SUDE POZNATOM REDATELJU

Influencerica na sudu: ‘Matanić me vrijeđao da sam neuka, a ja sam redovna studentica‘

Mataniću je nastavljeno suđenje jer je ‘uvrijedio i oklevetao‘ influencericu Doris Stanković

Dalibor Matanić i Doris Stanković

 CROPIX, TikTok

U nastavku suđenja na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu poznatom redatelju Daliboru Mataniću povodom privatne tužbe za klevetu i uvredu koju je protiv njega inicirala mlada influencerica Doris Stanković pregledavala se snimka redateljeva gostovanja u HRT-ovoj emisiji 'Nedjeljom u 2'. Matanićev odvjetnik, naime, dostavio je sudu snimku gostovanja na USB sticku jer smatra da se njegov branjenik u emisiji Aleksandra Stankovića ispričao mladoj dami.

Tijekom preslušavanja snimke, u jednom trenutku doista se moglo tako čuti da je Matanić u jednom trenutku rekao "isprič" ali ga je voditelj prekinuo, a u drugom trenutku je kazao "stvarno se ispričavam za to", međutim, za odvjetnika tužiteljice kao i za nju samu to što je izrečeno ne može se smatrati isprikom. Potrebna je iskrena isprika oči u oči i javno u pisanom obliku.

Potom je njezin odvjetnik u spis dostavio ispis dodatnih članaka sa interneta iz kojih se, kaže, "jasno vidi da je okrivljeni počinio ovo kazneno djelo sa izravnom namjerom" ali i jer je "shvatio da okrivljeni neće odgovarati na pitanja tužiteljice".

- S obzirom na to, molim sud rok za očitovanje na navedene navode s obzirom da iz priloženih tekstova i podnesaka tužiteljica se po prvi puta referira na svjetonazorske poglede na život okrivljenog – rekao je sucu Matanićev odvjetnik na što je odvjetnik Stankovićeve dodatno pojasnio da se njegova klijentica "ne referira na svjetonazorske poglede već već upravo suprotno da okrivljeni inzistira na klevetanju i uvredama te da je svjestan da ih čini zbog suprotnih svjetonazora u odnosu na privatnu tužiteljicu".

Stoga je sud redatelju dao rok od dva mjeseca da prouči novu dostavljenu dokumentaciju pridruženu tužbi i kako bi pripremio obranu.

Podsjetimo, Stanković su pogodili, kako tvrdi u tužbi, klevetnički i uvredljivi komentari na vijest koju je Matanić napisao nakon što je pročitao da je tražila od jednog restorana u Poreču besplatnu večeru u zamjenu za objavu na Instagramu. Pa od suda traži da se za izrečenu klevetu redatelja kazni sa 250 dnevnih dohodaka, a za uvredu sa 150.

image

Suđenje Daliboru Mataniću

Ranko Suvar/Cropix

Na prošloj raspravi Matanić je odbacio krivnju, a Stanković je detaljno odgovarajući na pitanja suda, opisala tko je, čime se bavi, što znači biti influencer, kakvi su benefiti i kako se osjećala nakon Matanićeva komentara koji ga je u konačnici stajao tužbe.

- Studentica sam na trećoj godini komunikologije na Hrvatskom katoličkom sveučilištu i od malena volim kameru. Od 2016. godine objavljujem različit sadržaj na platformama, a s vremenom ga je počeo pratiti sve veći broj ljudi. Tko su influenceri? To je anglo-saksonski izraz za osobe koje objavljuju različite sadržaje za veći broj ljudi. To su kreatori sadržaja. Eksponirani influenceri su Ella Dvornik i Sonja Kovač koje rade isto što i ja. Otvaraju si mogućnost dogovora, odnosno kompenzacije da mi pružatelj neke usluge, poput frizerskih salona, restorana ili tattoo majstora ponudi svoju uslugu u zamjenu za objavu na mojoj platformi. Tako je bilo i s tim restoranom u Poreču. Oni su odbili suradnju rekavši da ne znaju tko sam i da im se to ne isplati. Ali reakcija redatelja na to je bila grozna. Vrijeđao me da sam neuka, no ja sam redovna studentica i dajem ispite u roku, a prolazim sa četvorkom. Ponizio je mene i moju obitelj. To me pogodilo, bila sam rastresena, psihički vrlo loše, vrlo nervozna i nesigurna u sebe, a i dan danas mi je teško – prisjetila se u sudnici Stanković.

Otkrila je i da joj je Matanić u ožujku ove godine poslao poruku. Bilo je to dok je u Osijeku, odakle je rodom, snimao neki film pa joj je u poruci predložio da se nađu kako bi popričali u vezi ročišta.

Jeste li mu odgovorili? I jeste li vi znali tad, kad ste pročitali komentare koji su predmet tužbe, uopće znali tko je okrivljeni? - zanimalo je suca.

- Nisam mu odgovorila. Ne znam zašto bih. Prvo se pod pritiskom javno ispričao na Facebooku nakon napada javnosti, da bi nakon toga ispriku povukao uz opravdanje kako smo različitih svjetonazora i stavova. I da, znam tko je on, eksponirani redatelj, poznat široj javnosti kao i ja. Imam veliki broj sljedbenika. Na Youtubeu me prati 96.000 ljudi, na Instagramu 95.000, a na Tic-Tocu preko 320.000 osoba.

Što se tiče uspješnosti suradnje, oko 80 posto pozvanih na suradnju s moje strane se odazove i pristane – odgovorila je Stanković koja, inače, živi u jednom zagrebačkom studentskom domu.

Na upit Matanićeva odvjetnika, pak, je li gledala televizijsku emisiju Nedjeljom u 2 nakon podnošenja tužbe, a u kojoj joj se navodno ispričao, Stanković je odbrusila da tu isprike nije bilo.

- On se nije izričito javno ispričao nego je komentirajući voditeljeva pitanja rekao nešto kao nedovršenu riječ "isprič" te ga je voditelj prekinuo. Ja to nisam shvatila kao ispriku – zaključila je Stanković.

U tužbi zbog koje je Matanić završio na sudu stoji da je 30. kolovoza 2020. godine ničim izazvan, iako se ni jedna okolnost događaja koji je bio motiv za ono što je napisao nije odnosila na njega, na svom Facebook profilu naveo za Stanković da je "influencerska spodoba... neuka, šljam, neradnička bagra i vrijeđao je zbog pripadnosti društvenoj skupini influenceri".

Dan poslije otišao je korak dalje napisavši ispod statusa komentar: "Ja sam drugačije odgojen - po meni netko da ubere $100000 mora imati je.... obrazovanje - to što je tako lakše korporacijama - ne čini tu neuku klinku nimalo fora".

Klevetničke i uvredljive navode prenijeli su, navodi se još u tužbi, mnogi mediji i internetski portali u Hrvatskoj i susjedstvu, pri čemu se ističe da ima mnogo pratitelja i u zemljama u okruženju pa su ti navodi postali pristupačni većem broju osoba, čime su joj nanesene teške društvene posljedice pred većim brojem ljudi, a osobito onih iz bliže životne i radne okoline.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. srpanj 2022 02:15