REKONSTRUKCIJA

Ispalio 30 metaka, u bijegu bacio kalašnjikov, a policija je kraj mrtvog tijela pronašla pištolj

Nakon ranjavanja policajca Bezuk je nastavio pucati prema zgradi Vlade, nišanivši osoblje Vlade koje je provirivalo na prozorima
Prizori s Trga sv. Marka i Tuškanca nakon pucnjave, u sredini napadač Danijel Bezuk
 N1 Televizija/Facebook/Boris Kovačev/Tomislav Krišto/Cropix

Danijel Bezuk (22) iz Kutine u ponedjeljak je, nekoliko minuta iza 8 sati ujutro, došao na Trg svetoga Marka, ispred zgrade Vlade RH, naoružan napunjenom automatskom puškom i pištoljem te pod još točno nerazjašnjenim okolnostima otvorio rafalnu vatru iz puške prema zgradi Vlade i pripadniku policijskoga osiguranja, kojega je teško ranio.

Nakon ranjavanja policajca Bezuk je nastavio pucati prema zgradi Vlade, nišanivši osoblje Vlade koje je provirivalo na prozorima da vide što se vani događa, no na sreću nikoga nije pogodio.

Nakon pucnjave ispred Vlade Bezuk se okrenuo prema zgradi Hrvatskoga sabora, iz kojega je izašao policajac koji čuva zgradu parlamenta te izvadio pištolj i zapucao prema Bezuku. On mu je uzvratio mecima iz kalašnjikova, no na sreću nije ga pogodio. Nekoliko metaka iz Bezukovog kalašnjikova završilo je u uredima prvoga kata Vladine zgrade, a službenici su navodno zalegli po podu kako ih meci ne bi pogodili. Bezuk se zatim dao u bijeg krećući se pješice u smjeru sjevera, prema Jabukovcu.

Suicid

U bijegu je odbacio i jaknu i kalašnjikov. Pokrenuta je vrlo opsežna policijska potjera u kojoj su sudjelovali pripadnici interventne i specijalne policije, da bi ubrzo, samo 24 minute nakon pucnjave, dobili dojavu da se na području Jabukovca, u neposrednoj blizini kultnog zagrebačkog kluba Jabuka, ponovno začula pucnjava. Dolaskom na mjesto događaja policija je pronašla Bezuka s pištoljem u ruci i ustrjelnom ranom na glavi.

Prema izjavama očevidaca, policajac Oskar Fiuri je, nakon što ga je Bezuk pogodio, premda teško ranjen u ruku i nogu, došepao do južne strane Markovog trga. Ondje su mu ubrzo upomoć pritrčali vozači Vlade RH, koji su ga zatim odvukli na jugozapadnu stranu trga, gdje su se svi od napadača zaklonili iza zgrade Vlade.

image
Rekonstrukcija događaja
Infografika: Zoran Škorić

"Upravo sam zatvarao vrata kad sam čuo pucnjavu i vidio da policajac pada. To se dogodilo sa sjeverne strane Markovog trga. Dotrčao sam do njega i pokušao mu pružiti pomoć. Došli su i kolege koji su ga odvukli iza zgrade", ispričao nam je Vladin vozač koji je prvi pritrčao ranjenom policajcu. Utrčao je i u obližnju trgovinu te tražio da se nazove Hitna pomoć, no na sreću po ranjenog policajca u blizini se našlo vozilo saniteta koje je ondje slučajno prolazilo. Ranjenog policajca su ubacili u sanitetsko vozilo te ga prevezli u KB Sestara milosrdnica.

Kako se doznalo iz bolnice tijekom današnjeg dana, policajac nije bio u životnoj opasnosti, no podvrgnut je nizu operativnih zahvata budući da su meci iz automatske puške izazvali složene frakture kosti u nozi, a pogotovo u ruci, te su kirurzi obavljali složenu rekonstrukciju ozlijeđenih ekstremiteta.

Nakon razmjene vatre s policajcem koji je čuvao Hrvatski sabor Bezuk je trčeći krenuo najprije Mletačkom ulicom, a kad je došao do Demetrove, uputio se prema sjeveru te ušao u Opatičku ulicu kod Muzeja grada Zagreba. Prošavši pored Palače Erdödy-Drašković skrenuo je lijevo u park, da bi se odande serpentinama spustio do Dubravkinog puta i Tuškanca.

Policijska potraga

U međuvremenu su se sve raspoložive policijske snage, uključujući pripadnike temeljne policije koji su se na tom području nalazili u ophodnjama, ali i pripadnike interventne i specijalne policije, uključile u potragu. Premda je tijekom bijega Bezuk odbacio jaknu, vjerojatno kako bi otežao policiji da ga identificira, te pušku koju je imao, policija je već skinula snimke s nadzornih kamera ispred Vlade, pa činjenica da je bez jakne nije otežala potragu. Bezuk je Dubravkinim putem nastavio trčati prema sjeveru, da bi u šumovitom djelu parka uz Ulicu Jabukovac nasuprot kućnim brojevima 27 do 31, nekih 50-tak metara od kluba Jabuka, izvršio samoubojstvo.

U jednom trenutku tijekom bijega Bezuk je na Facebooku objavio post: "Dosta je bilo prevara i bezonzirnog gazenja ljuckih vrijednosti bez odgovornosti". Prema Facebooku, taj post je objavljen u 8.10 sati, dakle nekih pet minuta nakon pucnjave na Markovom trgu.

Otprilike oko 8.30 stanari obližnjih kuća na Jabukovcu javili su policiji, koja je već bila u potjeri na tom području, da su začuli pucanj u blizini Jabuke, no kada su policajci, vrlo oprezno, jer su znali da je napadač naoružan, okružili mjesto s kojega je dopro pucanj, pronašli su mladićevo mrtvo tijelo. Odmah nakon napada policija je ogradila mjesto događaja, čitav Markov trg, trakom kako bi se mogao napraviti očevid.

Prema neslužbenim informacijama, policija je pronašla oko 30 čahura kalibra 7,62 x 39 mm, kakve koristi upravo kalašnjikov, što bi značilo da je Bezuk sa sobom ponio pušku s jednim okvirom streljiva. Kada ga je ispucao, odbacio je pušku. Kako je 22-godišnji mladić uopće došao do puške i pištolja posebno je pitanje. Prema neslužbenim informacijama, puška koju je koristio također nije bila neka od standardnih inačica kalašnjikova, već se radilo o rumunjskoj verziji na kojoj su rađene neke preinake.

U svakom slučaju, riječ je o vojnom automatskom oružju čije posjedovanje civilima nije dozvoljeno. Nedugo nakon događaja na Markovom trgu novinarima se obratio i predsjednik Vlade Andrej Plenković, koji je rekao da je riječ o događaju koji se nikako nije mogao predvidjeti.

Policija provodi opsežno kriminalističko istraživanje kako bi se utvrdili i motivi ovakvog mahnitog postupanja 22-godišnjeg počinitelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 23:35