TVRDI DA JE ZVAO U AFEKTU

'IMATE ZA AVIONE, A NEMATE ZA BOLESNU DJECU, DOĆI ĆU TAMO I ZGROMITI VAS!' Mladić s Lošinja uhićen jer je nazvao Plenkovićev ured i prijetio

Ilustracija
 Bruno Konjević / CROPIX

Mladi Lošnjanin Ivan Jelić (21) uhićen je pod sumnjom da je telefonski preko tajnice u hrvatskoj Vladi uputio ozbiljne prijetnje premijeru Andreju Plenkoviću. U subotu ujutro priveden je na sud gdje je pušten da se brani sa slobode, ali uz niz mjera opreza koje mu je izrekao sudac istrage, piše Novi list.

Jelić je u srijedu nazvao javno dostupan broj telefona Vlade Republike Hrvatske te, prema dosadašnjoj službenoj rekonstrukciji događaja u kaznenoj prijavi, tražio je da ga spoje s predsjednikom hrvatske Vlade Andrejom Plenkovićem, pa je poziv proslijeđen na telefon Ureda premijera. Javila mu se osobna tajnica koju je također tražio da ga spoji s premijerom.

Tajnici je rekao da premijera ne treba privatno i dodao: ‘Vlada ima novce za skupe avione, a nema za teško bolesnu djecu!’ Nakon toga je izjavio da će kupiti avion i razvaliti, srušiti Vladu. Napomenuo je da je svjestan što govori, najavljujući da će doći do tajnice i premijera, te im pokazati gdje im je mjesto, da će ih zgromiti. ‘Ima novca za skupe avione, a nema za bolesnu djecu’, ponovio je.

Slučaj je prijavljen policiji koja je potom uhitila Jelića, a on je u svojoj obrani istaknuo da nije nasilan te da je čak simpatizer HDZ-a i Plenkovića. Uz kaznenu prijavu priveden je na ispitivanje u riječko Općinsko državno odvjetništvo.

Kako piše Novi list, izrazio je žaljenje zbog svog nastupa, ali smatra da nije prijetio, već samo isticao činjenicu da novca za avione ima, ali ne i za bolesnu djecu. Da je simpatizer HDZ-a i premijera, rekao je da se može vidjeti i na njegovom profilu na Facebooku.

Sudac istrage Županijskog suda u Rijeci Vlado Bosner nije prihvatio prijedlog tužiteljstva da se Jeliću odredi istražni zatvor. Osumnjičenom za prijetnje tajnici i prvom čovjeku Vlade odredio je čak četiri mjere opreza: izrečena mu je zabrana napuštanja boravišta (što znači, otoka Lošinja i Cresa), tri puta tjedno mora se javljati policiji, a i zabranjeno mu je bilo kakvo, direktno ili indirektno, kontaktiranje i uznemiravanje osoba koje se u ovom slučaju smatraju oštećenima. Na takvu je odluku utjecala činjenica da je mlad, zaposlen i da nikad nije osuđivan niti se protiv njega vodio ikakav kazneni postupak. Uz njegovo se ime veže jedino prekršaj u prometu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 09:52