PRETUČEN BEZ RAZLOGA

Istukli su Miroslava Tunjića (17), bacili na cestu i ostavili ga da umre. Dobili su po 5 godina!

Trećeoptuženi, Ivan Stapić, koji je automobilom naletio na Tunjića dok je ležao onesviješten na cesti, oslobođen je optužbi

VUKOVAR - Slučaj brutalnog premlaćivanja 17-godišnjeg Miroslava Tunjića u studenom 2010. godine u Gradištu pokraj Županje - još jedne žrtve nasilja među mladima koje je šokiralo hrvatsku javnost - sedam mjeseci kasnije dobio je sudski epilog.

Dvojica optuženih, Antun Matković (19) i Goran Ević (21), nepravomoćno su u utorak na Županijskom sudu Vukovar osuđeni na ukupno 11 godina zatvora. Matkoviću je odmjerena kazna od pet i pol godina, dok Evića čeka pet godina i četiri mjeseca zatvora.

- Svjesni smo svakodnevnog nasilja koje se događa i samo primjerene kazne mogu postići svrhu kažnjavanja. To je i poruka kako će proći svatko tko bez razloga i povoda nekoga napadne - rekao je sudac Milan Kojić u obrazloženju presude.

Matković i Ević naizgled su mirno slušali izricanje presude, no vidjelo se da podrhtavaju . Njihovi roditelji u sudnici su plakali. Presudu su iz Županje došli čuti i shrvani roditelji preminulog Miroslava Tunjića, no nisu imali snage razgovarati s novinarima.

Drama u kojoj je 17-godišnjak iz Županje izgubio život odigrala se 14. studenog 2010. godine u selu Gradište, 20-tak minuta poslije ponoći. Nakon izlaska iz seoskog kafića pretučen je na ulici. Napadači su ga ostavili da leži na cesti gdje ga je pregazio automobil. Nesretni mladić je teškim, višestrukim ozljedama podlegao istoga dana, nekoliko sati kasnije, u Općoj bolnici Vinkovci.

Prema onome što se moglo čuti u vukovarskoj sudnici, mladi Županjac napadnut je bez razloga. Spominjala se nakon kobne noći, kao povod, navodna prepirka oko zamijenjene kutije cigarete u kafiću pa i pogrešna frizura pretučenog 17-godišnjaka. U sudnici je ponovljeno kako su Matković i Ević zadali maloljetnom Miroslavu Tunjiću niz teških ozljeda - nakon što je od udarca šakom pao na cestu nastavili su ga tući rukama i nogama po glavi.

Dok je pretučen ležao na cesti, u mraku, pregazio ga je automobil. Vozač automobila Ivan Stapić (24) iz Otoka oslobođen je krivnje. Dvojica napadača iz Gradišta proglašena su krivima zbog kaznenog djela nanošenja teških tjelesnih ozljeda kojima su doveli u opasnost život ozlijeđenog, za koje zakon propisuje kaznu od jedne do osam godina zatvora.

Matkoviću je ranija neosuđivanost bila olakotna okolnost, no Ević je novo kazneno djelo počinio „za vrijeme kušnje“. Sudac Kojić mu je, rekavši neka ustane sa stolice u sudnici, napomenuo kako nije izvukao pouku.

- Imat ćete dovoljno vremena za razmišljanje, nadam se da ćete izvući pouke - bili su sučeve riječi upućene obojici koji i dalje ostaju u pritvoru osječkog zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2024 07:24