ISPOVIJEST UGOSTITELJA

INCIDENT PRED 20-ak SVJEDOKA 'Policajac me vezao lisičinama, legao na mene i tukao me laktom u glavu'

“Ne mogu virovat šta mi se dogodilo, ne znam zašto je policija prema meni postupila ka prema najgorem kriminalcu. Pretukli su me pred očima dvadesetak ljudi, ubili su Boga u meni. Došli su u petak u moj lokal njih trojica jer su imali dojavu da držim ilegalne aparate za kockanje. Ja sam tada bio kući, leža sam jer sam teški invalid. Prije dvadeset godina imao sam tešku nesreću, kad sam zadobio kontuziju mozga i bio sam skoro klinički mrtav. I svaki udarac u glavu može za mene biti koban, a upravo me je taj jedan policajac, ne znan mu ni ime ni prezime, i tukao u glavu” - ustvrdio nam je Ivica Rakela (49), vlasnik caffe bara “Palma” u Sutivanu na otoku Braču, piše Slobodna Dalmacija.

Kaže da su ga policajci zvali da dođe u kafić te da mu je, kad je sišao iz kuće, jedan od njih naredio da uđe unutar lokala i da stoji kraj njega.

- Trpio sam jake bolove, nisam mogao stajati na nogama i reka sam mu da ne mogu unutra stajati, da razgovor obavimo vani na zraku. Točno je da sam imao te aparate, pa ima ih svaki kafić na otoku, bez njih je teško preživit zimu kad nema turista. Uglavnom, kad sam ja izaša vani, taj me policajac zgrabija za ruku i vrat, gurnija me prema njihovu vozilu koje je bilo udaljeno jedno petnaestak metara od kafića i dok me je gura, tuka me je šakama i nogama u stražnjicu. Bacija me je na zadnje sjedalo policijskog vozila i onda je lega na mene i udarija me laktom u glavu nekoliko puta i to dok sam bija vezan lisičinama - prepričava Rakela.

Kaže da je tortura nastavljena u PP Supetar kada ga je taj policajac odveo u sobicu i tražio od njega da mu da ključeve od aparata.

- Uša je u prostoriju, zaključa vrata i tražija da mu priznan di su ključevi. Reka sam mu da ne znam di su mi ključevi, nisam zna jesu li mi ispali ili sam ih zaboravija doma. Mislija je da lažen, i udara me je po glavi, jedno pet-šest puta me je opalija. Uša je u prostoriju, zaključa vrata. Vika san upomoć, ali nitko nije doša. Ma, neman nekih vidljivih ozljeda, zna je on di će me udarit. Nakon što me je izudara, pozvali su i Hitnu pomoć, dali su mi dvi injekcije. Bila je u postaji i načelnica policijske postaje, reka san joj šta je taj njen policajac napravija, ali me očito nije ozbiljno shvatila. Od tog dana se jako loše osjećam, povraćam, jedna strana glave mi trne, zuji mi u ušima. Sigurno ću ga tužiti jer ovo šta san doživija nije bilo ni u najgorem staljinizmu - kategoričan je Rakela, naglašavajući da se on, kao dragovoljac Domovinskog rata, za “ovo nije borija”.

Potražili smo reakciju i splitske policije odakle nam je poručeno da “osoba za koju pitate nije pretučena”. Iz Ureda za odnose s javnošću PU splitsko-dalmatinske kazali su nam da je on odbio poći u postaju s policajcem iako mu je pet-šest puta kazao da mora ići s njim te da su nakon toga nad njim upotrijebljena “sredstva prinude”.

“On se žalio da kao invalid ne treba ići u postaju, da se razgovor može obaviti i u kafiću. Postoji njegova pismena izjava u kojoj se žali upravo na tu okolnost, ali ne spominje nikakvo premlaćivanje. Akcija u tom lokalu rađena je u suradnji s DORH-om i protiv te osobe podnesena je kaznena prijava redovnim putem. Dobio je i liječničku pomoć, ali nisu mu utvrđene nikakve ozljede”, kazali su nam u splitskoj policiji, piše Slobodna Dalmacija .

Riječi hvale za ‘nasilnog’ policajca

Na Braču se već i prije izlaska ovog članka pročulo da će priča izići u novinama, pa su nam se javili neki otočani koji su za navedenog policajca (koji je navodno pretukao Rakelu) imali samo riječi hvale. Među njima je i Ivica Matulić zvani Bilica kojemu je nedavno zapaljen montažni objekt na raskrižju Nerežišća i Vidove gore, a koji kaže kako se oni koji ne žele red na otoku trude otjerati tog policajca s otoka.

- To je čovik koji radi bolje od svih njih, to odgovorno tvrdim i to sam doživio na svom slučaju. Ako ga potiraju s Brača, neka slobodno zatvore postaju jer im neće trebati - veli Matulić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 06:06