PROBLEMI U OSIJEKU

'IMAJU VRLO UZNEMIRUJUĆE SIMPTOME...' U tri dana šestero maloljetnika završilo na psihijatriji osječke bolnice zbog uzimanja opasne sintetičke droge

KBC Osijek
 Vlado Kos / HANZA MEDIA

Šest je maloljetnih osoba zaprimljeno u Kliničkom bolničkom centru Osijek u samo tri dana zbog sumnje na uzimanje tzv. osvježivača zraka. Iza bezazlenog naziva proizvoda koji se prodaje u trgovinama krije se, zapravo, sintetička droga, vrlo snažan i za život opasan derivat THC-a, piše Glas Slavonije.

I to nije sve, jer je, prema riječima doc. prim. dr. sc. Katarine Dodig Ćurković, pročelnice Zavoda za dječju i adolescentnu psihijatriju Kliničkog bolničkog centra Osijek, posljednjih nekoliko dana ondje primijećen porast broja mladih u dobi od 14 do 17 godina zbog intoksikacije ne samo sintetičkim THC-om iz “osvježivača” nego i marihuanom, kanabisom i LSD-om.

- Posljedice uzimanja navedenih tvari razlog su što se traži i pomoć psihijatrijske službe, s obzirom na to da se radi o vrlo uznemirujućim simptomima, kao što je pojačana uznemirenost, agresivnost, ustrašnost, simptomi psihotičnosti, fenomeni depersonalizacije, derealizacije, paranoidna interpretacija realiteta i slično. Uz to, javljaju se teškoće sa spavanjem, koncentracijom, ponašanjem, uzimanjem hrane. Stoga posebno apeliramo na roditelje da poklone punu pozornost ponašanju svoje djece, kao i društvu u kojem se kreću – upozorila je dr. Dodig Ćurković.

Ugledna je psihijatrica izrazila sumnju da se na ulici pojavilo neko novo sredstvo, s obzirom na činjenicu da posljednjih dana u zavod koji vodi dolaze mladi u vrlo ozbiljnom stanju, što do sada, naglašava ona, nije bio slučaj.

U Objedinjenom hitnom bolničkom prijamu KBC-a Osijek također bilježe maloljetnike koji se javljaju sa smetnjama nakon konzumiranja tzv. osvježivača zraka.

Potvrđuje to v.d. pročelnika OHBP-a, dr. sc. Srđan Čalošević, dodajući da su, iako ne može reći kako je riječ o “epidemiji”, brojni pacijenti, prema njegovu mišljenju, dokaz da je stanje na terenu vrlo ozbiljno.

- Mladi dolaze “zamaskirani”, odnosno alkoholizirani, nakon što su konzumirali te nazoviosvježivače, i to promijenjenog stanja svijesti i percepcije. Nažalost, nemamo poseban test na tu uličnu drogu, s obzirom na to da je riječ o supstanci kojoj se mijenja određena kemijska skupina, što dovodi i do nemogućnosti zakonskih ograničenja distribucije i upotrebe. Sudeći prema populaciji pacijenata, čini se da je mlađima ta droga lakše dostupna, a dolaze i mlađe punoljetne osobe, u dobi od oko 20 godina – ističe dr. Čalošević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. siječanj 2023 17:25