NA RUBU ŽIVACA

INCIDENT U KB DUBRAVA Šef kirurgije šakom udario šefa anesteziologa i razbio mu arkadu

Zatražio sam hitno izvješće. Kad vidim što se točno dogodilo, sigurno ću reagirati, kazao je Ostojić

Nije to bio boksački meč kako se sada priča, pa čak ni prava tučnjava. Jedan je liječnik pred liftom šakom u glavu nokautirao drugoga. I sada će sve istražiti Povjerenstvo bolnice. Ali i to je velika sramota, otkriva jedan liječnik iz KB-a Dubrava.

Udarac na hodniku

Što se točno dogodilo? Ravnatelj bolnice Dragan Korolija Marinić čitav je prošli tjedan, objašnjava naš izvor, održavao sastanke s predstojnicima Klinika u KB-u Dubrava, a tema je bila smjenski rad. Naš izvor tvrdi da su sastanci na temu bili prilično burni, a liječnici i anesteziolozi na posljednjem su se podijelili u tabore i nitko nije htio popustiti.

- Jedan od sastanaka imao je svoj nastavak na hodniku koji se pretvorio u otvorenu svađu, posebno između pročelnika Zavoda za neurokirurgiju Darka Chudija i predstojnika Klinike za anesteziologiju Ine Husedžinovića. Chudi je, dakle, anesteziologa optužio da namjerno za operacije na neurokirurgiji ne želi osigurati anesteziologe, pa se one teško mogu provoditi. Tvrdio mu je da ga namjerno koči.

U jednom trenutku Chudi je nasrnuo na Husedžinovića. - Udario ga je šakom u glavu, ali anesteziolog mu nije vratio. Razbio mu je arkadu. Husedžinović je krvave glave šutke otišao kod ravnatelja Korolije. Kažu mi da ga je on odmah fotografirao mobitelom. Ranu su mu zašili - kaže naš izvor, a istu priču potvrdio je još jedan njegov kolega.

Do dr. Chudija danas nismo uspjeli doći. Nakon dežurstva uzeo je slobodan dan. No uspjeli smo dobiti dr. Husedžinovića.

- Shvatite me, ne mogu komentirati. Dogodilo se nešto na tragu toga što me pitate, i provodi se postupak istrage - rekao je kratko. U Ministarstvu zdravlja doznajemo da incident njima nije prijavljen.

- Zatražio sam hitno izvješće iz KB-a Dubrava. Kad vidim što se točno dogodilo, sigurno ću reagirati - rekao nam je ministar Ostojić.

Sve tanji živci

Liječnici s kojima smo pričali kažu da je većina nezadovoljna, a ovakve stvari pokazuju da su im živci sve tanji. Smjenski rad im je, kažu, stvorio dodatni kaos. Konačno, na mobitel se javio i ravnatelj, koji je rekao da za incident nije čuo jer je na godišnjem.

- Ali kažu nam da ste ga upravo vi slikali? - pitamo ga.

- Ma dajte, to je laž. Ja da bih ga slikao? Osnovao sam povjerenstvo koje će slučaj istražiti - rekao je Korolija i poklopio ne objasnivši zašto ga je osnovao ako za incident nije ni čuo.

Ništa se nije postiglo, liste čekanja duže

Još uvijek nije službeno da se smjenski rad u bolnicama ukida, iako sve ukazuje na taj scenarij. Ministar Ostojić od smjenskog je rada načelno odustao. Rad u kirurškim salama vraća se na stari sustav dežurstava jer se kirurgija pokazala kao najslabija karika. I drugi odjeli žalili su se na nemoguće uvjete rada. Liste čekanja su se povećale. Ministarstvo zdravlja spremno je vratiti staru organizaciju rada u bolnicama i odjelima u kojima je uvođenje smjenskog rada izazvalo probleme, poput povećanja lista čekanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:25