PREMINULA OD OZLJEDA

Iza zatvorenih vrata počelo suđenje roditeljima za smrt dvogodišnje Nikoll: Svjedočili liječnici i udomiteljica

I majci i ocu preminule djevojčice na teret se stavlja emocionalno zanemarivanje i zlostavljanje djece

Privođenje majke koja je osumnjičena za zlostavljanje i smrt djevojčice

 Nenad Opacak/Cropix

Na Županijskom sudu u Slavonskom Brodu u ponedjeljak je, iza zatvorenih vrata, počelo suđenje roditeljima dvogodišnje Nikoll Dedić iz Nove Gradiške koja je od posljedica teških ozljeda preminula 4.travnja 2021. u zagrebačkoj Klinici za dječje bolesti.

Za smrt djevojčice osumnjičena je majka, kojoj se na teret stavlja da je 31.ožujka 2021. grubo odgurnula dijete koje je pri padu zadobilo po život opasne ozljede. I majci i ocu preminule djevojčice na teret se stavlja emocionalno zanemarivanje i zlostavljanje djece. Osumnjičeni roditelji imaju ukupno četvero djece.

U sudnici iz koje je, odlukom suca, isključena javnost na prvom ročištu svjedočili su dvojica liječnika i udomiteljica kod koje je djevojčica bila privremeno smještena.

"Riječ je o delikatnoj temi koja je potresla društvo, a tiče se i funkcioniranja institucija. Nasilje dolazi iz ljudske psihe, ono je u čovjekovom nesvjesnom i ljudi najčešće nisu svjesni svojih postupaka, ne vide strašan zločin. Ono je u ljudskoj prirodi i ako društvo ne djeluje u susprezanju nasilja, ono se širi kao vatra", rekao je nakon izlaska iz sudnice specijalist dječje i adolescentne psihijatrije Jugoslav Gojković.

Dodao je da će ono što će biti utvrđeno na kraju ovog suđenja biti "važna poruka za društvo".

Nakon tragične smrti dvogodišnjeg djeteta dvoje od troje preostale djece izuzeto je iz zajedničkog domaćinstva. Treće dijete, koje je bilo pod skrbništvom bake, izuzeto je iz obitelji u ožujku ove godine.

Kontrolni upravni nadzor Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike nad radom Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška, utvrdio je višestruke pogreške i propuste. Suđenje se nastavlja u srijedu 12.travnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. svibanj 2023 08:27