AFERA

INJA BAŠIĆ I BIVŠA SUPRUGA PLATILI JAMSTVO OD 8 MIL. KUNA I PUŠTENI IZ ZATVORA Diler luksuznih automobila nakon tri mjeseca ponovno na slobodi

Bašić je predao dokumente policiji, obvezao im se redovito javljati i obećao da neće napuštati Zagreb
Ivan Inja Bašić

Nakon tri mjeseca provedena u Remetincu zbog optužbi da je organizirao grupu koja je na uvozu luksuznih automobila utajila oko tri milijuna kuna, trgovac automobilima Ivan Inja Bašić, čije su automobile vozile mnoge poznate osobe iz svijeta sporta i biznisa, pušten je na slobodu.

Bašić je za puštanje na slobodu položio jamstvo od pet milijuna kuna, predao svoje dokumente policiji, obavezao se redovito javljati u policiju te obećao da neće napuštati Zagreb, niti pokušati uspostaviti kontakt s jednim svjedokom iz Njemačke. Gotovo istodobno s Bašićem, te 7. okrivljenim Dinkom Škiljanom, na slobodu je puštena i njegova bivša supruga Senka, koju je Uskok također osumnjičio da je visokorangirani član Bašićeve grupe. Ona je pak položila jamstvo od tri milijuna kuna, dok su Škiljanu određene mjere opreza. No, nakon što su na slobodu pušteni Bašićevi i Škiljan, uslijedilo je puštanje i svih ostalih osumnjičenika koji su u ovome slučaju ostali iza rešetaka - njih četvorice.

Naime, sudac istrage je zauzeo stav da ostajanje u istražnome zatvoru za nižerangirane osumnjičenike nema smisla kada su osobe koje se sumnjiči da su organizatori, i kojima se na teret stavlja puno veća kriminalna količina, već puštene na slobodu. Odnosno smatra da bi ostali osumnjičenici time bili dovedeni u neravnopravni položaj. Istražni zatvor u ovome slučaju pak ostaje na snazi jedino protiv Damira Mitra, no on je jedini od osumnjičenika koji je izbjegao uhićenje i koji se od početka istrage nalazi u bijegu.

Dok je odluku o puštanju Ivana i Senke Bašić te Škiljana potvrdilo izvanraspravno vijeće, ova jučerašnja odluka o puštanju ostale četvorice osumnjičenika je nepravomoćna, odnosno Uskok na nju ima pravo žalbe koje će, kako doznajemo, i iskoristiti. Tko je uplatio osam milijuna kuna jamstva na posebni račun suda i tim novcem garnatirao puštanje Bašićevih na slobodu, nismo uspjeli doznati. Bašić i ostalih devetero osumnjičenika, među kojima je i njegova bivša supruga Senka, uhićeni su početkom prosinca prošle godine u zajedničkoj akciji policije i Uskoka, a zbog optužbi da su na povratu PDV-a pri uvozu luksuznih automobila utajili tri milijuna kuna.

Bašićeve automobile su, među ostalima, vozili izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić, trener Dinama Nenad Bjelica, nogometni menadžeri Nikky Arthur Vuksan, Marko Naletilić i Ivan Bulat, direktor DM-a Mirko Mrakužić, Kristijan Floričić, jedan od osnivača investicijskog fonda Aureus Invest te zlatar Zlatko Dodić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 13:15