NOVAC PODUZEĆA ZA PRIVATNE TROŠKOVE

INDIRIN BIVŠI IZVLAČIO NOVAC? Nekadašnji menadžer Colonije u velikim problemima, optužen i Cro Copov kum

Direktor je dao nalog da se tvrtki Colonia uplati 190.000 kuna, a Mujkić je taj novac podignuo i dao na ruke direktoru ComTradea
 Admir Buljubašić/Cropix

Kada sam svojeg tadašnjeg šogora Narcisa Mujkića pitala zbog čega mu je s računa naše tvrtke ComTrade na račun Colonije plaćeno 190.000 kuna, on mi je rekao da mu je naš direktor Hađija osobno dugovao neki novac pa mu je tako vratio dug.

Tereti bivšeg šogora

To je napravio plativši novcem ComTradea na račun Narcisove tvrtke - ispričala je tijekom istrage protiv svoga tadašnjeg šogora, poduzetnika Narcisa Mujkića, bivša referentica u hrvatskoj filijali poznate regionalne informatičke tvrtke ComTrade Group, Sanela Krčelić, sestra pjevačice grupe Colonia Indire Vladić. Optužnica, koju je nakon istrage u ovom slučaju nedavno podignulo zagrebačko Županijsko tužiteljstvo, tereti Mujkića i još nekoliko osoba, među kojima je i poduzetnik Davorin Hojan, kum poznatog UFC borca Mirka Filipovića - Cro Copa, da su tijekom 2009. uz pomoć tadašnjeg direktora ComTradea Krunoslava Hađije tu tvrtku oštetili za oko milijun kuna. Upravo je iskaz Mujkićeve bivše šogorice jedan od ključnih argumenata kojim će tužiteljstvo pokušati dokazati njegovu krivnju, ali i krivnju ostalih optuženika.

Novac na privatni račun

Hađiju i njegovu prethodnicu na mjestu direktora Danijelu Malekinušić tužitelji terete da su tijekom 2009. najprije oko 385.000 kuna podigli s računa tvrtke te zadržali za sebe, i to tako da je cijeli iznos podignula Malekinušić, a zatim Hađiji na privatni račun platila 325.000 kuna. Osim izravno sebi, tvrde tužitelji, njih su dvoje novcem ComTradea istodobno plaćali i Hađijine privatne troškove u ukupnom iznosu od dodatnih 565.000 kuna. Tvrtki Zvonko vlasnika Zvonka Brkljačića plaćeno je 14.000 kuna, tvrtki Tehno Libra Darija Banožića 206.000, tvrtki Diva Stil Davorina Hojana 155.000 kuna, a Mujkićevoj tvrtki Colonia, koja se bavila organiziranjem nastupa istoimene grupe u kojoj je nastupala tadašnja Mujkićeva supruga, 190.000 kuna. Upravo zbog sumnji da su oni unaprijed dogovorili s Hađijom da im tako isplaćuje novac, na optužnici su uz njega i Malekinušić završili i Mujkić, Hojan, Brkljačić te Banožić. Ispitan tijekom istrage, Mujkić je priznao da je po nalogu Hađije s računa ComTradea njegovoj Coloniji uplaćeno 190.000 kuna, no da je taj novac na traženje Hađije podignuo s računa i vratio ga Hađiji na ruke.

‘Novac nisam zadržao’

- Hađija me samo nazvao i rekao da mu napravim uslugu te da podignem novac s računa svoje tvrtke i vratim mu ga jer tim novcem mora hitno nešto platiti. Poslao sam tajnicu da digne novac i kada je došla, pozvao sam Hađiju i u uredu smo mu predali svih 190.000 kuna. Nakon mjesec dana Hađija je postao nedostupan i od prijatelja sam doznao da je otišao u Australiju trbuhom za kruhom - ispričao je Mujkić.

Međutim, Mujkićeve tvrdnje da nije ništa znao u suprotnosti su s tvrdnjama njegove bivše šogorice koja tvrdi da joj je Mujkić rekao kako mu je Hađija tim novcem platio ranije dugove. Isplatu svojoj tvrtki pravdao je i Hojan koji je u svojoj obrani rekao kako je njegova tvrtka Diva Stil bila jamac za Audi A6 Hađiji, a kako je ovaj prestao plaćati leasing, ovršili su Hojana.

- Kontaktirali smo Hađiju te ga zamolili da nam vrati tih 150.000 kuna jer smo zbog njega došli u blokadu.

Banožić je, pak, rekao da je njegova tvrtka Tehno Libra od ComTradea novac dobila kao akontaciju za nabavu Audija Q7, ali ta je akontacija na kraju propala budući da je Hađija bio smijenjen. Hađija se tijekom istrage branio šutnjom, a Malekinušić je rekla da je sve radila po nalogu Hađije.

U Zagrebu smo ostali bez tri milijuna eura

Cijeli slučaj prijavila je upravo centrala tvrtke ComTrade iz Beograda kada su nakon revizije zaključili da u hrvatskoj podružnici postoji niz dvojbenih isplata, odnosno da nestaje novac. U veljači 2010. provaljeno je u urede tvrtke na Samoborskoj cesti te su ukradeni cijela dokumentacija, računala s podacima, pečati i poslovne knjige pa je iz Beograda u nadzor poslana Gordana Simić. I nju su kao svjedokinju ispitali zagrebački tužitelji, a ona je ispričala kako su joj nakon provale Hađija i Malekinušić priznali da u tvrtki postoji manjak te da je Hađija rekao kako je novcem tvrtke plaćao vlastite dugove.

- Rekao je da se bavio prodajom automobila te da se nadao da će tim poslom uspjeti zaraditi novac da vrati dug tvrtki. Upravo s hrvatskom podružnicom ComTrade je bio na gubitku od oko tri milijuna eura, pa je tvrtka u Zagrebu proglasila stečaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. lipanj 2024 06:01