STRAVA U DRNIŠU

Ispred kuće motikom iskopao ručnu bombu 'Cetinku': 'Nije mi bilo ugodno kad mi se uvaljala među noge'

Pirotehničari su objasnili da je aktivaciju spriječila baš visoka temperatura od krijesnica, zbog koje se osigurač čvrsto slijepo za ovojnicu
 Željko Huljev / CROPIX

Ravnajući na plitko motikom teren pokraj obiteljske kuće u Drnišu , 61-godišnji Mile Čupić u petak predvečr uz hrpu kamenja i zemlje u tzv. "škip" koji mu je stajao između raširenih nogu povukao je i zaostalu ručnu bombu M 93 hrvatske proizvodnje poznatiju kao "Cetinka", koja srećom nije eksplodirala.

- Nije mi bilo ugodno kada mi se uvaljala među noge, kazao nam je Mile. Zamazana zemljom izgledala je kao kamen ali kada sam je uzeo u ruku osjetio sam da je prelagana i pomalo meckava. Uspravio sam se, stavio je skoro pod nos i okrenuo u ruci.Kada sam ugledao osigurač odmah mi je sve bilo jasno. Lagano sam je odložio i pozvao policiju.

Mile nam je dodao kako je odbačenu bombu iskopao točno na mjestu gdje mještani godinama pale Ivanjske krijesnice.

- Zamislite da je tada puknula kada se oko vatre okupi mnoštvo djece, dodao nam je Mile, dok je pirotehničar potom ustvrdio da se osigurač bombe upravo zahvaljujući temperaturi čvrsto slijepio za njenu plastičnu ovojnicu i tako spriječio aktiviranje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 12:10