OBEĆAVALI IM NAPOLITANKE

Imanje strave kraj Vrbovca: ‘Mlatili su ih remenom, izgladnjivali, a sve pod paravanom...‘

Policija ima detalje

Policija, ilustrativna fotografija 

 Luka Gerlanc/Cropix/Cropix

"Nismo krivi. Naši korisnici su nama pomagali koliko su sami oni htjeli. Nitko ih na ništa nije silio niti im prijetio", rekli su policiji sad već bivši udomitelji S. J. (67), B. J. (62) i B. J. (30), odnosno supružnici i njihov sin, koji su jučer uhićeni na svom imanju u okolici Vrbovca zbog sumnje u trgovinu ljudima.

Riječ je o obitelji koja je u startu prošla edukaciju za udomitelje nakon čega su otkrili razloge zašto žele krenuti s udomiteljstvom: "Uvidjevši trenutnu situaciju u našem selu, odlučili smo se brinuti o starijim, nemoćnim i bolesnim osobama preko CSS Vrbovec. Mi smo udomitelji srednjih godina i mislimo da bismo mogli više pridonijeti ovom društvu brigom o njezi korisnika iz različitih centara za socijalnu skrb. Naša obitelj brine za pet korisnika i svaki je specifičan po različitosti bolesti. U slobodno vrijeme kada je lijep dan zajedno se bavimo uljepšavanjem seoskog dvorišta. Zajedno u istoj kući živimo lijepo, dobro i skladno, kao prava seoska obitelj."

Došli pod lupu kriminalista

No, od jeseni prošle godine udomiteljstvom se obitelj J. više ne bavi, ali unatoč tome došli su pod lupu kriminalista i tužiteljstva. Jer, neki od štićenika koji su s njima proveli godine iznijeli su protiv njih ozbiljne optužbe koje su isplivale van kada se jesenas jedan od korisnika, kojem su prigovarali da pretjerano konzumira alkohol, otišao požaliti na kompletan tretman u vrbovečku policiju. Od tada su, sudeći prema svemu, trajali izvidi koji su s odmakom od pola godine, nakon prikupljenih dokaza, rezultirali njihovim uhićenjem.

Kako je priopćila PU zagrebačka, tri člana obitelji su priuštila pravi užas petorici bolesnih štićenika u dobi od 47 do 72 godine.

Zagrebački kriminalisti su otkrili da je 67-godišnjak unazad desetak godina pa do prošle godine, pribavio dozvolu za obavljanje udomiteljstva u obitelji osumnjičenih na području Vrbovca, a za smještaj odraslih osoba.

Navedeno je udomiteljstvo u travnju 2022. godine preuzeo član obitelji te ishodio dozvolu za obavljanje udomiteljstva za četiri odrasle osobe s poteškoćama mentalnog zdravlja. Sumnja se da su tada osumnjičeni, u namjeri da ih izrabljuju za obavljanje različitih poslova, fizički kažnjavali štićenike te ih prisiljavali na rad. Ograničavali su im slobodu kretanja zloupotrebom teškog psihofizičkog stanja te stvorili odnos ovisnosti i nadzora nad njima. Sumnja se da su ih prisiljavali na teške fizičke poslove na imanju, gdje su hranili i opsluživali domaće životinje, obavljali poslove u vinogradu, u polju i slično - kažu iz zagrebačke policije. Ujedno otkrivaju dalje i da su žrtve ovog užasnog kaznenog djela za vrijeme boravka u udomiteljskoj obitelji bile smještene tijekom noći u zaključane prostorije i bez nadzora.

Tukli ih remenom s traktora

Jedan od štićenika, kojem je oduzeta poslovna sposobnost i koji je u toj obitelji bio smješten dulje od 12 godina, pojadao se, kako doznajemo, da ga je udomitelj znao vrijeđati kad ne bi znao nešto napraviti. Navodno ga je pritom tukao nogama i štakama, crijevom za vodu, ali i remenom s traktora. Prisiljavao ga je navodno i da mu okopava vinograd, nosi kamenje, odlazi u staju hraniti svinje, patke, kokoši... On, kao i drugi štićenici, ujedno su uprli prstom u hranu koju su dobivali kod udomitelja tvrdeći da je bila neadekvatna i nedostatna, a u nekim situacijama i pokvarena. Također su ispričali i da su im supružnici obećavali napolitanke ako budu o njima lijepo govorili kad im dođe inspekcija CSS-a u nadzor.

Štićenici su još otkrili i da su morali gurati teške tegle s cvijećem, nositi drva za ogrjev pa je jedan zbog takvog rada dva puta dobio čak bruh. Za štićenike, koje su sa sobom vodili na more, i tamo je, tvrde, bilo posla jer su udomiteljima morali rukama čupati travu, postavljati stepenice...

Za pet štićenika tijekom njihova boravka u udomiteljskoj obitelji, obitelj J. je za rad, opskrbninu i džeparac, prema računici institucija, dobila nešto više od 400.000 kuna i 40.000 eura.

Tužiteljstvo je za troje osumnjičenih, nakon što su ih ispitali, zatražilo određivanje jednomjesečnog istražnog zatvora zbog opasnosti od ponavljanja djela i utjecaja na svjedoke, no dežurni sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu ih je pustio na slobodu. Ali uz mjere opreza zabrane približavanja na 300 metara dvojici oštećenika koji se više ne nalaze u udomiteljskim obiteljima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. ožujak 2024 13:17