TKO JE POSLAO PORUKU SUČIĆU?

Istraga mafijaškog napada ide u 3 smjera, stanari: ‘Znate što nam je policija rekla?!‘

‘Naša zgrada nije korporacija. Otplaćujemo pošteno kredite za stan. I u ovom obračunu mi smo kolateralne žrtve‘, kažu susjedi
Eksplozija na Laništu
 Čitatelj, Srđan Vrančić/Cropix, Jutarnji List

Dok zagrebački kriminalisti intenzivno nastoje razriješiti slučaj postavljanja razorne paklene naprave ispred vrata stana u kojem je spavala majka s dvojicom sinčića, partnerica USKOK-ova optuženika Tomislava Sučića, stanari kućnog broja 26 ulice Lanište pokušavaju vratiti život u normalu.

Ogromne količine stakla, šute i metalnih konstrukcija po hodnicima i dalje nijemo svjedoče o hororu koji ih je sve snašao pod okriljem noći na ponedjeljak nakon što je eksplodirala veća količina dinamita ispred stana Sučićevih. Sučićevoj partnerici, koja se nakon sanacije ozljeda nosa, pojavila u pratnji policije u stanu kako bi uzela osnovne stvari za sebe i za djecu, ali i vrijednosti, ponuđena je policijska zaštita. Cijelu noć nakon nemilog ataka zagrebačkog podzemlja i poruke koju su svojim jezivim činom poslali Sučiču, koji se trenutno nalazi u pritvoru u Remetincu, zgradu je čuvala policija. Razlog? Iako je njegova partnerica s djecom smještena na sigurno te su svi stanari s trećeg kata zgrade spavali na drugim lokacijama, sva njihova imovina ostala je nezaštićena jer su im vrata stanova uništena.

Kolateralne žrtve

- Predstavnik suvlasnika nas pokušava utješiti da ne trebamo strahovati od daljnjih napada te da nam je svima prioritet vraćanje zgrade u prvotno stanje. Ali, vidi se i na njemu da mu nije svejedno jer će policija iz naše zgrade otići kad-tad. Čak su mu rekli da bi bilo dobro da sami angažiramo zaštitarsku službu da nas čuva dok se sva vrata ne zamijene i dok se zgrada ne bude mogla zaključati. Kakav je to savjet policije? Naša zgrada nije korporacija. Otplaćujemo pošteno kredite za stan. I u ovom mafijaškom obračunu mi smo kolateralne žrtve. Nismo mi birali susjede kao ni njihovo društvo, odnosno neprijatelje, pa da sada svi mi stanari snosimo novčani teret. Dovoljno je što ćemo biti bez vode i plina dok se sve ne sanira, a bit ćemo i bez lifta dulje vrijeme - kaže za Jutarnji jedna stanarka. Drugi stanar, koji je došao pokupiti najvrednije stvari iz svojega stana dok mu idući tjedan ne stignu nova vrata, ogorčeno kaže da je "ljut sam na sebe što nije poslušao prijatelje kad su ga upozoravali da je Lanište puno kriminalaca i da tamo ne treba kupiti stan".

Iz novozagrebačkog Općinskog državnog odvjetništva otkrivaju da je slučaj okarakteriziran kao dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom te da je aktivirana eksplozivna naprava za koju još nije utvrđeno kakve vrste.

- Dokazna radnja očevida provedena je uz sudjelovanje policijskih službenika PU zagrebačke i Ravnateljstva policije te vještaka iz Centra za forenzička ispitivanja, istraživanja i vještačenja 'Ivan Vučetić'. Tijekom očevida prikupljeni su i izuzeti tragovi radi potrebe daljnjih vještačenja, kao i snimke videonadzora sa stambene zgrade i obližnjih objekata - kažu iz tužiteljstva, podsjećajući da je u događaju jedna osoba lakše ozlijeđena.

Praćenje oštećene

Istražitelji stoga pregledavaju stotine sati snimljenog videomaterijala koji su skinuli s videonadzora iz garaže u spornom ulazu te poslovnice RBA u prizemlju zgrade, kao i onih na okolnim zgradama i u susjednim ulicama.

Pretpostavka je da su počinitelji u realizaciju postavljanja eksplozivne naprave krenuli nakon višednevnog praćenja Sučićeve partnerice kako bi proučili njezine dnevne navike. To su činili najmanje dva tjedna prije napada jer ona sama iskazala sumnju da ju netko prati te je zbog toga, kako smo već objavili, pregledala videonadzor u garaži, međutim, nije uočila ništa sumnjivo, možda i zato što je snimak slabe rezolucije pa su vozila koja su prolazila po etažama garaže naprosto mutna.

Tri smjera istrage mogućeg motiva "poruke" T. Sučiću

Postoje najmanje tri operativne varijante koje kriminalisti trenutačno analiziraju kako bi pokušali doći do motiva postavljanja dinamita u zgradi na Laništu.

Sve te tri varijante polaze od pretpostavke da je miniranje zgrade poruka upućena Tomislavu Sučiću, odnosno da napad nema veze s njegovom obitelji.

Međutim, od te tri varijante, dvije se tiču USKOK-ovoga predmeta, u kojemu je Sučić optužen, a jedna s predmetom nema veze. No, varijanta prema kojoj bi "noćno miniranje", imalo veze s porukom Sučiću da ne progovara istražiteljima o optužbama za koje ga se tereti, najmanje je vjerojatna.

Naime, kako doznajemo, baš ništa ne ukazuje da bi Sučić pokušao ostvariti neku vrstu suradnje s USKOK-om kako bi sebi olakšao poziciju na sudu. Štoviše on je zapravo "najzatvoreniji" od svih okrivljenika, i ne pokazuje nikakav interes za dopunom svoje obrane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:37