MOBITEL PUN TAJNI

Istražitelji našli prepisku iz koje se vidi da je Kovačević dogovarao kupnju i opremu stanova

Kovačević je mobitele uoči uhićenja u prvoj akciji policije i USKOK-a bacio u rijeku Savu
Dragan Kovačević
 Vesna Veselić, Cropix

Bivši predsjednik Uprave Janafa Dragan Kovačević očito je dobro znao zašto se odlučio riješiti mobitela, kada ih je sredinom rujna prošle godine, uoči uhićenja u prvoj akciji policije i USKOK-a, bacio u rijeku Savu.

Jutarnjem listu tada je iz više izvora potvrđeno da ga je policijska pratnja uočila kako odbacuje mobitele te da su potom hitno pozvani policijski ronioci koji su mobitele izvadili iz Save. Jesu li ti mobiteli "spašeni", odnosno jesu li istražitelji iz njih uspjeli izvući podatke, nismo uspjeli doznati.

Međutim, kako neslužbeno doznajemo, upravo sadržaj Kovačevićevih mobitela, nejasno je radi li se o tim ili drugim uređajima koje je koristio, pretvorio se u pravu malu kutiju "bogatstva" iz koje su istražitelji izvukli dokaze kojima potkrepljuju nove optužbe o primanju mita u vidu dva stana i dva osobna vozila.

Negira vlasništvo

Riječ je o nekretninama koje je kupila tvrtka Cefis, sada suosumnjičenog Ivana Širića, a koja je i dalje vlasnik tih stanova. Kovačević, kako smo već pisali, osporava da su to njegovi stanovi. No, njegova korespondencija koju su istražitelji izvukli prije svega iz njegovih mobitela, govori poprilično drugačije.

Kako neslužbeno doznajemo, u njegovim je uređajima pronađen pregršt SMS poruka, i opširna komunikacija preko aplikacija Viber i WhatsApp, kao i mailovi iz vremena kada su ti stanovi kupljeni. Radi se o komunikaciji s prodavateljima stanova u Ban Centru u središtu Zagreba i na splitskom Žnjanu, s kojima je, prema tim podacima, izravno komunicirao upravo Kovačević, a ne osobe iz tvrtke Cefis.

Iz tih poruka navodno proizlazi da je Kovačević osobno razgledavao i odabirao stanove, dogovarao uvjete kupnje i dinamiku plaćanja, davao prodavateljima podatke kome trebaju slati fakture i slično. Izuzeta je i njegova prepiska s osobama koje je angažirao za uređenje i opremanje stanova. Tako su u njegovu mobitelu ostale poruke i vezane uz dogovore o kupnji stana od 41 četvornog metra u Ban Centru, o naknadnoj kupnji parkirališnog mjesta u garaži, kao i o kupnji stana na Žnjanu od 52 četvorna metra "s pogledom na more". Istražitelji su tako detektirali i osobe s kojima je Kovačević komunicirao.

Primjerice, razgovore o kupnji stana na Žnjanu vodio je sa suvlasnikom tvrtke Sunčani Žnjan koja je gradila tu zgradu, Klementom Bašićem. Spomenutu tvrtku Bašić je vodio zajedno s bivšim šefom HNS-a Ivanom Vrdoljakom.

Svi ti izuzeti materijali, smatraju istražitelji, jasno pokazuju da se Kovačević ponašao kao kupac i vlasnik tim stanova. Jedino što je kupoprodajnu cijenu, prema planu koji je dogovorio Kovačević, plaćala tvrtka Cefis njegova prijatelja i Janafova poslovnog partnera Ivana Širića.

image
Dragan Kovačević
Damjan Tadić/Cropix

Inače, stanovi u Zagrebu i Splitu plaćeni su svaki po oko 150.000 eura, pri čemu je parkirališno mjesto u Ban centru plaćeno dodatnih 30-ak tisuća eura.

Prijatelji s faksa

Zanimljivo je da su istražitelji u ovom slučaju otišli puno dalje u prošlost od perioda između 2012. i 2020. u kojemu su Cefis i Janaf imali poslovnu suradnju. I zaključili su da su Dragan Kovačević i Ivan Širić dugogodišnji prijatelji i zapravo svojevrsni tihi poslovni partneri. Ustanovili su da se obojica poznaju još od studentskih dana kada su u prvoj polovici 90-ih studirali na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.

Od tada su imali vrlo "bliske" poslovne puteve. Naime, i Kovačević i Širić su po završetku faksa počeli raditi na fakultetu. Obojica su u drugoj polovici 90-ih bili asistenti na Agronomiji, s tim da je Kovačević od početka bio korak ispred. Svoj znanstveni put obojica su nastavili i na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu na kojemu je Širić magistrirao, a Kovačević doktorirao. I opet je obojicu put odveo u HAGENA-u, gdje je Kovačević bio na samom vrhu hijerarhije, a Širić je vodio jednu od direkcija te agencije.

U sljedećem koraku Širić nije do kraja slijedio Kovačevića koji je 2005. prešao u Upravu Zagrebačkog holdinga. No, istražitelji su pribavili podatke da je Širić u vrijeme imao ne baš zanemariva dodatna primanja upravo od Zagrebačkog holdinga.

Zanimljiv je i podatak da je Kovačević po dolasku na čelo HAGENA-e svoje poslovne udjele koje je imao u tvrtki Jadranski hoteli prebacio upravo na Ivana Širića. Niti tu njihovo tiho partnerstvo ne prestaje. Dok je Širićeva tvrtka Cefis otpočela suradnju s Janafom nakon Kovačevićeva dolaska u tu državnu firmu, Širićeva sestra Ivana Širić upravljala je Kovačevićevim tvrtkama.

Kovačević je mahom na adresi u Slovenskoj 9, gdje je imao i famozni klub za druženja i proslave s tamburašima, imao više tvrtki, Finkor, Eko-Glob i Globi kojima je voditelj poslovanja bila Ivana Širić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 15:35