NIJE DOBIO LIJEK

ISPOVIJEST PREVARENOG ZADRANINA 'Platio sam 8250 kuna za ulje konoplje i šokirao se'

Sisak, 091208.Zapljenjene stabljike indijske konoplje koje je u Petrinji uzgajao student. On je u svom stanu u imroviziranom inkubatoru u kutiji sa sijalicama i ventilatorima stvorio klimu koja odgovara uzgoju konoplje.Foto: Miroslav Kis / CROPIX
 Miroslav Kis / CROPIX

Bili smo očajni, otac je imao teški karcinom mozga. Tražili smo nešto što će mu pomoći, olakšati mu muke. Odlučili smo pokušati s konopljinim uljem i ubrzo smo stupili u kontakt s čovjekom kojeg su nam preporučili – dr.Živkovim. Taj dr. Živkov, ili tko li je već, ulijevao je maksimalno povjerenje kojeg se ne bi posramio ni jedan veći hollywoodski glumac. Stoga je naše iznenađenje bilo to veće kad smo testirali sadržaj kupljene bočice i doznali da je u njoj, umjesto ulja koje smo platili 8250 kuna, nekakva tekućina pomiješana s vazelinom koja čak nije ni zdravstveno ispravna – ispričao je za Zadarski.hr ogorčeni Zadranin koji je nedavno, kaže, postao žrtva internetske prijevare kad je, kako bi pomogao ocu, odlučio kupiti sve reklamiraniji zdravstveni “eliksir” – konopljino ulje.

Susret s posrednikom

Službeni kontakt-broj za nabavu našao je, nakon usmene preporuke, na internetskoj stranici Udruge za medicinsko informiranje, čuvanje i unaprjeđenje zdravlja “Dr. Živkov”. Okrenuo je broj, osobno porazgovarao s dr. Živkovim i već za nekoliko dana našao se s posrednikom u Splitu koji mu je isporučio narudžbu.

– Sve se odigralo prema savršenom scenariju. Već sada mi se dosta ljudi javilo da su i oni prevareni, ali da tu nitko ništa ne može. To je strašno – kaže prevareni muškarac, dodajući da mu nije namjera doktora prijaviti policiji, nego ga raskrinkati za sva vremena.

– Mislim da mu policija ne može ništa, a njega treba zaustaviti. Osobno ga želim uništiti i objaviti mu fotografiju u novinama, tako da nitko bolestan više ne nasjedne na te gnusne laži. Samo tako mu se može naštetiti, jer on, čim mu se uđe u trag, mijenja ime i lokaciju, a to što radi bolesnim ljudima jednostavno je neshvatljivo – navodi prevareni Zadranin koji je kontakt-broj našao na stranici Udruge dr. Živkova koja je registrirana pri Uredu državne uprave, Službi za opću upravu Osječko-baranjske županije, kao neprofitna pravna osoba.

Osim što se na stranici naglašava suradnja s Ministarstvom zdravlja RH, Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje te Hrvatskom liječničkom komorom, kao glavni se cilj, među ostalim, navodi promicanje zdravog načina života i prehrane utemeljeno na znanstveno potvrđenim načelima, kršćanskom svjetonazoru i alternativnoj medicini u skladu s Ustavom i zakonima RH u smislu očuvanja cjelovitog zdravlja.

Ministarstvo zdravstva: Nemamo pojma tko je on!

U Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi koje “Udruga za medicinsko informiranje, čuvanje i unapređenje zdravlja dr. Živkov” na svojim web stranicama navodi kao instituciju s kojom surađuje opovrgnuli su bilo kakvu vezu s misterioznim doktorom bez prezimena. Nakon što smo im poslali link na web stranicu gdje se navodi kako je Ministarstvo zdravstva prva na popisu ustanova s kojom dr. Živkov surađuje, kazali su kako nikada nisu čuli za takvu udrugu.

- Ministarstvo nikada nije surađivalo s takvom udrugom. Osoba koja se naziva dr. Živkovom potpuno nam je nepoznata, jednako kao i ostalim institucijama koje su u vezi sa nama, kazao je glasnogovornik Ministarstva zdravstva Josip Jagić.

Osim Ministarstva zdravstva, na web stranici dr. Živkova navodi se i suradnja s Hrvatskom liječničkom komorom, Državnim zavodom za statistiku, Hrvatskim liječničkim zborom, Školom narodnog zdravlja Andrija Štampar, Hrvatskim zavodom za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu, Hrvatskim zavodom za hitnu medicinu, Agencijom za lijekove i medicinske proizvode, Hrvatskim zavodom za toksikologiju i antidoping, te Državnim zavodom za radiološku i nuklearnu sigurnost...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 22:22