FIZIČKI NAPAD

ISPOVIJEST PREMLAĆENOG PSIHIJATRA 'Prebili su me nakon što sam šeficu optužio da prima mito. Rekla mi je da će me noć pojesti'

Ona je od dvije pacijentice primila novac, 1000 i 500 eura, i to pred mojim očima, tvrdi dr. Borna Belša
 Ivan Karačony/Bjelovarac novi

Napad na Bornu Belšu (47), psihijatra bjelovarske Opće bolnice, koji se dogodio 3. ožujka oko 16 sati prešao je lokalne okvire. Slučaj istražuju policajci i pripadnici USKOK-a, a Borna Belša teško optužuje svoju šeficu Elviru Koić.

Bjelovarski psihijatar napadnut je usred bijela dana kad su ga ispred zgrade u kojoj stanuje u Naselju kralja Zvonimira dvojica nepoznatih muškaraca dočekala i izudarala rukama, nogama i plastičnim palicama. Tog je dana zbog gripe ostao kod kuće, o čemu je obavijestio i bjelovarsku Opću bolnicu.

Dala mu otkaz

Nakon napada ekipa Hitne pomoći prevezla ga je u bolnicu. Ustanovljene su mu lakše ozljede, još je na bolovanju, a iskaz je dao i policiji. Dva tjedna nakon napada izravno optužuje svoju šeficu psihijatricu Elviru Koić da stoji iza napada na njega.

- Pod prijetnjom zatvora to tvrdim. Ona je od dvije pacijentice primila novac, 1000 i 500 eura, i to pred mojim očima. Od nje trpim mobbing i doslovce mi je rekla: ‘Ako ne odeš, pojest će te noć, vidjet ćeš ti što te čeka.’ Ja sam te prijetnje prijavio policiji i ravnatelju bolnice, a u međuvremenu sam napadnut.

Dale iskaz USKOK-u

Na bolovanju sam, a ona mi je u međuvremenu napisala otkaz s obrazloženjem da sam povrijedio pravila jer sam s cijelom pričom izišao u novine - u dahu nam je jučer ispričao psihijatar Borna Belša, još pod dojmom brutalnog napada.

Kao što je i najavio u lokalnom listu, Belša će, kaže, USKOK-u ispričati svoja saznanja o nezakonitostima u radu Odjela psihijatrije, a tvrdi da je o svemu već informiran i Dario Nakić, ministar zdravlja, a inspekcijski nadzor u bjelovarskoj bolnici upravo se provodi. Bolša kaže da ima i podršku Zorana Seleša, sanacijskog upravitelja bjelovarske Opće bolnice.

- Još uvijek sam na bolovanju i ne osjećam se dobro. Koliko mi je poznato, dvije pacijentice već su dale iskaz na USKOK-u - kaže bjelovarski psihijatar koji je specijalizirao epileptologiju i koji u bjelovarskoj bolnici radi od prošle godine, gdje je došao iz Zadra. Rekao nam je da je on radio na hitnom prijemu te kako se našao na udaru prim. dr. sc. Elvire Koić, koja mu je šefica.

Sanacijski ravnatelj Zoran Seleš osudio je u listu Bjelovarac Novi napad na zaposlenika Opće bolnice, ali nije želio komentirati cijeli slučaj s obzirom na to da napad istražuje policija, ali izričito je osudio nasilje.

Iz bjelovarske policijske postaje potvrdili su da su postupali po dojavi o napadu na Bornu Belšu te da iz liječničke dokumentacije proizlazi da su mu nanesene lakše ozljede za koje se progon provodi po privatnoj tužbi. No ako se ustanovi da ima elemenata kaznenog djela koje se progoni po službenoj dužnosti, policajci će poduzeti izvide i obavijestiti nadležno državno odvjetništvo.

Potraga za napadačima

Počinitelji napada na Bornu Belšu, iako se napad dogodio 3. ožujka, još uvijek nisu otkriveni. Borna Belša iznio je ozbiljne optužbe na račun prim. dr. sc. Elvire Koić, ali kaže da će sve što je rekao ponoviti i USKOK-u, kao što je to rekao i u policiji. Borna Belša tvrdi da su dvije pacijentice od kojih je prim. dr. sc. Koić primila mito, čemu je osobno svjedočio, to već potvrdile u svom svjedočkom iskazu u USKOK-u, a tvrdi da će i on o istim navodima govoriti tužiteljstvu.

Slučaj napada na psihijatra Bornu Belšu prešao je lokalne okvire s obzirom na to da je cijela priča došla i do USKOK-a.

‘Istraga je u tijeku, sve pitajte bolnicu’

Istraga je u tijeku. Javit ću odvjetniku. Za sve kontakte sa tiskom odgovara isključivo uprava bolnice, pa Vas molim da se obratite na tu adresu -poručila nam je dr. Elvira Koić, šefica Borne Belše koju je on izravno optužio da stoji iza napada na njega. Elvira Koić to nam je poručila SMS porukom, ispričavši se sastankom koji je u tijeku. No, do zaključenja izdanja nije nam se unatoč molbi javila ni dr. Koić niti njezin odvjetnik. Tako nismo mogli čuti drugu stranu priče, kao i saznati je li s dr. Koić obavljen obavjesni razgovor u vezi napada na dr. Belšu. Na web stranici ordinacija.psihijatrija.com prim. dr sc. Elviru Koić, navodi da je i nakon Domovinskog rata, radila je u obiteljskoj medicini u Orahovici i Crncu, a potom specijalizirala psihijatriju na KBC „Rebro“.

Aktivni je član stručnih liječničkih društava i Hrvatskog liječničkog zbora, Hrvatskog katoličkog liječničkog društva, Hrvatskog društva sudskih vještaka, Hrvatskog društva za kliničku psihijatriju, i udruga civilnog društva, poput Udruge za zaštitu žrtava mobinga. Voditeljica je Hrvatske udruge za prevenciju suicida.

U permanentnoj je edukaciji, piše stručne i znanstvene radove, a dobila je i zahvalnicu Hrvatskog liječničkog zbora i odlikovana je Redom hrvatskog trolista 2011.godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:54