‘ČARI‘ ŽUPANIJSKE LIGE

Igrači napali suca jer je dodijelio crveni karton, nakon četiri godine stigla presuda: ‘Svi mi se smiju i prijete‘

- Snimka događaja je objavljena na YouTubu, zbog čega ga i danas znaju zapitkivati o tom događaju, rekao je sudac

Napad na suca

 Screenshot Youtube/

Četiri godine nakon što su kao igrači NK Šišljavića napali suca Marina B. iz Duge Rese, nezadovoljni prosudbom koja je rezultirala pokazivanjem crvenog kartona jednom njihovom suigraču na gostujućoj utakmici Druge županijske lige kod NK Mrežnice u Zvečaju, napadački trojac Igor L., Tomislav L. te Danijel R. morat će sucu platiti 5.320 kuna odštete, odlučio je nepravomoćno Općinski sud u Karlovcu po privatnoj tužbi suca.

Veći dio dosuđenog iznosa, 5.000 kuna odnosi se na povredu njegove časti i ugleda, 220 kuna na izgubljenu zaradu, jer sutradan nije mogao suditi drugu utakmicu, a 100 kuna na tuđu njegu. Sud ga je odbio s ostatkom potraživanja od 12.200 kuna, a dio za 4.000 kuna je sam povukao jer tijekom postupka nije dokazano da je pretrpio fizičke posljedice napada.

Incident se dogodio u travnju 2018. godine. U svojoj tužbi sudac navodi kako je napadnut bez ikakvog povoda od strane trojice igrača gostujuće momčadi, odnosno sam zato što su bili nezadovoljni njegovom odlukom, pa da su ga time ponizili i ugrozili njegovu čast, ugled i dostojanstvo.

Prvotuženi Igor L. u svojem iskazu potvrđuje da je na utakmici sudjelovao kao igrač, ali poriče da bi fizički napao suca, poziva se i na medicinsku dokumentaciju po kojoj je zaključeno kako ne postoje vidljivi kontuzijski biljezi na strani tužitelja, navodeći i kako nije imamo namjeru povrijediti čast i ugled bilo koga, pa tako ni suca. Smatra da sudac nije dostavio nijedan dokaz da bi trpio duševne boli zbog povrede časti, ugleda i dostojanstva.

‘Blagi intenzitet‘

Drugotuženi Tomislav L. također kaže da nije fizički napao suca, ali dozvoljava da je "došlo do naguravanja blagog intenziteta", uslijed kojega nije moglo doći do ozljeda. Na sličan način se tužbi usprotivio i trećetuženi.

Ispitane su i službene osobe s utakmice, pa i dvojica pomoćnih sudaca, koji su potvrdili da su se nakon pokazanog crvenog kartona igrači s brojevima 3,5 i 9 zaletjeli prema glavnom sucu te je došlo do odgurivanja i udaranja dlanom o prsa, a onda se sudac dao u bijeg, a to je zabilježila i službena delegatkinja. Nakon što je sudac počeo bježati, za njih su krenuli trčati svi igrači. Srećom, nije došlo do sukoba većih razmjere. Sudac je odsvirao kraj utakmice u 60. minuti, susret je tehnički završio rezultatom 3:0 za domaćina, a igrači su disciplinski kažnjeni višemjesečnim zabranama igranja.

Sudac je naveo kako je 4 do 5 dana trpio fizičku bol i strah, no sramoćenje se nastavilo, podsmjehivali su mu se igrači i navijači, a nakon tog događaja su mu na drugim utakmicama navijači i igrači govorili "opet ćeš ti bježati kao što si bježao u Zvečaju". Osim toga, snimka događaja je objavljena na YouTubu, zbog čega ga i danas znaju zapitkivati o tom događaju. Na nekim je utakmicama, kaže, bio samo pomoćni sudac, a ne glavni, jer se više nije ugodno osjećao. Potvrđuje njegov pomoćni sudac sa sporne utakmice da ga je događaj vidno uzrujao, a da je gledateljima sve to skupa bilo smiješno. Na utakmici je bilo oko 50 gledatelja, a događaj se potom komentirao i na društvenim mrežama.

- Ovaj sud smatra da je tužitelju štetnom radnjom tuženika povrijeđeno pravo na ugled, čast i dostojanstvo, a imajući u vidu smisao odredbe čl. 1110. ZOO-a tj. značaj povrijeđenog dobra, cilju koji se naknadom želi postići, ali i o tome da se njome ne pogoduje težnjama koje nisu spojive s njezinom prirodom i društvenom svrhom, ovaj sud smatra da je primjereni iznos naknade po ovom osnovu 5.000,00 kn, pri čemu se dosuda više naknade ne može smatrati opravdanim jer se ipak radi o događaju i utakmici niže nogometne lige i stoga taj događaj nije mogao izazvati veliki interes širokog kruga ljudi - zaključio je Općinski sud u Karlovcu. Sve strane imaju pravo na žalbu o kojoj odlučuje Županijski sud.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 01:31