeno je da se na svih ovih pet vozila nalaze nepripadajuće švicarske tablice. Švicarske tablice s Mokke pripadale su potpuno drugom automobilu u Švicarskoj, Megan s tim brojem šasije i tablice u Švicarskoj nikad nije ni bio registriran, BMW X6 koji je nađen je pak bio "maznut" u Njemačkoj, Tiguan je na prevaru bio utajen u Švedskoj, a Land Rover je bio ukraden u Italiji. Mateković je pak, iznoseći obranu tijekom istrage, na sve ove optužbe za krivotvorenje imao odgovor - ili je barem tako mislio.

Za Mokku je rekao da mu ga je na nekoliko dana posudio prijatelj iz Srbije jer je Mateković zakasnio na avion u Beogradu, pa mu je trebao auto da se vrati u Zagreb. Za ostale je automobile rekao kako ih je dobio kao zalog za posuđeni novac, te da ništa nije znao o prošlosti tih automobila. Štoviše, donio je potvrde o zajmovima za te automobile.

Ometač signala

Budući da su i Megan i X6 imali iste nepripadajuće švicarske tablice, Mateković je tužiteljima rekao kako mu je otac rekao da je po švicarskim zakonima moguće da se osoba koristi istim tablicama za dva različita vozila. Međutim, nakon niza dodatnih provjera tužiteljstvo u ove Matekovićeve navode očito nije povjerovalo jer je protiv njega podignulo optužnicu.

Naime, provjerom dokumentacije vozila, odnosno njihove povijesti, utvrđeno je da neke od osoba koje su, prema Matekovićevim tvrdnjama, njemu dale vozilo uopće nisu bile registrirane kao vlasnici tih vozila, nego su vozila pripadala trećim osobama. Također, u BMW X6 pronađen je posebni uređaj koji ometa GPS signal (GPS signal jammer), a koji služi kako bi se ometao signal koji GPS lokator ugrađen u X6 šalje proizvođaču.

Sve to govori, smatra tužiteljstvo, da se Mateković koristio ukradenim vozilom znajući za njegovo porijeklo. Tužiteljstvo u optužnici za Matekovića traži izricanje jedinstvene kazne od četiri godine zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 00:14