NOVI ULOV U SAVUDRIJI

Iz mora ove godine izvučeno najmanje 306 kg marihuane

 REUTERS/PUZ

Nakon dojave ribara da su “upecali” zanimljiv, zabranjen sadržaj u moru, oko osam kilometara od savudrijske luke, istarska je policija u subotu u Savudrijskoj vali zaplijenila paket pun marihuane.

Pošlo po zlu

Preliminarno ispitivanje potvrdilo je da je riječ o marihuani težine 35,6 kilograma, a kvaliteta droge i eventualno porijeklo utvrđuju se vještačenjem u Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić” u Zagrebu.

Ne treba isključiti da marihuana potječe od istih krijumčara koji su u posljednjih nekoliko mjeseci drogu iz Crne Gore ili Albanije pokušavali prešvercati u Italiju, no tijekom krijumčarskih putešestvija stvari su pošle po zlu pa su, ne bi li zameli tragove, pakete s travom iz svojih glisera izbacili u more.

Podsjetimo, sličan je pronalazak policija imala prošli tjedan kada je u moru kod Lošinja pronađeno 60 kilograma marihuane, a s prvim takvim “ulovima” ove godine počelo je na krajnjem jugu.

Tamo su, 50-ak metara od dubrovačke obale, građani svjedočili plutanju desetak paketa umotanih u PVC foliju i oblijepljenih selotejpom koje je nakon prijave policija žurno zaplijenila. Zatim je na južnu obalu Visa more izbacilo dva paketa kanabisa, a svaki je pojedinačno težio 25 kilograma.

Nekoliko dana poslije priča se ponovila uz otok Hvar gdje su građani uz obalu, u centru Milne, primijetili plutajuće paketiće, da bi potom ribari i policija zajedničkom suradnjom “upecali” ukupno 160 kilograma droge.

Dojava građana

U svim se tim slučajevima sumnja da je riječ o krijumčarima koji se u stisci sa zakonom rješavaju tereta koji prevoze iz Albanije ili Crne Gore.

Ovisno o kvaliteti, cijena paketa, takozvane cigle marihuane, doseže od 100 do 200 eura. Riječ je o “veleprodajnoj” cijeni, a dileri prodajući travu u sitnim količinama po “maloprodajnim” cijenama namaknu i do 5000 eura profita.

No, zbog plutanja i prodora morske vode zaplijenjena marihuana izgubila je svoja svojstva i potpuno je bezvrijedna. Sličan se slučaj dogodio i lanjskog proljeća kada je policija iz mora oko Dubrovnika, otoka Lastova, Mljeta, Korčule i Lokruma izvadila 267 kilograma marihuane.

Tada su, ponovno nakon dojave građana, pretražili taj akvatorij jedanaest puta. Krijumčari ni tada nisu uhićeni, a pitanje je hoće li biti i sada. Očito se policija svako toliko susreće s tekličima, što dokazuju “suveniri” koji za oči javnosti plutaju Jadranskim morem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 00:19