AKCIJA KOD DAVORA

Iz Save spašeno desetero migranata: Probušio im se čamac pa su ostali zarobljeni u ledenoj vodi

Osam osoba je zdravo i sposobno za daljnji postupak u policiji, a dvije su prevezene na liječenje u Novu Gradišku

Spašavanje migranata

 Pu Brodsko-posavska/

Serija spašavanja migranata iz hladne Save nastavila se i proteklog vikenda. Čak desetero migranata spasili su policajci PU brodsko-posavske nakon što su u subotu oko 18 sati zaprimili dojavu u PP Stara Gradiška o osobama u rijeci u blizini Davora. Odmah su na noge dignuti i pripadnici HGSS-a pa su udruženim snagama spasili pothlađene ljude.

- Na mjesto događaja su odmah upućeni policijski službenici sa službenim plovilima, koji su utvrdili da se radi o deset muških osoba, stranih državljana, koji su nezakonito čamcem prešli državnu granicu. Po prelasku rijeke Save stranci su došli u poplavljeni dio 50-tak metara od korita rijeke gdje im se probušio čamac pa su ostali zarobljeni u hladnoj vodi. Policijski službenici su angažirali pripadnike HGSS-a koji su pomogli policijskim službenicima izvući promrzle osobe iz vode do službenih plovila, a kojima su prevezeni na suho i sigurno - kažu iz PU brodsko-posavske.

Na mjestu spašavanja bili su i djelatnici Hitne pomoći koji su utvrdili da je osam osoba zdravo i sposobno za daljnji postupak u policiji, dok su dvije osobe prevezene na liječenje u Novu Gradišku.

- I ovaj put policijski službenici su promrzlim osobama u suradnji s djelatnicima Hrvatskog crvenog križa osigurali suhu odjeću i obuću. Nastavlja se daljnji rad policijskih službenika sukladno nacionalnom i europskom zakonodavstvu. Podsjećamo na opasnost ovakvih nezakonitih ulazaka u Republiku Hrvatsku, posebice čamcima koji se lako mogu probušiti, kao što je to bio ovaj slučaj, ili čak prevrnuti na sredini rijeke Save koja je puna virova i drvenih trupaca (i slično) te su moguće velike tragedije - napominju iz policije apelirajući ponovno na "osobe koje pokušavaju nezakonito ući u RH ili osobe koje im u tome pomažu ili ih potiču, da to ne čine, jer se tako izlažu izravnoj opasnosti od utapanja te također čine prekršaj, odnosno kazneno djelo za koje će biti sankcionirani."

I ovom akcijom spašavanja osoba od mogućeg utapanja u hladnoj rijeci Savi, policijski službenici i druge žurne službe pokazale su zajedništvo i nesebičnu spremnost pomoći osobama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. lipanj 2023 00:19