KOBNA VOŽNJA BICIKLOM

Ivica (35) se zaputio na Sljeme, djevojka mu uzalud slala poruke: ‘Bio je u odličnoj formi‘

Apel liječnika: U ovim ekstremnim uvjetima i rekreativni sport može biti jako opasan
Posljednja fotografija koju je stradali biciklist poslao prijateljima s ture na Sljemenu
 Davor Pongračić/Cropix; Facebook

Pomozite nam da nađemo Ivicu. Od subote ujutro gubi mu se svaki trag. Ako ikoga vidite na biciklu, javite nam. Odgovoran je i pedantan. Nešto se sigurno dogodilo. Ne bi nestao samo tako... - dio je jednog od nekolicine apela u pomoć koji su preplavili društvene mreže nakon što se 35-godišnji inženjer građevine Ivica Komljenović iz bjelovarskog kraja zaputio u biciklističku avanturu na zagrebačko Sljeme.

No tijekom subote u jednom trenutku stvari su pošle po zlu. Rastao se s prijateljem s kojim je biciklirao neko vrijeme, a nesnosne vrućine koje proteklih dana vladaju diljem zemlje, za nesretnog Ivicu bile su, čini se kobne.

Policijski očevid

Njegovo beživotno tijelo pronađeno je u ponedjeljak jedan sat poslije ponoći u petmetarskoj udubini između 21. i 22. ugibališta Sljemenske ceste, a nakon što je policija provela očevid, uz asistenciju zagrebačkih vatrogasaca, koji su djelatnike Hitne pomoći spustili pomoću ljestvi u kotlinu da konstatiraju smrt, utvrđeno je da nema elemenata kaznenog djela.

Otklonjena je mogućnost da je nesretnog mladića udario auto, no ostala je otvorena opcija da mu se na putu našla neka životinja koju je pokušavao prilikom spusta zaobići, pa je sletio s ceste i od zadobivenih ozljeda preminuo. Točan uzrok smrti bit će poznat nakon obdukcije, a upućeni u problematiku pretpostavljaju da mu je najvjerojatnije otkazalo srce.

Zbog njegova nestanka, nakon što mu se 24 sata gubio svaki trag, policiju je alarmirala njegova djevojka. Da nije, tko zna kada bi se Ivičino tijelo pronašlo u sljemenskim bespućima.

Potresena djevojka

- Moj Ivek... kakva tragedija. Javio mi se u subotu oko 9 sati da se ide voziti. Bio je u odličnoj formi, te odgovoran i vrlo savjestan. Iza njega su sati i sati bicikliranja. Zašto su se on i prijatelj razišli tijekom vožnje, ne znam. Obično je jedan vozio brže a drugi sporije, a kad voze, ne staju. Nije planirao prenoćiti u Zagrebu jer doma ima životinje i njih ne bi ostavio bez hrane i bez vode. I zato sam napravila paniku - ispričala je za Jutarnji vidno potresena djevojka preminulog Ivice Komljenovića, koja mu je uzaludno u subotu i nedjelju slala poruke. One mu nikada nisu bile isporučene.

Njegovi prijatelji, pak, s kojima smo razgovarali, ne pronalaze riječi kojima bi opisali Ivičinu dobrotu, poštenje, karakter.

- Bio je predivna osoba. Desna ruka svakom kome je bilo potrebno. Ne znam kako će Ivekovu smrt prebroditi njegova 80-godišnja majka. Bio joj je sve na svijetu - napominje nam prijatelj pokojnog biciklista, od kojeg će se obitelj i prijatelji oprostiti u utorak na bjelovarskom groblju.

Liječnik: Bicikliranje po velikim vrućinama opasno

"Trenutačni su vremenski uvjeti više negoli ekstremni pa svako bavljenje sportom, uključujući i rekreativno, može biti vrlo opasno. Čak i oni dobro utrenirani teško podnose dodatne napore koje traže velike vrućine.

Napori se višestruko pojačavaju i vožnjom bicikla, a osobito trčanjem. Krvne žile na vrućini se šire, čime se snizuje krvni tlak, organizam brzo dehidrira", objašnjava opasnosti od visokih temperatura prof. dr. Ivan Gornik, pročelnik Hitnog bolničkog prijema KBC-a Zagreb.

Dodaje da je vožnja bicikla uzbrdo po vrućini veliki napor, a biciklist se jako znoji jer nema vjetra da ga rashladi. S druge strane, kad se vozi nizbrdo vjetar osuši tijelo od znoja, pa je vozač nesvjestan dehidracije. Iz tih razloga nekom može pozliti, a ako u blizini nema nikog da mu pomogne, može biti kobno. (G.J.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:20