IZ POLICIJSKOG ZAPISNIKA

ISPOVIJEST SLOVENSKOG PENZIONERA KOJEG SU OTELI MIGRANTI 'Bio sam u vinogradu, jedan je mahao teglama, a drugi krenuo prema meni s nožem'

 
Ilustracija
 Srđan Živulović / REUTERS

Slovenski umirovljenik Miroslav Moravec (79) danas se našao u centru pažnje regionalnih medija, iako bi mu sigurno bilo drago da to nije slučaj.

Naime, Moraveca su u srijedu iz sela Mali Nerajec nedaleko Črnomelja oteli migranti te s njegovim automobilom pobjegli u Italiju, gdje su uhićeni, a Moravec je oslobođen. Slovenska policija je u četvrtak potvrdila da joj je talijanska policija predala trojicu stranih državljana osumnjičenih za ilegalni prijelaz granice i za otmicu starijeg muškarca, a rekli su da se radi o 25-godišnjem Marokancu i dvojici državljana Alžira, obojice starih 18 godina.

Policija traga za četvrtim osumnjičenikom, osobom koja je, prema navodima otetog, izašla iz automobila nedaleko granice s Italijom, gdje su oslobodili i otetog muškarca.

Slovenski portal 24ur objavio je policijski zapisnik u kojem je nesretni Moravec detaljno ispričao kako je došlo do nemilog događaja i kako su se otmičari prema njemu ponašali. Sve je, kaže, počelo u vinogradu.

- U vinograd sam stigao oko osam sati ujutro iz Novog Mesta. Nakon približno pola sata u vinograd su došli muškarac i žena iz Ljubljane, koje nisam od prije poznavao, i koji su me zamolili da malo razgledaju uokolo, budući da traže antikvitete - počeo je svoj iskaz Moravec.

- Oko pola jedan popodne u vinograd je, iz smjera kleti, došao neznanac s dvjema staklenkama (onaj koji je kasnije vozio moj auto), mahao njima i govorio "voda, voda". Rekao samu mu da nemam pitke vode, nakon čega je otišao u smjeru kleti. Bio je visok oko 180 centimetara, mršave građe, kratke crne kose, bez brade i brkova i tamne puti, a na sebi je nosio tamnu jaknu.

Krenuo na njega s nožem

Nakon što je muškarac krenuo prema kleti, Moravec je krenuo za njim, ali s druge strane su mu prišla druga dva neznanca.

- Jedan od njih je prema meni uperio nož i govorio nešto na jeziku koji nisam razumio, iako mi se čini da je to mogao biti turski. Samo sam uspio uloviti riječ "panika". Nakon toga me okrenuo i stavio mi ruke iza leđa, dok je drugi muškarac otišao u klet te iz nje donio debeli zeleni konopac s kojim su mi potom vezali ruke iza leđa - nastavlja Moravec svoj iskaz i dodaje da su ga muškarci potom posjeli na klupicu.

Osobu koja mu je prijetila nožem opisuje kao nižeg muškarca svijetle puti i svijetle kose, s kraćom bradom, dok je za muškarca koji je otišao po konopac rekao da je bio tamnije puti i kose, s kraćom bradom i brkovima. Sa sobom su imali torbu, kaže.

- Jedan od dvojice nižih muškarca, onaj tamnije kose, mi je pregledao džepove i ispitivao me koliko imam novaca, pritom koristeći englesku riječ "money". Kako nisam kod sebe imao novaca, iz džepa mi je izvadio ključeve od automobila i dao ih višem muškarcu. Nakon toga su pretražili i klet pa mi odvezali ruke i opet ih zavezali s drugim konopcem i samoljepljivom trakom. Stavili su mi i povoj na usta - kaže Moravec koji je u džepu imao i mobitel, ali za kojeg ne zna gdje je završio.

Nakon toga su otmičari ispraznili prtljažnik te se preobukli u drugu, uglavnom tamnu odjeću koju su nosili sa sobom, piše 24ur.

- Digli su me i stavili u prtljažnik (riječ je o karavanu te prtljažnik nije imao pokrov s gornje strane, op.a.), prvo me okrenuvši prema prednjem dijelu vozila, a potom prema zadnjem. Pokrili su me dekom koju sam imao na zadnjim sjedištima automobila, a potom su i sami ušli u vozilo. Nakon što smo krenuli, zaustavili su se da u auto prime i četvrtog muškarca, kojeg sam ranije vidio kako stoji pokraj ograde. No, kako je bio daleko, nisam ga dobro razaznao - kaže Moravec koji drži da su ga muškarci uzeli sa sobom kao taoca za slučaj da ih zaustavi policija.

'Mislio sam: Bacit će me u rijeku'

- Mislim da smo prošli pokraj moje kuće, a potom i preko mosta na Kupi u Hrvatsku. Tamo smo se i zaustavili u šumi, pokraj rijeke. Mislio sam da će me baciti u vodu, tako je izgledalo. No, ipak su se nakon nekog vremena predomislili i odvezli dalje, nakon čega smo na cesti sigurno bili nekoliko sati.

- Jedan od otmičara cijelo je vrijeme pazio na mene i pokrivao me čim bih malo dignuo deku. Nakon više sati sam uspio proviriti te sam ugledao tablicu s natpisima Koper i Divača. Mislio sam da idemo prema Kopru, ali nismo krenuli u tom smjeru. Inače, tijekom vožnje smo više puta stali pa krenuli unazad jer vozač očito nije dobro znao kuda ide - priča Moravec.

Končano, u jednom trenutku su završili i na makadamskom putu gdje su se ubrzo i zaustavili.

- Muškarci su zaustavili vozilo nasred puta, pokupili svoje stvari i krenuli dalje pješice. Prije toga su sa sobom uzeli crnu torbicu, svjetiljku, manji nož i švicarski nož. Prije nego su otišli jedan od muškaraca mi je prerezao uže na rukama. Bojao sam se da nisu možda ostavili nekakav eksploziv ispod automobila. Nekako sam se uspio osloboditi i izaći iz prtljažnika te sam se pješice uputio u smjeru u kojem su krenuli i muškarci i na putu našao svoju kapu i rukavice. Za svaki slučaj sam ponio i palicu ako ih opet sretnem. Nakon desetak minuta sam došao do neke kuće i ispričao što se dogodilo, a ukućani su pozvali policiju - kaže i zaključuje na kraju.

Šarec umanjuje važnost otmice Slovenca u režiji migranata

Slovenski premijer Marjan Šarec nastoji smiriti duhove u slovenskoj politici i javnosti nakon što je u srijedu skupina ilegalnih migranata iz Pakistana i Alžira otela 79-godišnjaka, desetak kilometara od granice s Hrvatskom, te ga stavila u prtljažnik, a onda oslobodila malo nakon što je došla na granicu s Italijom, gdje su ih uhitili talijanski karabinjeri i odmah ih vratili slovenskim vlastima.

Njegov je ured u četvrtak objavio da premijer ne namjerava sazvati vijeće za nacionalnu sigurnost, kako je odmah zatražio čelnik oporbe Janez Janša koji drži da je spomenuti slučaj kap koja je prelila čašu strpljenja i dokaz da Šarecova vlada ne kontrolira zadnjih mjeseci povećan broj migranata koji ilegalno ulaze u zemlju.

Šarec je popodne za Slovensku televiziju kazao da takve zahtjeve desne oporbe vidi u svjetlu skorašnjih izbora za Europski parlament.

Vidite kako brzo se stvari odvijaju, razne inicijative već za subotu najavljuju prosvjede zbog migranata, a uskoro će i europski izbori, pa stvari treba gledati i u tom svjetlu, kazao je Šarec umanjujući važnost otmice.

Ustvrdio je da njegova vlada čini sve što je potrebno za jačanje kontrole na granici s Hrvatskom iz koje pretežno dolaze migranti, te da je nedavno ojačala posebnu policijsku postrojbu koja kontrolira granicu, odobrila je dodatnih 16 milijuna eura financijskih sredstava za policiju, a Europskoj komisiji predložila da Frontex preuzme kontrolu "vanjske granice EU-a" jer je stanje na granici Slovenije i Hrvatske pod kontrolom.

Šarec je najavio da njegova vlada razmatra postavljanje novih panelnih ograda na vanjskoj granici Schengena, na odsjecima granice koji su u pogledu ilegalnog ulaska migranata najkritičniji.

Slovenska policija objavila je u četvrtak da je od početka godine do 6. ovog mjeseca zabilježila 3022 ilegalna prelaza državne granice, većinom iz Hrvatske, te da se je broj ilegalnih prijelaza u odnosu na isto razdoblje prošle godine udvostručio.

U policiji tvrde da migranti i dalje zlorabe institut međunarodne zaštite, pa se i oni migranti koji u Sloveniji zatraže azil i koji se prebace u migrantske centre u najvećem dijelu odlučuju za nastavak putovanja na zapad i sjever, a ne odlučuju za ostanak u Sloveniji.

Prema zakonu, policija dok čekaju razgovor na kojemu trebaju podnijeti službeni zahtjev za azil nema pravo kontrolirati njihovo kretanje, pa obično odmah odlaze prema svojim željenim destinacijama.

Policija navodi da je ove godine najviše ilegalnih migranata zatečeno na području djelovanja policijskih uprava Novo Mesto, Ljubljana i Koper. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 02:37