prekršajni postupak

Ivan Vilibor Sinčić mora na sud, stranci Ključ Hrvatske prijeti 40.000 kuna kazne: Evo za što ih se tereti

Bivše "živozidaše" terete da su na izbornu listu stavili 13 osoba ženskog spola, a trebali su barem 15 kandidatkinja


Na fotografiji: Ivan Vilibor Sincic.
 

 Goran Mehkek/Cropix

Općinski sud u Karlovcu, odnosno njihova Stalna služba Slunj objavila je javni poziv predsjedniku Ključa Hrvatske Ivanu Viliboru Sinčiću, političke stranke koja se ranije zvala Živi zid, da predstavlja stranku ili imenuje predstavnika u prekršajnom postupku koji će se protiv stranke voditi 21. ožujka u 9.40 na slunjskom sudu. Sud upozorava da će aktivirati instrument dovedbenog naloga ako Sinčić, odnosno imenovani predstavnik ne pristupi sudu.

Što je skrivio Ključ Hrvatske, odnosno ranije Živi zid?

Na općinskom sudu u Karlovcu rekli su nam da će im se suditi zbog sumnje da su počinili prekršaj iz domene Zakona o ravnopravnosti spolova. Terete "živozidaše" da su na izbornu listu za Županijsku skupštinu stavili 13 osoba ženskog spola, a trebali su, sukladno zakonu, barem 15 osoba.

- Kao sudionik na lokalnim izborima za članove Županijske skupštine Karlovačke županije 30. travnja 2021. godine kao predlagatelj kandidatske liste političke stranke Živi zid protivno Zakonu o ravnopravnosti spolova propustio je na pravovaljanu kandidatsku listu uvrstiti propisani broj kandidata ženskog spola, pa je tako umjesto potrebnih 15 uvršteno 13 kandidatkinja. Dakle, politička stranka prilikom predlaganja kandidata za izbor članova predsjedničkih tijela jedinica lokalne samouprave nije poštovala načela ravnopravnosti spolova te nije vodila računa o uravnoteženoj zastupljenosti žena i muškaraca na izbornim listama - navodi se u činjeničnom opisu optužnog prijedloga.

Inače, za ovaj prekršaj političkoj stranci prijeti novčana kazna do 40.000 kuna, preračunato u eure. Na spornim izborima za Županijsku skupštinu Živi zid je postigao loš rezultat, dobili su samo 3,46 posto glasova birača izašlih na izbore, te nisu ostvarili pravo ni na jedan mandat u Županijskoj skupštini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 12:02