SMRT U SVETOM KAJI

IVANA OPTUŽENA ZA UBOJSTVO SVOG EMILA Zarila mu je nož u srce i pričala o demonima; Njezini roditelji uzalud su molili svećenika za pomoć...

 Tom Dubravec / HANZA media

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv Ivane G. (26) iz Solina zbog ubojstva nevjenčanog supruga Emila Žaje (33) 9. listopada 2019. u solinskom naselju Sveti Kajo.

Ona je na adresi Marusinac 39, zbog akutnog psihotičkog poremećaja nalik shizofreniji, tijekom kojeg nije bila u mogućnosti shvatiti značenje postupanja i nije mogla vladati svojom voljom, ubila Žaju, piše Slobodna Dalmacija.

Nožem dužine oštrice 17 cm ubola ga je u lijevu stranu prsišta, nanijevši mu ubodnu ranu lijeve strane prsnog koša s posljedičnim oštećenjem lijeve potključne arterije i vene, od čega je iskrvario i preminuo.

Odvjetništvo predlaže Županijskom sudu u Splitu da nakon rasprave utvrdi da je okrivljena Ivana G. počinila protupravno djelo u stanju neubrojivosti i da joj se odredi prisilni smještaj sukladno Zakonu o zaštiti osoba s duševnim smetnjama.

Teže duševne smetnje

Tijekom istrage ispitani su otac i brat ubijenoga i susjeda koja živi iznad njih te oboje Ivaninih roditelja i Ivanina jedina prijateljica, zapravo rođakinja, s kojom se jedino intenzivno družila. Nitko od njih nije bio očevidac. Za Ivanu su svjedoci rekli da je s Emilom hodala sedam, a živjela zadnjih pet godina u prizemlju kuće te da Ivana nije bila sklona težim svađama.

"Često ju je bolio trbuh", ali nisu imali spoznaja da ima ikakvih psihičkih smetnji. Samo je otac ubijenoga rekao kako je nakon jedne svađe Ivana već jednom prijetila nožem njegovu sinu, ali je njihovu vezu ocjenjivao normalnom.

Ivanini roditelji otkrili su u istrazi kako im se kći žalila da im Emilova baka zna dosađivati te da je nametljiva i radoznala, da je uvijek željela slušati o čemu razgovaraju.

Kći im je još rekla da se prije godinu dana počela neugodno osjećati u tom stanu, da je stalno pospana te da ima osjećaj da je Emilova baka demon. Baka je uistinu bila uporna u kontroliranju Ivane, zaključili su Ivanini roditelji.

Držeći kako se radi o vjerskom, a ne zdravstvenom problemu, doveli su nakon svega Ivanu kod svećenika koji joj je odbio pomoći jer živi s Emilom u nevjenčanom braku, piše Slobodna Dalmacija.

Smatrali su da im je kći previše osamljena u tom stanu te su je zvali da ih češće posjećuje.

Ivanina rođakinja i jedina prava prijateljica rekla je da joj se Ivana nikad nije povjerila da ima psihičkih problema, ali se često žalila na glavobolje i probavne probleme te je bila dekoncentrirana. Emil joj je pripremao napitke od magnezija kad bi imala mučnine. Svjedokinja nije primijetila da Ivana konzumira marihuanu, a nakon što je upoznala Emila napustila je svoje prijateljice i rijetko izlazila jer je Emil bio dosta ljubomoran i kontrolirao je Ivanu, ali je njezin dojam bio da žive u idealnoj vezi.

Iz kombiniranog psihijatrijsko-psihološkog vještačenja proizlazi da je Ivana G. osoba s težim duševnim smetnjama, koja je u trenucima počinjenja kaznenog djela bila u psihički poremećenom stanju koje je po kvaliteti i intenzitetu imalo karakter osobe s težim duševnim smetnjama. U vrijeme počinjenja kaznenog djela, smatraju vještakinje, bila je neubrojiva, ali je aktualno raspravno sposobna.

Zbog postojanja težih duševnih smetnji kod optužene postoji vjerojatnost počinjenja novog težeg kaznenog djela, zbog čega su dvije vještakinje preporučile da se prema okrivljenoj odredi psihijatrijsko liječenje u psihijatrijskoj ustanovi sukladno Zakonu o zaštiti osoba s duševnim smetnjama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:49