KRIMINALNA RADIONICA

ILEGALAN LABORATORIJ U VRAPČU Uzgajali travu, policija usput pronašla i oružje te krivotvorene pečate općinskih sudova

Ukupno je oduzeto 28,8 kilograma eksploziva trotil, dvije automatske puške AK 47 tzv. „Kalašnjikov" sa 12 pripadajućih spremnika, jedna automatska puška MP 41 patent Schmeisser, šest ručnih bombi, tri komada detonirajućeg štapina, četiri detonatorske kapisle, 478 komada raznog streljiva i signalni pištolj
 Damjan Tadić / CROPIX

ZAGREB - Ilegalan laboratorij indijske konoplje i impozantna količina oružja dočekali su policajce koji su sa sudskim nalogom u ponedjeljak oko 13 sati pokucali na vrata kuće vremešnog 71-godišnjeg Zagrepčanina M.C. u zagrebačkom Vrapču. Osim vlasnika kuće, lisice na ruke stavljene su i njegovom podstanaru Z.M.(48), inače recidivisti, koji je kuću iznajmio samo s jednim ciljem - radi kućnog 'vrtlarstva'.

Ukupno je oduzeto 28,8 kilograma eksploziva trotil, dvije automatske puške AK 47 tzv. „Kalašnjikov“ sa 12 pripadajućih spremnika, jedna automatska puška MP 41 patent Schmeisser, šest ručnih bombi, tri komada detonirajućeg štapina, četiri detonatorske kapisle, 478 komada raznog streljiva i signalni pištolj. Također su zaplijenili i opremu za laboratorij za uzgoj indijske konoplje - ukupno 19 lampi sa sjenilima, 15 transformatora, sustava za zagrijavanje sa tri grijalice i klima uređajem ali i sustava za navodnjavanje,

te 1136 grama marihuane i 1759 grama stabljika konoplje. Osim toga, oduzete su i dvije digitalne vage za precizno mjerenje težine a ono što je najviše šokiralo istražitelje su pronađena 23 krivotvorena pečata raznih oblika sa otisnutim natpisima raznih općinskih sudova diljem Lijepe naše, dva plastična četvrtasta pečata, 92 papira A4 formata bijele boje s otisnutim grbom RH u lijevom uglu i 22 komada papira bianco izvadaka iz zemljišnih knjiga.

Provedenom obradom policija je utvrdila da je početkom 2012.godine 48-godišnji preprodavač droge iznajmio kuću koju je opremio uređajima za tzv. „indoor“ uzgoj marihuane. U čari svoje ideje obavijestio je i vlasnika pa su se ilegalno priključili na kabel za nabavu električne energije. Uzgojena indijska konoplja je rasla u idealnim uvjetima koju je potom 48-godišnjak prodavao na ilegalnom tržištu metropole i potom zaradio kaznenu prijavu za ilegalnu trgovinu drogom te mu 'prijeti' do 12 godina zatvora. Njegov će, pak, gazda kuće kazneno odgovarati za nedozvoljeno posjedovanje oružja ali i izradu odnosno nabavljanje sredstava za krivotvorenje a najviše bi mogao provesti iza rešetaka pet godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 16:29