IZVUKLA 1,5 MILIJUNA

Istražuju bivšu šeficu varaždinskih Gradskih bazena

Nataliju Žetko i njezinih petero podređenih tužitelji terete za zloporabu položaja i ovlasti, utaju poreza i krivotvorenje dokumenata.
 Željko Hajdinjak / CROPIX / Ilustracija / CROPIX

VARAŽDIN - Bivša ravnateljica varaždinskih Gradskih bazena Natalija Žetko te još petero zaposlenika pod istragom su zbog sumnje da su iz te gradske ustanove pomoću fiktivnih studentskih ugovora izvukli najmanje milijun i pol kuna.

Žetko i suradnici pod istragom su zbog više kaznenih djela i to zlouporabe položaja i ovlasti, utaje poreza te krivotvorenja službenih isprava. Nastavak je to slučaja u kojem je kaznena prijava podnesena još prije dvije godine, no zbog složenosti je ŽDO tek sada otvorio službenu istragu.

ŽDO se o istrazi oglasio priopćenjem u kojem ne navodi imena osumnjičenika, no doznaje se kako je, uz Žetko, riječ o njezinom zamjeniku Željku Čengiću, voditeljici računovodostvenih poslova Ljiljani Golić-Domislović te još troje zaposlenika Gradskih bazena.

Metoda izvlačenja novca bila je veoma jednostavna i već poznata u nekim aferama: Žetko i suradnici pribavili su dvjestotinjak ugovora o djelu s redovitim studentima. Računovotkinja Golić-Domislović u ugovore je upisivala da su studenti obavili rad na bazenima, iako posao nikada nisu obavljali. Po toj osnovi studentima je od 2006. do 2011. isplaćeno 1,6 milijuna kuna, od čega su oni dobili milijun I 300 tisuća kuna netto novca. No, taj su novac morali vraćati Golić-Domislović te još dvojici djelatnika, a za sebe bi zadržavali samo “proviziju” od deset posto od uplaćenog iznosa.

Prema izvješću ŽDO-a, Žetko i Golić-Domislović sebi su od toga uzele 980.000 kuna, a 230.000 kuna preuzeo je šestookrivljeni muškarac koji je njime platio financijske oobveze bazena, a da na taj novac nije obračunato ni plaćeno 75 tisuća kuna poreza na dohodak.

Istražitelji ravnateljicu sumnjiče i da je od 2007. do 2009. ustanova usluge naplaćivala kroz paragon-blokove, a da ti računi nikada nisu evidentirani u kasi. Žetko je za taj posao ovlastila također Golić-Domislović, a na taj način naplaćeno je više od 700 tisuća kuna gotovog novca. Tek je 140.000 kuna tog novca naknadno provučeno kroz papire, no ni na njih nije plaćen porez na dobit. Petookrivljeni muškarac dobio je 98 tisuća kuna za plaćanje obveza ustanove, na što također nije obračunat porez, a preostalih 480.000 kuna podijelile su, još jednom, bivša ravnateljica Žetko i šefica računovodstva.

Sveukupno su, tako, samo njih dvije ustanovu oštetile za oko 1,4 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:50